Çanakkale Savaşları'nın 108. yılında, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda tarih yeniden yazıldı. 2 bin 500 kilometre uzaktan gelen Gazze ve Kudüs'ün kahraman askerleri, Türk Mehmetçiğiyle omuz omuza vatan savunması yaparak ebedi uykularına dalan Çanakkale şehitlerinin yanında yattılar. Uluslararası Filistinli Alimler Heyeti, Gazze ve Kudüs'ten temsilcilerle donatılmış bir heyet, Gelibolu’da düşmana karşı savaşarak şehit olan Mehmetçikleri anarak İsrail’in acımazsızca saldırıda bulunduğu Gazze için tüm müslüman ülkelere mesaj yolladılar. 

Gazze ve Kudüs'ün Çanakkale Kahramanları Bir Kez Daha Anıldı

Uluslararası Filistinli Alimler Heyeti, Gazze ve Kudüs'ten temsilcilerle donatılmış bir heyetle, Çanakkale Savaşları'nın izlerini taşıyan Tarihi Gelibolu Yarımadası'na geldi. Heyet, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın ve Eceabat Müftüsü Sinan Çetin eşliğinde Şahindere Şehitliği'ni ziyaret etti.Prof. Dr. Nimetullah Akın, heyete şehitlik hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ardından, Gazzeli şehitlerin son mekanlarına Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan bir ziyaret gerçekleştirildi. Irak Alimler Üyesi Hüseyin El-Düleymi tarafından yönlendirilen dua, şehitler, gaziler ve Filistin'de hayatını kaybedenler için yürekleri dağladı.

Gazze İçin Dualarımızı Gönderiyoruz

ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın, “Son zamanlarda İsrail Gazze’de özellikle Filistinliler üzerine bir katliam, vahşet icra ediyor. Ümmetin alimleri olarak bu vahşete dur diyebilmek, bununla ilgili bir şuur, algı oluşturmak üzere burada bulunuyoruz. Türkiye ve dünyada farklı bölgelerden alimlerimizle, Yemen’den, Libya’dan, Filistin’den, Suriye’den gelen alimlerimizle burada 100 yıl önce yine vatan savunmasında canlarını feda etmiş; Gazzeli, Şamlı, Suriyeli şehitlerimizin huzurunda Fatiha okuyarak, Gazze için dualarımızı gönderiyoruz. İnşallah rabbim oradaki katliama, vahşete bir ‘dur’ der. Bizleri de inşallah o vahşeti durdurmaya yardımcı kılar” dedi.

Ümmetin Korumasına Dikkat Çekmek İçin Buradayız

Filistin Alimler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Mohammed Hammam Melhem, "Bugün Gazze yeni bir Çanakkale, aynı şekilde burada İngilizler, Fransızlar, Amerikanlar o zaman saldırdığı gibi bugünde aynı ordu, aynı düşman Gazze için birleşmişler ve Gazze’yi yerle bir ediyorlar. Gazze’yi tamamen tarumar ettiler. Biz orada Gazze’nin onurunu, namusunu, izzetini koruyan mücahitlerin gayretlerine ve çabalarına destek olmak ve ikinci Çanakkale’yi de hatırlatmak üzere buradayız." dedi. Melhem açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Biz burada 100 yıl önce yine ümmete yapılan bir saldırı karşısında ümmetin her coğrafyasından Filistin’den, Şam’dan ve dünyanın diğer her bölgesinden gelen mücahitlerin ümmeti koruduğu bir mekandayız. Bugün biz orada Gazze’nin onurunu, namusunu, izzetini koruyan mücahitlerin gayretlerine ve çabalarına destek olmak ve ikinci Çanakkale’yi de hatırlatmak üzere buradayız. Osmanlı uzun bir süre İslam ümmetine liderlik, halifelik etti. O çerçevede İslam ümmeti bir arada kaldı. Bugünde Çanakkale’de bu Osmanlı’nın üzerine gelen düşman kuvvetlerinin yenildiği bu yerde, Osmanlı’nın ve ümmetin korumasına dikkat çekmek için buradayız. Aynı şey bugün Gazze’de düşman birleşti. Bunu inşallah yine ümmet birleşerek bu zulmün ve zorluğun altından kalkacaktır”

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bir asırdan fazla bir süredir bir arada yatan Türk şehitleri ile Filistinli kahramanlar, sadece toprak altında değil, aynı zamanda tarih sayfalarında da birleşmiş durumdalar. Bu anlamlı ziyaret, sadece geçmişi değil, aynı zamanda geleceği de aydınlatan bir köprü oluşturdu. Çanakkale Şehitlerinin mirası, Gazze ve Kudüs'ün kahramanları tarafından omuzlanarak yeniden taşındı, gelecek nesillere ilham kaynağı oldu. Bu anlamlı birliktelik, tarih ve kardeşlik bağlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Ogün İnal