Kuzugöbeği mantarı, hem eşsiz lezzetiyle hem de yüksek fiyatıyla köylüleri sevindirmeye devam ediyor. Her yıl bu mevsimde ortaya çıkan mantarlar, kendini göstermeye başladı. Zerdalilik Köyü ormanlarında yoğun olarak yetişen bu nadir mantar, mart ve nisan aylarında köylülere büyük bir gelir kaynağı olarak, sevinç yaşatıyor. Sezonun başlangıcında kilosunun 2 bin liraya kadar çıkması bekleniyor.

 

Zor bulunuyor

Kuzugöbeği mantarı, zor bulunması nedeniyle köylüler tarafından fazlaca zarar verilmeden özenle toplanıyor. Toplanan mantarlar genellikle Çanakkale genelindeki pazarlarda satışa sunuluyor. Ayrıca, yurt dışına da ihraç edilen kuzugöbeği mantarı, Avrupa’da sofralık olarak tüketilirken, ilaç ve kozmetik sektöründe de yoğun olarak kullanılıyor. Bu değerli mantar, hem gastronomi dünyasında hem de endüstriyel alanda geniş bir kullanım alanına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yumurta ile pişirilmiş lezzeti ile de damaklarda güzel bir tat bırakıyor.

 

Kuzu göbeği

Kuzugöbeği, Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler. Kuzu göbeğine benzemesi sebebi ile halk arasında bu ad ile anılır.

 

Kuzu Göbeği Yemeği

Mantarlı & Brokolili Makarna

Malzemeler;

100-150 gr Kuzu Göbeği mantarı

1 Paket dilediğiniz türden makarna

100-150 gram brokoli

1 yemek kaşığı susam

1 adet kırmızı sivri biber

1 adet orta boy domates

100 gr krema

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Nasıl Hazırlanır?

Kurutulmuş Kuzu Göbeği mantarını ılık suda 2-3 dakika bekletip çözdürün. Brokolileri küçük parçalar halinde doğrayın ve haşlayın. Tavaya zeytinyağını dökün ve ısıtın. Suyu süzülmüş Kuzu Göbeği mantarı ve brokolileri tavaya atın ve 2-3 dakika kısık ateşte soteleyin. Kırmızı sivri biberi ince dilimleyip tavaya atın. 1-2 dakika daha soteledikten sonra kremayı ekleyin.

Küp küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve susamı ekleyin, karıştırın. 1 taşım fokurdatın ve ocağın altını kapatın.

Haşladığınız makarnayı sos ile karıştırın ve servis edin.

Afiyet olsun

Hasan Sami Er