Türkiye genelinde yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ağır etkisini göstermeye devam ederken Coronavirüs pandemisi sonrasında adeta fırlayan kira fiyatları durdurulamaz bir seviyeye ilerledi. Seçim sonrasında esen vergi artışları beraberinde zamları ve fiyat artışlarını da getirdi. Zaten yüksek seyreden kira miktarları da artık en düşük memur maaşını da geçti. Çanakkale'de ev kiraları en düşük emeklilerin aylığı olan 7 bin 500’yi, asgari ücret olan 11 bin 400 TL’yi, ve en nihayette’ de en düşük memur maaşı olan memur maaşları da 22 bin TL'ye ulaştı. Lüks konutların kiralama bedelleri ise 35 ila 40 bin TL’ ye çıktı. Kira fiyatlarının çılgınca artması hayretle takip edilirken ev sahibi kirası arasında kira miktarı nedeni ile anlaşmazlıklarda hat safhaya çıktı.

HEM CAN YAKIYOR, HEM ŞAŞIRTIYOR
Yüksek enflasyon, döviz kurlarının artması ve akaryakıt zamları vatandaşların hayatını adeta kabusa çevirdi. Yüksek enflasyon döviz kurlarının Türk parası karşısındaki değerinin çok artması yüksek enflasyon hayat pahalılığını da beraberinde getirdi. Özellikle kira artışları artık duyanları şaşırtıyor. En düşük emekli maaşının 7.500 TL, asgari ücretin 11.400 TL en düşük memur maaşının 22.bin TL olduğu günümüzde ev kiraları miktarları da rekordan rekora koşuyor. Çanakkale kiralık ev fiyatları emekli maaşını asgari ücretti ve en düşük memur maaşını da geride bırakmaya başladı. Yüksek enflasyon ve zamların neden olduğu hayat pahalılığını gerekçe gösteren ev sahipleri ev kiralarını ciddi rakamlara yükselttiler. Çanakkale’de 1+1 dairelerin en düşük kiraları 5,500 - 6,000 TL seviyelerine yükseldi. Lüks daireler ise 3+1 ve 4+1 seçeneklerde 35,000 - 40,000 TL gibi astronomik rakamlara kadar çıkmış durumda.

KİRA ARTIŞININ NEDENLERİ ARASINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMASIDA VAR
Ekonomik kriz, imar alanlarının kısıtlılığı ve pahalı arsalar nedeniyle yeni konutların inşa edilememesi gibi faktörler, konut arzını azaltarak kiraları daha da yükseltiyor. Özellikle üniversite tercih dönemi yaklaşırken konut talebinin artması, bu durumu daha da ağırlaştırıyor. Gayrimenkul danışmanları da, kiraların hızla artışını endişeyle izliyor. Özellikle İstanbul'dan göç edenlerin Çanakkale'yi tercih etmesi, bu şehirdeki konut talebini artırarak kiraları yükseltiyor. Konut kıtlığı ve yüksek talep sonucunda kiraların 4-5 kat arttığına dikkat çekiliyor. Çanakkale'de yaşanan bu kiraların yükselmesiyle ilgili durum, gelecekteki üniversite tercihlerini de etkileyecek gibi görünüyor. Şu an itibarıyla, 1+1 kiralık dairelerin en düşük fiyatları 5,500 - 6,000 TL arasında değişiyor. Büyük lüks daireler ise 35,000 - 40,000 TL gibi yüksek fiyat aralıklarında kiraya veriliyor.
Ogün İnal