Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda, çevre kirliliğine dikkat çekmek, kirlenmeyi önleyecek çözüm yolları aramak ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık yaratmak amacıyla 1972 yılında alınan kararla kabul edilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü dolayısı ile bu hafta Çevre haftası olarak her yıl kutlanıyor. ‘Temiz Çevre, Temiz Dünya’ teması ile gerçekleştirilen etkinliklere Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle start verildi. Törene Çanakkale Çevre ve İklim Değişikliği Müdürü Bekir Çelen, kurum müdürleri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlüğü çelenginin sunulması ile başlayan tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
 
Çevre bir eğitim meselesidir.
İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemini belirten konulmayı gerçekleştiren Çanakkale Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, doğada yaşanan kirliliği evrensel boyutlara ulaştığını belirterek “Çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik çabaları her geçen gün daha da önemsiyoruz. Çevre bir eğitim meselesidir. Ancak bunun sadece bir bakanlığın veya bir kurumun başarabileceği bir iş değildir. Bütün kişi ve kurumların içerisinde yer alması gereken bir seferberliktir. Çünkü çevre koruması yalnızca doğayı değil, yaşadığımız toplumun sağlığını, ekonomiyi ve sosyal dengeleri de etkilemektedir. Son yıllarda evrensel bir tehlike haline gelen enerji problemleri, tarımsal ürünlerin azalması, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerin neden olduğu global çevre kirliliği çağımızın önde gelen sorunlarından biridir” dedi.
 
Çanakkale’mizin tüm doğal kaynaklarını, korumak, en değerli miraslardan biridir
Çanakkale Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, dünyanın hızlı kirlendiğine ve tüm çabalara rağmen temizlenmesinin zor olduğuna dikkat çekerek “Evsel ve endüstriyel atıklar, hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği gibi etkenleri tüm canlıları etkilemekte ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Unutulmamalıdır ki dünyamız çabuk kirlenecek kadar küçük, kolay temizlenmeyecek kadar büyüktür. Çanakkale’miz tarihi ve kültürel zenginliklerin yanı sıra Dardanel Boğazının iki yakasında bulunmasıyla da önemli bir konuma sahiptir. 5 bin yıldır uygarlıkların beşiği, mavi ve yeşilin buluştuğu bu topraklarda çevreye olan duyarlılığı her geçen gün arttırmamız gerekmektedir. Çanakkale’mizin tüm doğal kaynaklarını, ormanlarını, tarım arazilerini, su kaynaklarını ve tarihi dokusunu korumak, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miraslardan biridir” dedi.
 
Tüm vatandaşları Çevre haftasına aktif katılmaya davet ediyorum
Çanakkale Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen “Bugün bir araya gelerek toprağı, suyu, havası ile yaşadığımı çevrenin önemini vurguluyoruz. Her 5 Haziran daha sağlıklı bir çevre, daha güzel bir dünya için umutları yeşertir, çabaları yoğunlaştırırız. 2023 sayılı Cumhurbaşkanlığımız genelgesi ile 5 Haziranın bulunduğu hafta Türkiye Çevre haftası olarak kutlanmaktadır. Bizim hedefimiz tabiatın gösterdiği yoldan gitmek, yani onu tahrip etmeden uyum içerisinde yaşamayı başarabilmek. Bu yıl ki Çevre haftasının teması ‘Temiz Çevre, Temiz Dünya’ olarak belirlenmiştir. Temiz denizler sadece su ekosistemi için değil, aynı zamanda yaşadığımız dünya için de hayati öneme sahiptir.  Denizlerimizin temiz ve sağlıklı olması sadece su altı canlıların korunması anlamına gelmez. Aynı zamanda insan sağlığına, balıkçılığa ve ekonomiye etkileri olan önemli bir durumdur. Bu anlamlı günde çevre bilincini yaymak, toplumsal farkındalığı arttırmak ve çevrenin korunması için somut adımlar atmaya devam etmek gerekmektedir. Tüm vatandaşları Çevre haftasına aktif katılmaya ve çevre bilincini yaymaya davet ediyorum” dedi.
 
Denize Çelenk Bırakıldı
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından protokol üyeleri tekne ile boğaza açılarak hem 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş Depreminde hem de yaşamını yitiren diğer çevre dostu vatandaşlar için denize çelenk bırakıldı. İl Müdürü Bekir Çelen ve beraberindeki protokol üyeleri denize çelenk bıraktı.