Türkiye’nin bacasız sanayisi ülkemize gelen turistlere Dünyanın birçok ülkesinden çok daha fazla tarih, doğal güzellikler ve eşiz bir tatil sunarken turistlerin gecelik konaklama verileri maalesef rakibimiz ülkelere göre çok düşük kaldı. Geceleme verilerinin düşük kalması turzimciler tarafından 2023 yılı turizm hedeflerinin tutturulmasının çok zor olduğu ifade edildi. ÇTSO yayımladığı veriler ile turistlerin geceleme sayılarının diğer ülkeler ile kıyaslandığında çok düşük kaldığı görülüyor. ÇTSO tarafından yapılan açıklamada  tarihi ve doğal güzellikleri ile Çanakkale’nin Türkiye’de turizmin başkenti olması gerektiği vurgusu da yapılıyor. 
GECELEME SAYILARINI ARTTIRACAK STRATEJİ OLUŞTURULMALI
2023 yılı hedefleri yüksen ancak yabancı turistlerin ülke tercihleri ile ilgili grafikte Türkiye’nin adeta bir tatil cenneti olmasına rahmen çok düşük konaklama sayıları ile karşı karşıya kaldığı görüldü. Turizimciler, bu nedenle 2023 yılı turist sayısı hedefinin tutturulmasının çok zor olduğu görüşünde birleşiyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasından yapılan açıklamada Türkiye de turistlerin geceleme sayısı ile İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa’nın verileri karşılaştırıldığında çıkan sonucun vahim olduğu ifade edildi yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Yabancı turistlerin geceleme sayıları baz alınarak hazırlanan grafikler yayımlandı. İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa’nın verileri Türkiye’deki konaklamalarla kıyaslandı. Ülkemize gelen yabancı turistlerin ve gelen turistlerin konaklama süreleri 2022 yılında bir önceki yıla göre artış gösterse de diğer ülkeler incelendiğinde oran oldukça düşük seyretmektedir. Grafikteki verilere göre, yabancı turistlerin konaklama sayıları, Türkiye gibi hem tarihi, hem doğal kaynaklar bakımından çok zengin, ziyaretçilerine, tatil tercihleri  doğrultusunda birçok farklı alternatif sunabilen bir ülke için yetersiz kalmaktadır. Öncelikle Türkiye olarak bu sayıların artırılması konusunda sağlam bir temele oturtulmuş bir strateji  doğrultusunda çalışmalar yapılması,  bu strateji ile doğru orantılı olacak şekilde Çanakkale olarak Ülkemize nasıl katkı sağlanabileceği ile ilgili ayrıca bir plan oluşturulması, özel projeler ve etkinliklerle bu plan doğrultusunda hem İlimizde hem Ülkemizde geceleme sayılarının artışın hedeflenmesi gerekmektedir.”
ÇANAKKALE TÜRKİYE’NİN TURİZM BAŞKENTİ OLMAYA ADAYDIR
ÇTSO tarafından açıklanan verilerde Çanakkale’nin tarihi ve doğal güzellileri ile Türkiye’nin turizm başkenti olmaya aday olduğu dile getirilerek acıkmada “Dünya ülkeleri incelendiğinde tatil tercihlerindeki farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Ağırlıklı olarak; Belçikalılar tarihi dokulara önem verirken, İngilizler doğal güzellikler ve hava durumunu, ve Almanlar şehir gezilerini, gemi turlarını ve güneşi, İtalyanlar kültür ve doğal güzellikleri, Ruslar güneş ve denizi önceliklendirerek tatil yapmaktadır. Grafikte yer alan İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa da diğer dünya ülkeleri tarafından en çok bu sebeplerle tercih edilmektedir. Bu veriler açısından değerlendirildiğinde Çanakkale, Türkiye’nin turizm başkenti olmaya aday olabilecek, kültür, tarih ve doğal güzellikleriyle her bütçeye ve her tercihe göre seçenek sunabilen bir destinasyon merkezidir. Bu sebeple, öncelikle Türkiye’ye giriş yapan sonrasında giriş yapması olası ziyaretçilere ulaşılarak Çanakkale’nin potansiyeli duyurulmalıdır. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu oranın artırılmasını görev ediniyor, Çanakkale’nin hem ulusal hem global ölçekte tanıtımını yapmak için projeler üretmeye devam edeceğimizi duyuruyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Ogün İnal