Yaptıkları mesleklerde usta yetiştirmek için mesleği öğretebilecekleri çırakların olmaması ustaları oldukça üzüyor. İşte bunlardan biri olan ve çıraklıktan başlayarak hayatı boyunca deri ustalığını yapan Ali Usta, oldukça dertli.
 
Çanakkale’de mesleğini sürdüren Ali Usta, ilkokulunu bitirdikten 13 yaşında ustanın yanına verilmiş. Mesleğinde ilerleyen Ali Usta Türkiye’de sayılı en büyük deri mağazalarının üretim atölyelerinde yıllarca usta olarak çalışmış. Daha sonra Çanakkale’ye gelen ve deri tamiratları yaparak nafakasını sağlayan Ali Ustanın en büyük derdi çırak bulamamak.
Zanaat isteyen mesleklerde olduğu gibi deri işlerinde de çırak bulamadıklarını dile getiren Ali Usta, “İlkokulu bitirdiğimde babam beni Türkistanlı dikiş ustalarının yanına çırak olarak verdi.  Henüz 13 yaşındaydım ve ben bu yaşımda mesleğe başladım. 3 sene çıraklık yaptıktan sonra makinenin başına geçtim. 1980’lerde İstanbul’a gittim ve köklü bir marka olan Derimod firmasında çalışmaya başladım. Bunun yanı sıra birçok büyük firmada ustalık yaptım.  Çocukluğumda girdiğim mesleğimde 26 yaşında ihracat firmalarının aradığı bir usta olmuştum. Kızım öğretmen olup Çanakkale’ye gelince onun vasıtası ile Çanakkale’ye yerleştik.  Kumaşlarla kendi atölyemde yaptığım tamiratla çocuklarımın ve kendi geçimimi sağlıyorum. Terzilik mesleğini yapmak isteyen bir kişi İlkokulu bitirdiğinde bir ustanın yanına yerleşmesi lazım. Deri mesleğinde tabandan gelmek lazım. Ama küçükken bizim meslekte yetişen yok ancak yardımcı olmak için bazı arkadaşlar geliyor. Ancak alttan yetişen bir eleman yok. Ustanın olmamasından dolayı deri işlemi yapmak isteyen müşteriler geldiğinde ‘Ali Usta iyi ki varsın’ diyor. Biz de ustalığı devam ettiriyoruz ama yetişen bir çırak yok” dedi.
Murat Çağlayan