Demirli bulunduğu İzmir’den ayrılan TCG Anadolu gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti. TCG Anadolu gemisi Ege denizinden Marmara Denizine giriş yaparken Çanakkale Boğazı’nın girişinde korna çalarak Şehitliğe selam verdi.  

PLANLI TATBİKATA KATILACAK
Türk mühendisleri tarafından inşa edilen ve Türk Deviz Kuvvetlerine kazandırılan TCG Anadolu Gemisi Türkiye’nin gururu oldu. silahlı insansız hava araçlarının (SİHA)üzerine iniş kalkış yapabileceği bir pisti de bulunan TCG Anadolu gemisi bu özelliği ile dünyanın Dünya’nın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ünvanını kazandı. Bir süre önce Çanakkale boğazını geçerek Ege denizine açılan TCG Anadolu Gemisi İzmir Alsancak Limanı yanaşmıştı. TCG Anadolu gemisini Alsancak limanında vatandaşların ziyaretine açılmış ve büyük ilgi görmüştü. TCG Anadolu gemisi planlı bir tatbikata katılmak üzere İzmir Alsancak Limanından ayrılarak Çanakkale Boğazına geldi. Çanakkale Boğazı girişinde Şehitler abidesi önünde şehitleri selamladı. TCG Anadolu Gemisi Çanakkale'ye doğru seyrini sürdürken Dev gemi Çanakkale önlerine geldiğinde  Çanakkale sahilinde vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla TCG Anadolu gemisini çoşku ile selamladılar. TCG Anadolu Gemisinin Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında bir etkinliğe katılan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat ve protokol üyeleri’ de dev gemiyi selamladılar.

DÜNYA’NIN İLK SİHA GEMİSİ
“TCG Anadolu”, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA' larla dünyanın ilk “SİHA Gemisi' konumunda. Uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 SİHA konuşlanabiliyor, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşıyabiliyor. “TCG Anadolu”, üzerine iniş kalkış yapacak SİHA'lar la Dünyanın ilk “SİHA Gemisi' oldu.  Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Gemi, gerektiğinde, doğal afet yardım görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında tıbbi destek sunabilecek. “TCG Anadolu”, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor. Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip 'TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor. Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliği yapacak. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor.
Şenay Azman