Hayatımız adeta taksit oldu. Tüm alışverişlerimizde artık en ufak miktarları bile peşin fiyatına taksitli hakkımızı kullanarak halk arasında ifade edildiği gibi ürünün fiyatını böldürüyoruz. Hayatımıza yıllar önce giren ve aslında çok yakın dost olduğumuz taksitli alışveriş sisteminde artık en ufak alışverişler bile ya da peşin fiyatına taksitli olarak yada taksitli olarak alıyoruz. Ancak son dönemde için ucu kaçtı. Alışverişte yapılan taksitler çok artınca kredi kartlarının aylık ödemeleri de inanılmaz yükseldi. Birçok kredi kartı sahibi sahibi aylık ödeme tutarlarını görünce “bu işte bir yanlışlık var” dedi. Ancak Kart sahipleri, kredi kartı ekstrelerine baktıklarında kredi kartlarının taksitli alışverişlerin çok fazla olması nedeni ile kredi kartı borçlarının ve asgari ödemelerinin de ciddi yükseldiğini gördüler. Tabi kredi kartları limitleri dolup ancak aylık asgari ödeme tutarları ödenebilmeye başlayınca müdahalede gecikmedi. Birçok üründe kredi kartı taksit sayısı düşürüldü,  Kredi kartı limitlerinde, limitler düşürüldü ve güncelleme yapıldı.

BDDK, Havayolu, Seyahat Acente ve Yurtdışı Taksitlerini Kaldırmıştı
Tüketimin kontrol altına alıp azaltılması için bir yandan kredi kartı taksit sayıları düşürülürken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik karar almış, alınan karara göre; havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalara taksit seçeneği kaldırılmıştı.

Vatandaşlar Kredi Kartlarının Aylık Ödemelerini Yapamıyor
Yüksek enflasyon ve hayatın her alanında yaşanan fiyat artışları kredi kartı kullanımını adeta patlattı. Vatandaşlar aldıkları maaşlar bitince tüm ihtiyaçları için kredi kartına sarılıyor. Özellikle yeni eğitim öğretim yılı açılışının yapıldığı eylül ayında kredi kartı kullanımı daha da arttı. Vatandaşlar kredi kartını bir anlamda kurtarıcı olarak görse de kredi kartı limitleri artık vatandaşa yetmiyor bunun en büyük sebebi de taksitli alışverişler vatandaşlar ihtiyaçları olan tüm eşya ve elektronik aletleri taksitle almayı tercih ediyor. Ancak 8 ya da 9 takside bölünün alışverişler fazlalaşınca kredi kartlarının limitleri bitiyor ve aylık ödemesi de ödenemez rakamlara çıkıyor. İşte bunun önüne geçmek için merkez bankası bir dizi tedbir aldı. Bazı harcamalarda kredi kartı taksitlerini kaldırdı ve uzun olan kredi kartı taksit saylarını sınırladı. Ancak bu seferde satışların düşmesi gibi bir sıkıntı ortaya çıktı. Yüksek fiyatlı alışverişlerde taksit isteyen vatandaşlar taksit sınırlamasına takılınca alışverişini erteliyor. Bu da esnafları zor durumda bırakıyor. Kışın aldıkları eşyada ya da hizmetlerin hala taksitlerini ödeyen vatandaşlarda ne yapacağını şaşırmış durumda. Ama tek gerçek var. Vatandaşlar kredi kartı aylık tutarının ancak asgari ödemesini yapabiliyor.

Kredi Kartı Kullanımı Patlama Yaptı, vatandaş kara kara düşünüyor
Merkez Bankası verilerine göre 1 Eylül itibarıyla yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 139,85. Market ve alışveriş merkezlerindeki harcama artışı ise yüzde 101,75.rakamlarda kredi kartı kullanımının ne kadar arttığını gösteriyor. Vatandaş bu günlerde bir yandan yüksek enflasyon nedeni ile sürekli artan fiyatlar ile nasıl baş edeceğini düşünürken bir yandan da kredi kartı borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.
Ogün İnal