Çanakkale belediye Başkanlığı görevini aldığı 2002 yılından bugüne kadar siyasi geçmişini anlatan Gökhan,2004 yılından bu yana Girdiğim tüm Seçimlerde Partimin Bayrağını Dahada Yukarıya Taşıdığını söyledi. Çanakkale’ye ve Çanakkale halkına hizmet ettiği süre içerisinde kentin rantını kişilere büyük şirketlere peşkeş çektirmemek, bu rantı kente ve kentliye kazandırmak için çalıştıklarını ifade eden Gökhan “Şimdi kişisel tarihimde bir yol ayrımındayım, 2024 yerel seçimlerinde belediye başkan aday adayı olmayacağım” dedi.

Çanakkale’ye ve Çanakkalelilere Hizmet İçin Siyasete Girdim

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan CHP Merkez ilçe binası toplantı salonda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında CHP Merkez ilçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay CHP eski Merkez İlçe Başkanlarından Ali Uyanık ve Süleyman Erte ve partililer katıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan basın açıklamasının yapacağı CHP Merkez İlçe Binasına Eşi Hale Gökhan ile birlikte geldi. Gökhan burada yaptığı açıklamada Siyasete giriş sürecini anlattı. Ülkeme ve şehrime olan borcumu siyasete girip ülkeme ve kentime hizmet ederek ödeyebileceğimi düşündüğüm için siyasete girdim “ diyen Gökhan şunları söyledi. “Çanakkale halkına ne gibi bir hizmet yapabilir diye düşünürken bunun da yolunun siyasetten geçtiğine karar verdik. Siyasetin de adresi belliydi. Sol. Sosyal demokrat bir anlayışın yolunda başka bildiğimiz yol yok. Bu yolu biliyorduk. Böyle bir eğitim almıştık. Lisede, üniversitede. Solda olmak bugün de olduğu gibi kolay bir iş değildi. Hiçbir zaman da kolay olmadı. Ödenecek büyük bedeller vardı. Verilecek mücadeleler vardı. Ama tüm bunlara rağmen başka bir tat, başka bir heyecan, başka bir inanç vardı o dönemlerde. Bu yolda benim burada siyaset yapma noktasında beni destekleyen tanıdığım çok şey öğrendiğim beraber yürüdüğüm ama bugün aramızda olmayan yol arkadaşlarımı, büyüklerimi minnet ve saygıyla anmak istiyorum bu vesileyle. Reşat Tabak başka duayen belediye başkanımız eski il başkanlarımız Hamit Necati Oğuz, Ruşen Fuat Gökhan, Mehmet Sıtkı Başaran, Emin Apaydın, Rahmi Demir Dişçi Rahmi, Fahri Özgen, ablamız, Emine Yurdatap, Murat Yılmaz, Tamer Balçık, Hayri Civelek ve burada adını sayamadığım ve ebediyete göç etmiş partimize hizmet etmiş kıymetlerimizi anıyorum ve önlerinde saygıyla eğiliyorum. Biz onların rehberliğinde onlardan aldığımız düsturla o siyasi hayatımızı başladık ve devam ettirdik.

Belediye Başkanlığı Görevi İçin Bana Duyulan Güven İçin Teşekkür Ediyorum

Gökhan siyasetteki sürecini de anlatarak siyasete girişini ye siyaset hayatındaki gelişmeleri şu cümleler ile anlattı.”1989 yılında Sayın İsmail Özay'ın belediye başkanlığı olduğu yerel seçimlere hazırlık sırasında ön seçim olmuştu. Yine orada rahmetli Tamer Balçık, Mehmet Başaran vardı. Ön seçimle girdik. Destekledik ve o zaman Sosyal Demokrat Halkçı Parti idi partimizin adı. Cumhuriyet Halk Partisi kapanmıştı. Kapatılmıştı. Parti belediye meclis üyeliğiyle başladık. 1989 -94’ e kadar. Doksan dört senesinde Cumhuriyet Halk Partisi kurucu il başkanı oldum. Bu görevi bana verdiler. Bütün ilde tek ben vardım. Cumhuriyet Halk Partisi'nin olarak, biz burada arkadaşlarımızla beraber on iki ilçede örgütlendik, beldelerde örgütlendik. Bunun sonucunda da yine CHP ve SHP birleşme kurultayı vardı o zaman. Cumhuriyet Halk Partisi kurultayında kurultay başkanlığına üstlendim. Onu o görevi verdiler. Ve Cumhuriyet Halk Partisi ve SHP Birleşme Kurultayı'ndan birleşme kararı çıkmıştı o zaman. Sayın Hikmet Çetin genel başkan olmuştu. Ve bu süreçte belediye meclis üyeliğimde yoktum. Yani doksan dört, doksan dokuz arasında. 1999 senesinde 2004 seçimlerine kadar olan dönemde meclis üyeliği görevlileri tekrar üstlendim. Ta ki 2002 yılında gerçekleşecek genel seçimlerde Sayın İsmail Özay, milletvekili olmak istediğinden bahsederek oturduk, konuştuk. Ve aday olabilmesi için belediye başkanından ayrılması gerekiyordu. 2004 seçimlerine bir buçuk yıl gibi bir süre vardı. Belediye meclisinden, Milliyetçi Hareket Partisi ve Doğru Yol Partisi'nin üyelerini de desteğiyle belediye başkanı seçildim. Çünkü o zaman azınlık meclisi vardı.  1999 senesinde yapılan seçimlerde Çanakkale belediye meclisinde CHP azınlığa düşmüştü. İsmail Özay belediye başkanlığı seçimini kazanmıştı ama CHP ama o zaman azınlığa düşmüştük ve bu üyelerin destek vereceğiz. Belediye Başkanı oldum. 2002 yılında Sayın İsmail Özay'dan Çanakkale Belediyesi'nin mührünü teslim aldım ve belediye başkanlığı yolculuğu böylece başladım. Çanakkale Belediyesi mührü benim için önemi çok büyüktü. Şehrin emanetini alıyordum. Halkın temsilciliği görevini üstleniyordum. Bu görevin çok kutsal ve önemli olduğunu biliyordum. Sayın İsmail Özay'a bu arada dönemin belediye meclis üyelerine ve parti yönetimimize o zamanki ve görevi emanet etmek için bana duydukları güven için bir kez daha Teşekkür etmek istiyorum. Elbette ki onların desteği olmadan başarılı olmamız söz konusu değildir.”

2004 Yılından Bu Yana Girdiğim Tüm Seçimlerde Partimin Bayrağını Dahada Yukarıya Taşıdım

Başkan Gökhan açıklamasında belediye başkanı görevini almasından sonra 2004 yılı ve sonrasında girdiği tüm seçimleri kazanarak Cumhuriyet Halk partisinin bayrağını her zaman bir üste taşıdığını ifade ederek “2004 yılı yerel seçimleri yaklaştığında emanet aldığım görevin tamamlanmasının ardından hem partinin hem kent halkı devam etmeme yönünde irade gösterdiler. Ve ben de kentte olan borcumu, ödeme yolculuğunu sürdürme kararı aldım. 2004 yılında yerel seçimlerine “Önce İnsan, Sonra Başkan” “Birlikte Yöneteceği” sloganıyla çıktık. 2009 yerel seçimlerine geldiğimizde “Daha Yaşanabilir Bir Çanakkale İçin Ben Varım” sloganıyla seçimlere girdik. 2014 yılı yerel seçimlerinde “kendime de, kentime de güveniyorum” sloganını kullandık. Ve 2019 yılı yerel seçimlerinde” Ben Buradayım, Varım” sloganıyla aday adayı oldum. Partimin adayı olarak girdiğim son yerel seçimde tüm Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları gibi “Derman Belediyeciliği” sloganıyla çalıştık. Ve CHP olarak ülke genelinde özellikle büyük şehirler Çok güzel önemli sonuçlar aldık. 2004 yılından bu yana partinin adayı olarak girdiğim seçimlerde, tüm seçimlerde sürekli artan bir başarıyla partimin bayrağını hep yukarılara taşıdık. Ama belediyenin kapısından girdikten sonra asla partizanlık yapmadık. Bu süreç içerisinde hiç kimse bana Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı olarak, Belediye başkanlığı sürecinde partizanlık yaptığımı iddia edemez. Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum. Çünkü bize öyle öğretildi. Bize genel başkanlığımız parti yöneticilerimiz asla ve asla halkın arasında bir ayrım yapmamamız gerektiğini, herkese hizmet gerektiğini, çünkü bizim Cumhuriyet Halk Partisi'nin kaynaklarını değil, halkın kaynaklarını kullandığımızı ifade edildi. O kaynakların içerisinde şu anda Cumhuriyet Halk Partisi olmayan diğer hemşerilerimin de hissesi, hakkı var. Dolayısıyla hakkı üstlerimize almamak için bu anlayışı benimsedik ve sadece ben değil bütün Cumhuriyet Halk Partili belediyeler bu şekilde davranmak durumundadır.

Kentin Rantını Kişilere Büyük Şirketlere Peşkeş Çektirmemek İçin Kente Kazandırmak İçin Çalıştık

Gökhan, belediye başkanlığı sürecinde kentin rantını Çanakkale halkına kullandırdıklarını ve bu konuda başlarını öne eğmediklerini ifade ederek “12 Ağustos 2002’ den bugüne denk geçen 7.774 geçmiş. Bu kadar olmuş. Yani 12 Ağustos'ta başlamışız. Çanakkale'nin gelişmesi, sürdürülebilir bir şekilde, dengeli, koruyup yaşatan bir anlayışla büyümesi için emek harcadık. İnadına altyapı diyerek kentsel altyapının yanında büyük ölçekli çevre yatırımlarının da birçok yerel yönetime örnek olduk. İmar’ın, Kent rantına dönüşmesi için risk aldık, öncülük ettik. Kadın, yaşlı, genç, çocuk herkes için eğitim ve öğrenme olanaklarını oluşturmak için kenti sanatla, kültürle buluşturmak, kültürel varlıklara, çevresel değerlere sahip çıkmak için ağacı, ormanı, suyu korumak, kurduğun kuşun hakkını savunmak için büyük mücadeleler verdik. En büyük mücadelem, barışın kenti dediğimiz, yaşanabilir kentler sıralamasında hep en tepede olan Çanakkale'nin farklı etnik kökenlere dine, yaşam biçimine sahip tüm hemşerilerimin barış ve ahenk içinde yaşamasının teminatı olabilmekti. Bu yolda da çok emek verdik. Kentin rantını kişilere büyük şirketlere peşkeş çektirmemek için kente kazandırmak için zor yollardan geçtik. Kumpaslara maruz kaldık. Mahkemelerde yargılandık. Müfettişten başımızı kaldıramadık. Ama o başı kimsenin önünde eğmedik.” dedi.

Aday Adayı Olmayacağım

Gökhan konuşmasının sonunda kendi kişisel tarihinde bir yol ayrımına geldiğini ifade ederek 2024 yerel seçimlerinde Çanakkale Belediye Başkan aday adayı olmayacağını söyledi. Gökhan, açıklamasın son bölümünde şu cümlelere yer verdi. “Bugün geriye dönüp baktığımda gurur duyacağım büyük eserler, yerleşmiş önemli anlayışlar var ülkede. En büyük gurur kaynaklarından biri de teşekkür ederim. Görev yaptığım yirmi bir yılda bugün hep birlikte barışın ve özgürlüklerin kenti haline getirdiğimiz Çanakkale sokaklarında attığım her adımda soluduğum her nefeste hemşerilerime verdiğim sözleri kamunun ürettiği kaynakları kullandığını, bana korunmak ve kollanmak üzere çok değerli bir emanet teslim edildiğini asla unutmadım. Adaleti, demokrasiyi, eşitliği yok sayanlar. Gözü dönmüş tek gözü dönmüş çevre talancılarına, suyumuza zehir akıtanlara, kentin rantına göz koyanlara karşı belediye başkanı olarak mücadele etti. Yurttaş Ülgür Gökhan olarak da devam etmeye, mücadele etmeye devam edecek. Şimdi kendi kişisel tarihimle bir yol ayrımına geldim. 2002 yılından bu yana sürdürdüğüm belediye başkanlığı için yaklaşan seçimlerde aday olmama kararı verdim. Partimiz uzun uzun anlattığım zorlu ve başarılı süreçleri sürdürecek, bayrağı daha da yukarılara taşıyacak, Çanakkale'de yaşayan herkesin gurur duyacağı belediye başkanı olacak adayını parti içi demokrasinin gerektirdiği koşullarda mutlaka içinden çıkaracaktır. Böylesine özel, böylesine önemli dünya tarihinin akışını değiştirmiş bir kentin mutlu, modern uygar Çanakkalelilerin belediye başkanı olma ayrıcalığına yirmi bir senedir beni layık gören tüm hemşerilerime, partime her şeyden önce teşekkür ve minnet borcunu ifade etmek istiyorum. Çanakkale halkı tarafından bu denli sevilmek, ilgi görmek, desteklenmek, yapılan onca haksızlığa, hukuksuzluğa karşı korunup, kollanmak benim için ifadesi imkansız bir duygu. Bu eşsiz duyguyu daima kalbimde taşıyacağım ve bu sevginin gücüyle çok mutlu olacağım. Bu süreçte istemeden kırdığım, incittiğim kimse varsa aflarına sığınıyor. Herkesin bana hakkı helal etmesini diliyorum. Yirmi bir yıllık belediye başkanlığı görevim boyunca belediye meclisinde, bürokraside, birliklerde, sivil toplum kuruluşlarında, odalarda, borsalarda, derneklerde kent konseyinde, muhtarlıklarda, siyasi partilerde birlikte çalışıp ürettiğimiz herkese teşekkür ederim. Geçmişte siyaseten ters düştüğümüz zamanlarda dahi belediye başkanlığı adaylığını destekleyen Cumhuriyet Halk Partisi eski genel başkanı rahmetli Deniz Baykal'a sonrasında daima yanımda olan eski Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkürlerimi sunmak isterim. Partimizin yerelde ve genelde başarısı iktidar hedefi için görev alan yeni genel başkanımız Sayın Özgür Özel'e de başarılar diliyorum. Görev sürem boyunca Çanakkale Belediyesi'ne hizmet üretmek için birlikte çalıştığımız, bugün aramızda olan, olmayan tüm Çanakkale Belediyesi emekçilerine, uzun yıllardır yaptığımız çalışmaları kamuoyuyla paylaşmamıza aracı olan bugün aramızda olan ya da kaybettiğimiz tüm basın emekçilerinin beni bu kentin başkan Ülgür amcası yapıp bağrına basan, annesinin elini bırakıp başkan amca diyerek koşarak sarılan tüm çocuklara Çok teşekkür ediyorum. Çocukların sevgisini kazanmak benim için çok özel ve ayrıcalıklı tarifi olmayan bir duygudur. Bu kentin uygar üreten, düşünen, cesur kadınlarına da özel bir teşekkürüm var. Kent yaşamına kattığınız değer yıllarca yeniden seçilmemde biliyorum ki en büyük pay bu kentin kalınlarınındır. Sağ olsunlar, var olsunlar. Bir özel teşekkürüm de aileme olacaktır. Kolay değil. Ailece planlarınızın, programlarınızın yanında bir de kentin planları vardır. Hep gündeminizde. Evdeki huzurunuz sonsuz olsa da omuzunuzda dışarıdan taşıdığınız yüklerle girersiniz eve. Programda. Yıllardır ev ve sosyal hayatımızı müthiş bir ahenk içinde birleştirerek bu dengeli hayatı yaşamamda başarılı olmamda, sağlıklı olma En önemlisi mutlu olmamda en büyük pay sahibi sırdaşım, en iyi arkadaşım, elimi hiç bırakmayan sevgili eşim Evet. Çok teşekkür etmek istiyorum. Çocuklarıma, torunlarıma da zor ve zahmetli yolculukta bana gösterdikleri destek, sabır ve anlayış içinde ayrıca teşekkür ederim. Onların ilgisi, koşulsuz sevgisi bu yolda beslendiği en büyük yaşam kaynakları oluyordu. Otuz bir Mart iki bin yirmi dört yılı gerçekleşecek seçimlerde seçilecek. Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanına emanet aldığım mührü teslim edeceğime inancım sonsuz. Bu konudaki Kimsenin tereddüdü olmamalıdır. Seçimlerde adayımızın başarısı için hep birlikte çalışarak martın sonunda yine baharı getireceğiz. Her şey çok güzel olacak.”

Ogün İnal