Gelibolu Yarımadası’nın büyük bir kısmı hem şehitlerimiz hem de düşman kuvvetlerinin askerlerinin ebedi istinatgâhı oldu. Siperler arasının 8 metreye kadar düştüğü siperlerde Süngüler ile göğüs göğüse Muharebe’nin yapıldığı Gelibolu Yarımadası toprağı aradan 108 yıl geçmesine rağmen savaş döneminin izlerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Gelibolu Yarımadası savaş alanlarında en son Çanakkale Kara Savaşlarında Conkbayırı Muhaberelerinde düşmana geçit vermeyen 28’inci Alay Şehitliği bulundu.

JEORADAR İLE ALAN TARAMASI YAPILDI
1.Dünya savaşının en dar alanda yaşanan en kanlı savaş olma özelliğini taşıyan Çanakkale Savaşlarının ardından tam 108 yıl geçti. Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı, Gelibolu Yarımadası’nda yaşandı. 108 yıl önce adeta dünya devletlerine karşı mücadele verildi. Dedelerimiz büyük bir zafer kazanırken binler şehit de verdiler. Burada şehit olanlar savaş sırasında belli yerlerde defin edildi. Şimdiye kadar toprak altında kalan birçok şehitlik tespit edildi. Tespit edilen şehitlikler ardından şehitlerimize yakışır şekilde yapıldı. En kanlı muharebelerin geçtiği Gelibolu Yarımadasında şehitlikler bulunmaya devam ediyor yarımadada son olarak Conkbayırı Mevkii 28’nci Alay Mıntıka bölgesinde 108 yıl önce Kara Savaşları sırasında Conkbayırı Muhaberelerinde düşmana geçit vermeyen 28’inci Alay Şehitliği bulundu. Bölge üzerinde düzenli şekilde çevrilmiş taş yığınları, şahideler, kafatası ve kemik parçaları olması üzerine şehitlik olduğu tespit edildi. Daha sonra diri örtü temizliğine başlandı. Jeoradar ile alan taraması yapıldı. Şehitlik bölgesi kısa süre sonra kahraman Mehmetçiklerimize yakışır bir şehitlik yapılacak.

KAHRAMANLARIMIZIN İSİMLERİNİ YAŞATACAĞIZ
28. Alay Şehitliğinin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yeni bulunan şehitlik alanında yaptığı açıklamada  “Çanakkale Tarihi Alan’dayız. Çanakkale Kara Muharebelerinin en yoğun yaşandığı, en sıcak çarpışmaların yaşandığı ve Mehmetçiğin Çanakkale’yi Geçilmez yaptığı topraklardayız. Çanakkale Tarihi Alan’da bir şehitlik daha ortaya çıkarıldı. 28’inci Alay’ın özellikle 10 Ağustos Muharebelerinde, hücum esnasında çok büyük savaşların yaşandığı anda büyük kayıplar verdiği ama buraları da düşman eline terk etmediği topraklarda 28’inci Alay’ın kahraman Mehmetçiklerinin, şehitlerimizin metfun olduğu bir şehitlik ortaya çıkarıldı. Çanakkale Tarihi Alan zaten her karışı şehitlik olan bir vatan parçasıdır. Çanakkale Tarihi Alan’da her adımda mutlaka bir şehide, şehitliğe rastlayabiliriz. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak da uzun zamandan beri bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Burada 28’inci Alay’a ait bir şehitlik olduğunu tespit ettik. Bundan sonraki çalışmalarımız devam edecek. O kahraman şehitlerimizin, bu topraklar için toprağa düşen askerlerimizin bir şehitlikte, uğruna canlarını feda ettikleri ay yıldızlı, al bayrağımızın altında ebedi istirahatlerini geçirecekleri bu topraklarda onların isimlerini tarihe mal edeceğiz. Gelen bütün ziyaretçiler Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük kahramanların isimlerini bir kez daha hatırlamış olacaklar. Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük ruh, oy yüksek ruh, Çanakkale ruhu işte bu topraklarda ortaya çıktı. Bu topraklar Çanakkale Ruhunun doğduğu topraklardır. Bu topraklar Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı, Kurtuluş Savaşı’nda başlangıcı olan topraklardır” dedi.
Ogün İnal