Gökser EMİTT fuarının Çanakkale turizmine önemli katlı sağladığını ve önümüzdeki sezon Çanakkale Turizm’den umutlu olduklarını söyledi.

DEPREM FELAKETİ TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Çanakkale Belediyesi Mayıs ayı Belediye Meclis toplantısında aynı zamanda Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanlığı görevini de sürdüren AK Parti Çanakkale Belediye Meclisi Üyesi Nilgün Gökser meclisinin gündem dışı konuşmalar bölümünde kısa süre önce yapılan EMİTT fuarının Çanakkale turizmine etkilerini değerlendirdi. Deprem felaketinin turizmi olumsuz etkilediğini de ifade eden Gökser, “Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Fuar ve turizm sektörünün özellikle deprem sonrası yaşadığı duraklama hakkında bilgiler vererek, İstanbul’un yanı başında olan Çanakkale’nin Turizmden olumlu etkilendiğini ve önümüzdeki sezonun umut verdiğini dile getirdi. Gökser değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi. “2023 EMITT Fuarı bilindiği üzere  deprem felaketi nedeni ile ertelenmişti. Ertelemeli olarak yapılan fuarda biz de Çanakkale Valiliğimiz standında yer aldık. Bunun yanı sıra Çanakkale’deki diğer otellerimizin de 6 tane otelimizin bireysel stantları vardı. EMITT çok başarılı ve verimli geçti. Olabildiğince acentelerle ve  yabancı ziyaretçilerle bir araya geldik, organizasyonların içerisinde yer aldık. Görüşmelere de baktığımızda üye otellerimizle birlikte 100 tane acenteyle bir araya geldik. Bu çok kıymetli. Çanakkale bilgilendirmelerini yaptık ve irtibat çalışması yapacak iletişim bilgilerimizi aldık. Şubat ayında yaşanan deprem turizmde etkilendi. Mart ayında başlaması planlanan turların deprem felaketi nedeni ile askıya alındı. Depremle birlikte  hani hepimiz bir şok yaşadık. Kötü bir felaketti. O süreçte bütün ülke olarak donduk, ekonomi olarak da donduk. Biliyoruz herkes ne yapacağını bilemedi, O sırada da basın yolu ile uluslararası basında ülkemiz gündeme geldi. “Türkiye’de deprem fırtınası oluyor” şeklinde. Bu da turizme bir darbe daha vurdu. Depremden sonra anında bütün rezervasyonlarımız askıya alındı. Özellikle Mart ve Nisan ayında başlayacak olan tur operatörlerinin yapmak istedikleri geziler askıya alındı. Sonradan yeniden açılma başladı” dedi.

GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI OLAN OTEL SAYIMIZ ARTIYOR
Pandemi dönemi ile birlikte otellerde güvenli turizm sertifikasının öneminin arttığını da ifade eden Gökser Çanakkale’de de güvenli turizm sertifikası olan otel sayısının arttığını belirterek “Pandemi döneminde Güvenli turizm sertifikası çıkartmıştı. Şimdi de  Paris Anlaşması'yla birlikte sürdürülebilirlik yani 14  bakanlığı da ilgilendiren bir olay. Ama  Turizm Bakanlığımızın sürdürülebilir turizm belgesi istiyor şimdi işletmelerden. Burada da Çanakkale olarak biz güvenli turizm sertifikasında da çok hızlı hareket etmiştik. Zorunlu olmamasına rağmen çoğu otelimiz. Hemen güvenli turizm sertifikasını almıştı. Şimdi sürdürülebilirlik dedi aynı şekilde hızlıca adım atıyoruz. ÇATOD olarak bütün bilgilendirmelerini İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzle birlikte yapıyoruz ve 85 tane otelimiz şu an birinci aşama sürdürülebilir belgeyi aldı. 2 tane otelimiz de  sertifikayı aldı. Sertifikanın 2030 yılına kadar alınma  zorunluluğu vardı. Ama iki otelimiz Çanakkale içerisinde sürdürülebilirlik belgesini aldı. Bu da çok güzel. Bundan hep birlikte Çanakkale Belediyemiz birlikte sürdürülebilirlik noktasında da işbirliği yaparız” dedi.
  
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TURİZM’DEN UMUTLUYUZ
Gökser, açıklamasında Deprem sonrasında İstanbul’da yaşanan hareketliliğin Çanakkale’ye de yansıdığını ve kısa sürede turizm açısından toparlandıklarını belirterek “On sekiz Mart'tan sonra özellikle de bayram dönemiyle birlikte bölgemiz gene artı pozisyona da ulaştı. Biz hep onu dile getiriyoruz. Bir büyük bir metropolün hemen yanındayız, bu da bizim için bir artıya dönüştü. Özellikle de Avrupa'dan gelen misafirlerimiz açısından da sınır kapısından geçtiklerinde, Yunanistan'dan sınır kapısından geçtiklerinde 1 saat 20 dakikada şehrimize oluyorlar. Köprünün çok artılarını görüyoruz. Görmeye de devam edeceğimizi hissediyoruz. Yani önümüzdeki dönemden biz çok umutluyuz. Hep birlikte şehrimizin hani turizmi için katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Şenay Azman