Bu desteğin Kooperatifler ve mahalli idare birliği kapsamı dışındaki Birliklere ayrılan 10 Milyon TL kısmının önemli bölümünü kadın kooperatifleri kullanacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) 20 Milyon TL bütçe ile ilan edilen 2022 Yılı Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nın değerlendirme süreçleri tamamlandı ve projeler imzalanmaya başlandı.
Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nın bileşeni olan Kooperatif Mali Destek programı kapsamında başarılı bulunan kadın kooperatiflerinin toplu sözleşme imza törenine Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı, kamu kurumları temsilcileri ile Kadın Kooperatiflerinin yönetici ve ortakları katıldı.
İmza töreninde ilk olarak konuşan GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün anlamlı bir tören için bir araya geldik. Program kapsamında kadın kooperatiflerinin projelerinin başlangıcını yapacağız. Projelerimiz büyük emeklerle bugüne geldi ve bunun için kooperatiflerimizi tebrik ediyorum. Gerçekten girişimcilik, çalışma gayreti ve temiz üretim konularında kadınları ön planda görmek bizi mutlu ediyor. Nasıl geride bıraktığımız yüzyıl, erkeklerin önce çıktığı bir yüzyıl olduysa içinde bulunduğumuz yüzyılda kadın yüzyılı olacak. Kadın kooperatiflerimizin yüksek enerjileri için kooperatiflerimize teşekkür ediyoruz”.
Genel Sekreter Güç’ün konuşmasının ardından imza töreninde yer alan Kadın Kooperatiflerinin projeleri hakkında GMKA Uzmanı Emine Aktuğ dinleyicilere bilgiler verdi.
Vali Şıldak: Balıkesir’de Kadın Kooperatiflerinin sayısı üç Katına çıktı
Verilen bilgilerin ardından kürsüye gelen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, imza törenini, kadın kooperatiflerimizin projeleriyle bu salonun sınırlarını aşacak bir etkinlik olarak tanımladı.
Vali Hasan Şıldak, “Bölgemizde kadın kooperatiflerimizin gelişimi son birkaç yılda çok büyük bir gelişim ivmesi yakalandı. İki yıl önceki kadın kooperatifi sayımızın bugün 3 katına ulaştık. Bugün Balıkesir’de kuruluşu tamamlanmış ve faaliyete geçmiş 24 kadın kooperatifi ve 2 tane de kuruluş aşamasında olan kadın kooperatifimiz var. Kadın Kooperatifi sayımızda gerçekleşen bu önemli gelişime bizi gururlandırıyor ve mutlu ediyor” dedi.
Bu ivmelenmede kamu kurumlarımız ve belediyeler olmak üzere bütün paydaşlarımızın büyük bir gayreti olduğunu söyleyen Vali Şıldak, “Kadın kooperatfilerini önemsiyoruz. Çünkü Kadınlar önemli.  Toplumu ayakta tutan, var eden kadınlardır. Bunun farkında olarak birçok bakanlığımız, bir hükümet politikası olarak kadın kooperatiflerini desteklemek için önemli çalışmalar  yürütüyor. Destekler sizi güçlü kılacak ve asla yolunuzdan geri dönmeyin” dedi.
Bölgeye 30 Milyon TL Kaynak Aktarılacak
GMKA’nın proje değerlendirme süreci sonucunda, Belediyeler, Özel İdareler, Köylere hizmet götürme birlikleri benzeri mahalli birlikler, Kaymakamlıklar, Bölge Müdürlükleri, kurumların İl ve İlçe Müdürlükleri ile Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Ziraat Odalarınıun uygun başvuru sahibi olarak kabul edildiği Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (KEGMDP) bileşeninde 6 proje desteklenecek. Proje süresinin sonunda 10 milyon TL’si hibe desteği olmakla birlikte proje kapsamında toplamda 17 Milyon TL tutarında yatırım yapılması planlanıyor.
Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nın diğer bileşeni olan Kooperatifler ve mahalli idare birliği kapsamı dışındaki birliklerin uygun başvuru sahibi olarak kabul edildiği Kooperatif Mali Destek Programında (KOOPMDP) ise 8 proje desteklenencek. Projeler tamamlandığında 10 milyon TL tutarı GMKA’nın hibe desteği olmakla birlikte yaklaşık 13 Milyon TL yatırım yapılması planlanıyor.
Kadın Kooperatifleri Öne Çıktı
KOOPMDP bileşeni kapsamında başarılı bulunan ve toplu sözleşme imza töreninde yer alan kadın kooperatifleri ise şunlar:
*S.S. Gönen Merkez Tuzakçı Hasan Bey Köyü Kalkınma Kooperatifi
*S.S. Kedi Kadın Emeğini Destekleme İşliği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
*S.S. Ballıpınar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
*S.S. Balya Ilıca Mahallesi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
*S.S. Beyaz Zambaklar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
*S.S. Balat İşleyen Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi
GMKA’nın amacı Kadın Kooperatifleri Güçlendirmek
Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından, bölgede faaliyet gösteren kadın kooperatiflerine bölgede uzun süre faaliyetlerine devam edebilecek ve üyelerine gelir kazandıran kooperatif yapılarının geliştirilmesi planlanıyor.
Mali Destek Programı kapsamında sunulan desteklerin yanı sıra kadın kooperatiflerinin faaliyetlerine yönelik teknik bilinç kazanması, yönetimsel ve organizasyonel becerilerinin artırılması yoluyla kurumsal ve mali açıdan sürdürülebilirliklerinin devamı amacıyla “Güney Marmara Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi” programı hayata geçirdi. Program kapsamında ihtiyaç ve gelişim alanlarına yönelik mentor eşleştirmeleriyle kadın kooperatiflerinin kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: Güney Marmara Kalkınma Ajansı