Çanakkale Hilton Dubletree toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Sühran Aras emlak danışmanlarına seslenerek “Sizin işiniz oturup ‘piyasalar çok kötü’ demek değil. İstanbul’daki müşterisi çok fazla olan emlakçılar Çanakkale’de dolayısı ile sizin bölgenizde arsa satarak cirolarını katladılar. Bunu sizin görüp Çözüm üretmeniz gerekiyor” dedi.

ARAS’TAN EMLAK DANIŞMANLARINA ALTIN ÖĞÜTLER
Türkiye Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği  (TÜGEM)  Çanakkale Şubesi emlak danışmanları için bir etkinlik daha düzenledi. Çanakkale’de faaliyet gösteren emlak danışmanlarına yönelik her ay düzenlenen ve emlak danışmanlarının bir araya geldiği Networks etkinliğinin bu toplantısında TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Sühran Aras konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte emlak sektöründeki gelişmeler değerlendirilirken etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale TÜGEM Çanakkale Şube Başkanı Mustafa Alptuğ konuşmasında “ Genel Başkanımızın da dediği gibi ‘Markalar kişisel tercihimizdir fakat mesleğimiz ortak değerimizdir. Mesleğimize sahip çıkmak ve değerini arttırmak en büyük görevimizdir’ mottusu ile yola çıktık.  Aslında biz emlak danışmanlarına, emlakçılar, gayrimenkul danışmanlarına ne kadar birlikte sahip çıkarsak ve bunu bir değer olarak yukarı taşırsak birbirimizi o kadar desteklemiş olmuyor muyuz?    Sizden bundan sonraki süreçte mesleğimizi bu yönden ilerletirsek bizim bu dönüşüm çabalarımızı desteklemenizi, üye olmanızı ve bu mücadeleyi daha yukarı taşımamız için mücadelenize ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.  

ENDİŞE EDECEK BİR DURUM YOK
Konuşmasında konut satışları konusunda da değerlendirme yapan Akkoca,  yaşanan deprem, sonrasında yaşanan seçim süreci nedeni ile sektörde yaşanan durgunluğun endişe verici olmaması gerektiğini belirterek “Konut satışlarında ne durumdayız?  Nisan ve Mayıs aylarında ben çok konut sattım diyen üyemiz yok.  Yaşanan deprem ve seçim belirsizliği konutları da etkiledi.  Biz kendimize bakarak bunu ne başarıya, ne de başarısızlığa yormamız lazım.  Üyelerimizden ricamız sürekli birbirinizle konuşun istişare edin ki birbirimizi daha iyi anlayarak sorunları çözebilelim. Nisan ayında Türkiye genelinde 85 bin 650 tane konut satışı gerçekleştirilmiş bu adet konut satışlarındaki bir önceki aya göre  %19 azalmış,  geçen yılın aynı ayına göre ise %36 azalmış. Yani sıkıntı bizde değil çalışmalarınıza aynen devam edin.  Bu da bizim işimizin çabalarımıza rağmen durgunluğu kötüye yormamamız lazım.  Tablolarla verilen azalışlar aslında seçime kadar yaşanan belirsizliğin durgunluğu” dedi.

“RİSKLERİ GÖRÜP HEMEN POZİSYON ALMANIZ GEREKİYOR”
Konuşmaların ardından etkinliğe konuk olan TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Sühran Aras “Lüks Konutların İpuçları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Kariyeri ile ilgili bilgiler verdikten sonra emlak danışmanlarına altın öğütler veren Aras sunumunda şu ifadelere yer verdi. “Bu sektöre girdiğimde sadece 6 aylık bir süre vermiştim kendime. Şimdi ise iyi ki bu sektördeyim diyorum.  Size daha önce düşüşleri gösteren bir takım grafikler gösterildi. Biz geçen seneki ciromuzu ekip olarak 4. Ayda kazandık.  Geçen sene yaptığımız bir yıllık ciroyu mayıs ayının sonunda elde etmiştik.  Sizin işiniz oturup “piyasalar çok kötü” demek değil.  Evet sizin bölgeniz düşmüş olabilir ama başka bölgeler yükseliştedir.  Ben de İstanbul’da Boğaz hattında çalışıyorum ve bu hatta çok ciddi düşüş var.  Sadece yalılar için demiyorum apartmanlarda da düşüş var.  Riskleri görüp hemen pozisyon almanız gerekiyor.  İstanbul’daki müşterisi çok fazla olan emlakçılar Çanakkale’de dolayısı ile sizin bölgenizde arsa satarak cirolarını katladılar. Bunu sizin görüp Çözüm üretmeniz gerekiyor”
Yapılan sunumların ardından Türkiye Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği  (TÜGEM)  Çanakkale şubesine üye olanlara sertifikaları verildi. Üyelerin sertifikalarının verilmesinin ardından, yine üyelerin hazırladığı portföy sunumları gerçekleştirildi.  Çanakkale İl Merkezinin yanı sıra İlçelerden gelen üyeler de hazırladıkları portföylerini sundu.

Şenay Azman