Aday adaylık ücretlerini ödeyen aday adayları parti il ve merkez ilçe ve belde binalarına giderek adaylık dosyalarını teslim ediyorlar. Seçimler öncesinde 31 Mart’ta yapılacak olan seçimler için heyecan başlamış oldu AK Parti, CHP aday adaylığı başvuru sürelerini kısa tutarken MHP ve İyi Partide aday adaylığı başvuru süreleri MHP’ de 15, İyi Partide ise 22 Aralık’ta sona erecek.

Aday Adaylarının, Aday Olabilme Heyecanı Başladı

Çanakkale'de 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri için partilerde adaylık yarışı başladı. Kimi isimler aday adaylıklarını açıklarken, kimileri de partilerine belediye başkanlığı için aday adaylıkları başvurularını yaptı. Bir çok ilçede aday olabilmek için başvuru yapanlar oldu. Merkez İlçe Belediye Başkanlığı için CHP cephesinde Çanakkale Belediye Meclisi CHP Meclis Üyesi Erdal Gezen, avukat ve turizmci iş insanı Mehmet Öngen aday adaylıklarını açıklamıştı. 27 Kasım Pazartesi günüde eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Çanakkale Belediye başkan aday adaylığını açıklayacak. 31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimlerde Çanakkale’nin belirlenen tek belediyeyi başkan adayı ise İyi Parti’li Burak Kunt oldu. İYİ Parti cephesinde Çanakkale Belediye Başkanlığı adaylığı için İyi Parti Çanakkale Belediye meclisi Grup Başkanvekili Burak Kunt'un ismi açıklanmıştı. Kunt’un Çanakkale Belediye Başkan Adaylığını İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener 24 Kasım Cuma günü saat 15:30'da Çanakkale DoubleTree by Hilton Otel'de gerçekleşecek olan toplantıda açıklayacak.

İlçe Ve Beldelerde de Aday Adayları Tek Tek Çıkıyor

İlçe ve beldelerde de aday adaylıklarında isimler duyurulmaya başladı. Biga'da eski Belediye Başkanı Başkanı İsmail Işık, CHP'den aday adaylığını duyurmuştu. Öte yandan Lapseki ilçesinde AK Parti’den belediye başkan aday adaylığı için ilk başvuru yapan isim Fatih Çiftçi oldu. AK Parti Lapseki İlçe Başkanlığına gelen Çiftçi, aday adaylığı başvuru dosyasını teslim etti. Merkeze bağlı Kepez Beldesinde ise, önceki dönem Çanakkale Belediye Meclis Üyeliği yapan Emine Kardelen aday adaylığını açıkladı. Kepez için Aday adaylığını açıklayan bir başka isim ise Cüneyt Aksu Oldu. Dün AK Parti Merkez ilçe Binasında giden Aksu AK Parti’den Kepez Belediye başkan adaylığını açıkladı. Kepez’de mevcut Belediye Başkanı Birol Arslan ise 25 Kasım Cuma günü CHP Merkez ilçe toplantı salonunda yeniden Kepez Belediye Başkan aday adaylığını açıklayacak. AK Parti'de Lapseki'ye bağlı Umurbey beldesinde ilk belde belediye başkan aday aday ise Ahmet Özden oldu. Özden, dosyasını AK Parti Lapseki İlçe Başkanlığına teslim etti.

Aday Adayları Siyasi Partilerin Belirlediği Ücretleri Ödeyip Dosyalarını Teslim Ediyor 

Resmi Gazete’de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu kararına göre mahalli idareler seçimi 2024 yılının  Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart'ta yapılacak. AK Parti' de 9 Kasım' da başlayan başvuru süreci, 22 Kasım'da son bulacak. CHP’ de 21 Kasım’da başlayan aday adaylığı başvuruları 28 Kasım mesai bitiminde sona erecek, MHP 13 Kasım-15 Aralık, İyi Parti ise 20 Kasım-22 Aralık tarihleri arasında başvuru alacak. AK Parti aday adaylığı başvuru ücretlerini AFAD üzerinden bağış olarak alacak ve Gazze'ye yardım olarak gönderecek. MHP ise aday adaylarından herhangi bir başvuru bedeli almıyor. CHP'de ise aday adaylığı ücretleri merkez ilçe başkanlığı için 17.500 TL. İlçe Belediye başkanlıkları için nüfusa göre 7.500 TL’den başlayan başvuru ücretleri belirlendi. CHP il genel meclisi aday adaylığı ve belediye meclisi aday adaylıkları için 10 Bin TL başvuru ücreti alıyor. CHP’ de kadın ve gençlikler ise belirlenen başvuru ücretlerinin yarısını ödeyecek. Şehit yakını ve gazilerden ise başvuru ücreti alınmayacak. İl belediye başkanlığı için AK Parti 30 bin TL, ilçe belediye başkanlığı için 20 bin TL, İyi Parti ise belediye başkanı aday adaylığı için 15 bin TL, meclis üyeliği aday adaylığı için nüfusa göre 2 ila 6 bin lira arasında ücret talep edecek. AK Parti'de İl Genel Meclisi üyesi olmak isteyenler ile Belediye Meclis üyesi olmak isteyenler 5 ila 10 bin TL bağış yapacak. AK Parti kadın ve genç adaylardan bu ücretlerin yarısını, engelli adaylardan ise dörtte birini isteyecek. İyi Parti ise gazilerden ve deprem bölgesindeki adaylardan ücret talep etmeyecek. Diğer yandan YSK'nın aldığı karara göre yerel seçimlerde aday olacak kamu görevlileri ve siyasi parti yöneticilerinin en geç 1 Aralık 2023 günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmeleri ya da emeklilik dilekçelerini vermeleri gerekiyor.

Ogün İnal