Günümüzde de yoga, meditasyon ve bir işe odaklanmak için sıkça tercih edilir.

Tütsü yakmanın faydaları oldukça fazladır. Tütsü hem zihninizi hem de ruhunuzu sakinleştirmenize yardımcı olur.

Yoğun bir iş gününün ardından, odaklanma sorunu yaşadığınızda veya depresif hissettiğiniz zamanlarda doğru ve yeterli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tütsü Nedir?

Tütsü, iç mekanlarda hoş bir koku elde etmek için tercih edilen bir maddedir.

Tütsüler çok eski yıllardan beri birçok kültür tarafından kullanılmıştır. Eski Mısır, Babil ve Yunanlar genellikle dini ritüellerde kullanmışlardır.

Son zamanlarda da dünya genelinde oldukça popülerdir. Tütsü çeşitleri genellikle bitki bazlıdır.

Bunlar arasında çeşitli reçineler, bitki kabukları, tohumlar ve kökler bulunabilir.

Tütsü seçenekleri arasından en çok paçuli, misk, amber, yasemin ve sandal ağacı kokuları tercih edilir.

Tütsü faydaları arasında zihni ve bedeni sakinleştirmesi, odaklanmayı artırması gibi birçok neden sayılabilir.

Kendinizi üzgün, depresif, stresli hissettiğinizde veya yoga, meditasyon yaparken odaklanmanızı ve ruh halinizi iyileştirmek için tütsü yakabilirsiniz.

Tütsü Faydaları Nelerdir?

Tütsü yüzyıllardan beri hemen hemen her kültürde kullanılmıştır. Dini ritüellerde, meditasyon ve yoga yaparken de sıkça tercih edilir. Tütsü ile birlikte ruh halinizi olumlu yönde değiştirebilir ve dikkatinizi arttırabilirsiniz. Tütsü yakmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

•             Evinizde, ofisinizde bulunduğunuz iç mekanların havasını değiştirebilirsiniz. Bulunduğunuz ortamdaki negatif enerjiyi tütsü yakarak temizleyebilirsiniz

•             Bir iş yaparken veya yoga, meditasyon yaparken konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz. Odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olur

•             Kalp merkezini açabilirsiniz, kalp çakranızı açılmasına yardımcı olabilir. Özellikle yasemin, gül gibi kokulara sahip tütsüleri kullanabilirsiniz

•             Sinir sisteminizi olumlu yönde etkileyebilir. Sakinleştirici bir etkiye sahiptir, rahatlamanıza ve gevşemenize yardımcı olabilir. Lavanta veya sandal ağacı kokusuna sahip tütsülerden faydalanabilirsiniz

•             Tütsü yakarak maneviyatınızı güçlendirebilirsiniz ve ritüellerinizde tütsü kullanabilirsiniz

•             Sabah güne başlamadan önce yakılan tütsü günü daha verimli ve pozitif geçirmenizi sağlayabilir

•             Yoğun bir iş gününün sonunda, akşam uyumadan önce yakılan tütsü rahatlamanızı, zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir

•             Tütsü yakmak duyularınızı uyandırabilir. Farkındalık yaratmanızı sağlayabilir, yeni bir düşünce, fikir, iş geliştirirken tütsü yakabilirsiniz

•             Sedir ağacı kokusu topraklanmanızı sağlayan kokular arasında yer alır. Üzgün, bunalmış veya depresif hissettiğinizde sedir ağacı kokusu olan bir tütsüyü yakabilir ve daha pozitif bir ruh haline girmenize yardımcı olur

Adaçayı Tütsüsünün Faydaları Nelerdir?

Adaçayı bitkisi hem içecek olarak tüketilebilirken hem de bulunduğunuz ortamların havasını değiştirmek ve iyileştirmek için kullanabilirsiniz.

Adaçayı, oldukça güçlü bir bitkidir. Adaçayı çay olarak veya tütsü olarak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamile veya emziriyorsanız doktorunuzun belirttiği şekilde kullanmanız tavsiye edilir. Adaçayı tütsüsünün faydaları şu şekilde sıralanabilir:

•             Adaçayı tütsüsü antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Bu nedenle bulunduğunuz ortamlarda bakterileri, virüsleri ve mantarları uzak tutmaya yardımcı olur

•             Adaçayı iç mekanlarınıza giren böcek ve haşere türlerini uzaklaştırmaya yardımcı olur

•             Adaçayı tütsüsü pek çok dinde ritüellerde kullanılır ve sezgiyi geliştirdiğine inanılır

•             Adaçayı tütsüsü negatif enerjilerden ve düşüncelerden kurtulmanıza destek olur

•             Meditasyon, yoga veya dini ritüellerinizde adaçayı tütsüsü olumlu bir ortam oluşturmanızı sağlar

•             İç mekanlarınızın havasını ve kokusunu değiştirir

•             Adaçayı tütsüsü yakmak ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Anksiyete, depresyon ve sinirlilik gibi olumsuz ruh hallerinden arınmanıza destek olur

•             Adaçayı tütsüsü stresinizi azaltabilir. Aynı zamanda duygu durumunuzu olumlu yönde geliştirebilir

•             Baş ağrısı gibi ağrılara iyi gelebilir

•             Yaratıcılığı teşvik eder

•             Cinsel isteği arttırabilir

•             Uykusuzluk sorunu çekiyorsanız adaçayı tütsüsü kullanabilirsiniz. Rahatlamanızı, gevşemenizi ve uykuya daha hızlı geçmenize yardımcı olur

•             Hafızanızı ve odaklanma gücünüzü arttırabilir

•             Evcil hayvanlarınız üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır

Tütsü Zararları Nelerdir?

Tütsü faydaları ile bilinse de bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı takdirde bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ancak, tütsüyü doğru ve yeterli bir şekilde yaktığınız takdirde herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmazsınız.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız hem bebeğinizi hem de sizi rahatsız edebilir ve baş ağrısına neden olabilir.

Kronik rahatsızlığınız, astım veya bronşit gibi solunum rahatsızlıklarınız varsa tütsü yakmanız sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Bazı tütsüler çocuklar ve bebekler için ağır olabilir bu nedenle hafif kokular tercih edebilir veya çocuklarınızın odasında kullanmayabilirsiniz.

Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için tütsü kullanmadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Tütsü Nasıl Yakılır?

Tütsüler çeşitlilik olarak oldukça farklılık gösterir ve her birinin kullanım şekli de farklıdır.

Tütsü çeşitleri arasında koni, çubuk, bobin gibi seçenekler bulunur.

Koni tütsü, palo santo tütsü gibi farklı modeller olsa da hemen hemen hepsinin yakılma özelliği aynıdır.

İlk olarak tütsü yakabilmeniz için sahip olduğunuz tütsüyü hafif bir şekilde tutuşturmanız gerekir. Bunun için çakmak veya kibritten faydalanabilirsiniz.

Tütsüyü tutuşturduktan hemen sonra hafif ve nazik bir şekilde üfleyebilir ve ateşi söndürebilirsiniz.

Ateşi sönen tütsü tutuşturulduğu için parlar ve dumanı tütmeye başlar. Tütsünün yanma süresi tütsü çeşitlerine göre farklılık gösterebilir.

İlk başlarda yoğun bir dumanla beraber yoğun bir koku verebilir. Yandıkça dumanı ve kokusu azalabilir. Yanma süresi ortalama 50 dakikayı bulabilir.

Tütsüyü yaktıktan sonra güvenli bir zeminde tutmanız ve çocuklardan uzak tutmanız oldukça önemlidir.

Herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için tütsüyü biraz yukarıya kaldırabilirsiniz.

Tütsüyü yaktıktan sonra tütsü kayığından da faydalanabilirsiniz böylece tütsünün külleri kayığa düşer.

Tütsüyü yaktıktan ve tüm bunlara dikkat ettikten sonra tütsünün kendi kendine sönmesini bekleyebilirsiniz. Tercih ettiğiniz tütsü ile bulunduğunuz ortamın havası ve kokusu değiştirebilir ve keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.

TÜTSÜ FAYDALARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Sandal tütsü faydaları nelerdir?

Sandal ağacı tütsüsü yoğun bir iş günün ardından dinlenmenizi, stresinizi atmanıza yardımcı olur. Meditasyon ve yoga yaparken zihninizi toparlamanıza ve odaklanmanıza destek olur. Böylece verimliliğinizi arttırır. Uyku öncesi yaktığınız sandal tütsüsü ile rahatlayabilir, gevşeyebilir ve uykuya kolaylıkla dalabilirsiniz.

LAVANTA TÜTSÜSÜ FAYDALARI NELERDİR?

Lavanta tütsüsü genellikle bulunduğunuz ortamlarda sakinlik, dinginlik ve ferahlık hissi verir. Uykusuzluk, baş ağrısı, migren, stres ve depresyon gibi bazı sağlık sorunlarında kullanılabilir. Enerji seviyesini arttırmak, çakralarınızı açmak için lavanta tütsüsünden faydalanabilirsiniz. Lavanta tütsüsünü çok hafif bebeğinizin ve çocuklarınızın odasında da kullanabilirsiniz böylece daha iyi uykuya dalabilirler.

TÜTSÜ KAÇ GÜNDE BİR YAKILIR?

Tütsü yakmanızın belirli bir gün veya sayısı yoktur. İhtiyaç duyduğunuz anda ve ortamın havasını değiştirmek istediğiniz takdirde tütsü yakabilirsiniz. Ancak, tütsü yakarken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Bazı tütsüler güçlü olduğu için ve tütsü yaktıktan sonra ortam yeterli şekilde havalandırılamazsa baş dönmesi ve baş ağrısına neden olabilir.

TÜTSÜ DUMANI CİĞERE ZARAR VERİR Mİ?

Tütsü, solunum sorunu veya kronik rahatsızlığı olan kişilere zarar verebilir. Solunum yollarını tahrişe neden olabilir, astımı ve bronşiti tetikleyebilir. Bu ve buna benzer rahatsızlıklarınız varsa mutlaka tütsü kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde kullanabilir veya tavsiye ettiği şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kaynak: Medicalpark