Özellikle yeşil mercimek faydaları ile sofralarımızda kendisine yer edinen bir baklagil türüdür. Anadolu ve Balkan mutfaklarında sıklıkla kullanılan mercimeğin bilinen dört farklı türü vardır.

Bunlar; kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek ve kahverengi mercimektir. Lens cinsine dahil olan bu dört türünde sağlık açısından birçok farklı faydası bulunur. Lens cinsinin bu dört üyesi sayesinde farklı mercimek yemekleri hazırlamak da mümkündür. Özellikle kırmızı mercimek kullanılarak hazırlanan mercimek çorbası ve yeşil mercimek yemeği, Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alır.

Mutfakların en sevilen baklagil çeşitleri arasında yer alan yeşil mercimek, kalorisinin düşük olması ile de diyet listelerinde kendisine yer edinir. Yeşil mercimek yemeğinin bebeklere de birçok faydası olduğu bilinir. Vitamin ve lif deposu olan yeşil mercimek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Böylelikle bebeklerin hastalıklara yakalanma riski de azalmış olur.

Yeşil mercimek faydalarından yararlanmak için belirli aralıklar ile bu yemeği tüketmeniz gerekir. Fakat sürekli olarak yeşil mercimek ile hazırlanan yemekleri tüketmeniz bir süre sonra midenizi rahatsız eder. Bu nedenle ne kadar tüketim sağladığınıza da dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde yeşil mercimek faydalarından yararlanmak yerine bu baklagilin zararları ile karşılaşabilirsiniz.

Yeşil mercimek özellikle vegan beslenme tarzını benimsemiş kişiler için de oldukça faydalıdır. Protein kaynağı olarak da bilinen yeşil mercimek yemeği faydaları sayesinde vegan beslenen kişilerde hayvansal ürünlerden alamadıkları birçok faydayı, yeşil mercimekten alır.

Yeşil Mercimek Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Yeşil mercimek yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu nedenle de bebeklerin gelişim dönemindeki en faydalı besinlerden birisi olarak kabul edilir. Özellikle bebeklerde kabızlık problemi varsa, yeşil mercimek tüketimi ile kabızlık probleminin önüne geçilmesi mümkün hale gelir. Yeşil mercimek bebeklere faydaları ile bilinen en sağlıklı baklagillerden birisidir.

Yeşil mercimeğin bebekler için bilinen faydaları şu şekilde sıralanır:

•             B vitamini desteğinde bulunur

•             Protein içeriği ile bebeklerin gelişim sürecini destekler

•             Antioksidan içeriği vardır

•             Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur

•             Gaz problemine iyi gelir (bir gece öncesinden ıslatıldığı takdirde)

Yeşil Mercimek Yemeği Faydaları Nelerdir?

Anavatanı Güneydoğu Asya olan yeşil mercimek faydalarından yararlanmak için bu baklagilin yemeğini yapmak mümkündür. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan yeşil mercimek yemeği tam bir vitamin deposu olarak bilinir. Ülkemizde kara şimşek ismi ile de bilinen yeşil mercimek, sağlıklı diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir kısaca bahsetmek gerekirse; yeşil mercimek faydalarından en önemlisi sindirim sistemine fayda sağlaması olarak bilinir. Aynı zamanda yeşil mercimek yemeği boşaltım sistemine de fazlasıyla katkı sağlar.

Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir sorusuna şu maddeler ile yanıt verebilmek de mümkündür:

•             Bağırsak sistemi için fayda sağlar

•             Kabızlık problemine iyi gelir

•             Vücuttaki şekerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur

•             Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır

•             Kalp sağlığı açısından faydalıdır

•             Damar tıkanıklığını önler

•             Kolesterolü düşürür

•             Damarlarda yağ oluşumunun önüne geçer

•             Kas hücrelerinin yenilenmesini sağlar

•             Kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur

•             Sinir sisteminin koruyucu özelliği vardır

•             Hormonların daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkan sunar

Mercimek Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Mercimeğin dört farklı türü vardır. Her mercimek türünün insan sağlığı açısından sağlamış olduğu farklı faydalar bulunur. Bu faydalar göz önüne alındığında her mercimek türünün en az diğeri kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Başta yeşil ve kırmızı mercimek olmak üzere bütün mercimek türlerinin sağlığınızın korunmasında etkili rol oynadığını unutmamak gerekir.

Bilinen mercimek çeşitleri ve bu mercimek çeşitlerinin insan sağlığına faydaları şu şekilde bilinir:

•             Kırmızı mercimek: genellikle çorba yapımında kullanımı tercih edilen kırmızı mercimek, tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici özellikleri de vardır. Antioksidanlar açısından zengin olan kırmızı mercimek; folat, demir, protein ve lif içeriği bakımından oldukça zengindir. Kırmızı mercimek, hamilelik dönemindeki kadınlarında güvenle tüketebileceği baklagil türlerinden birisidir. Piştiğinde yumuşayan bir yapıya sahip olan kırmızı mercimek, Hint mutfağının da vazgeçilmezlerinden birisi olarak bilinir.

•             Yeşil mercimek: kara şimşek olarak bilinen yeşil mercimek, kırmızı mercimeğin tam tersi özelliği ile bilinir. Yeşil mercimek piştiği zaman sertleşen bir yapıya sahiptir. Ceviz tadında bir lezzet sunan yeşil mercimek, bebeklerin kabızlık problemlerine en iyi gelen besinlerden birisi olarak da kabul görür. Bir gün önceden ıslatılan yeşil mercimek ile yemek yapıldığında gaz problemlerine iyi gelir. Fakat ıslatmadan yemek yapıldığında gaz problemlerinin ortaya çıkması da muhtemeldir. Aynı zamanda yeşil mercimek sinir sisteminizi korur ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

•             Kahverengi mercimek: bu mercimek türü genellikle siyah mercimek yerine tercih edilebilen bir baklagildir. Fiyatının uygunluğu ile bilinen kahverengi mercimek, diğer mercimekler ile neredeyse aynı faydaları sağlar.

•             Siyah mercimek: beluga mercimeği olarak da adlandırılan siyah mercimek türünün de insan sağlığına faydaları olduğu bilinir. Beluga havyarına benzediği düşünülerek bu mercimek türüne beluga mercimeği ismi verilmiştir. Siyah mercimek, kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bol miktarda magnezyum içeriğine sahiptir. Anemi hastalığını önleyici bazı özellikleri olduğu da bilinir. Kemik ve diş sağlığının korunmasına da katkı sağlayan siyah mercimek, çorbalarda ve yemeklerde kullanılır.

Yeşil Mercimeğin Genel Faydaları Nelerdir?

Yeşil mercimek birçok sağlık problemine iyi gelir. Kronik hastalıklara karşı koruma sağladığı bilinen yeşil mercimek, aynı zamanda tansiyonun dengelenmesine de yardımcıdır. Glutensiz beslenmesi gereken kişiler için yeşil mercimek ve diğer mercimek türleri oldukça faydalıdır. Özellikle çölyak hastalarının yeşil mercimek tüketmesinde fayda vardır. Yeşil mercimek, kalp sağlığınızın korunmasına da yardımcı olur.

Yeşil Mercimek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

YEŞİL MERCİMEĞİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Yeşil mercimek ile hazırlanan yemeklerin çok fazla yan etkisi yoktur. Fakat mercimekleri bir gün önceden suya koymadığınız takdirde gaz sancısına neden olabilir. Fazla miktarda yeşil mercimek tüketimi ise ishale sebebiyet verebilir. Bunun haricinde ise yeşil mercimeğin bilinen başka bir zararı yoktur. Her ihtimale karşın yeşil mercimek tüketiminde aşırıya kaçılmamasına dikkat etmek gerekir.

İshal problemi, kişilerin günlük hayatını zorlaştıran sağlık problemlerinden birisidir. Bu nedenle de belirli bir miktarda yeşil mercimek tüketmek daha faydalıdır. Aynı zamanda sürekli olarak yeşil mercimek tüketildiğinde, bir süre sonra yeşil mercimeğin faydalarından daha az yararlanılmaya da başlanır.

YEŞİL MERCİMEK KİLO VERMEYİ DESTEKLER Mİ?

Yeşil mercimeği tek başına tükettiğiniz zaman kilo vermeniz mümkün değildir. Fakat sağlıklı bir beslenme listesi ile birlikte yeşil mercimek tüketimine özen gösterirseniz kilo vermeniz daha kolay bir hale gelir. Metabolizma üzerinde oldukça faydalı etkileri bulunan yeşil mercimek aynı zamanda tok tutucu özelliğe de sahiptir. Bu nedenle diyet yaparken öğünlerinize yeşil mercimek eklemeniz hem sizi tok tutar hem de metabolizmanızı hızlandırır.

Diyet listenize ek olarak gün içerisinde hareket etmeye özen gösterirseniz, kilo vermeniz çok daha kolay bir hale gelir. Evde de yapabileceğiniz basit egzersizler ile sizlerde kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Kaynak: Medicalpark