Tüm Türkiye’yi yasa boğan Deprem felaketinin ardından deprem bölgesinde depremzedelere sıcak yemek çıkarmak amacı ile bölgede aşevi kuran belediyelerden biri olan Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun Boğaz Medya sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlanan programda Deprem bölgesi izlenimlerini anlattı. Ayvacık Belediyesi ile birlikte depremin vurduğu Hatay’ın Defne İlçesinde kurdukları çadır kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler de veren Uygun, belediye ve gönüllülerimizle beraber depremin il gününden itibaren depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve yaralarını sarmak için çalıştık” dedi. Uygun açıklamasında şunları söyledi. “6 Şubat sabahı deprem haberini aldık ve çok üzüldük herkes gibi. Hemen AFAD ve valilikten talimatlar geldi ‘iş makinelerinizi bildirin’ dediler. Biz bildirdik ve onlar ertesi gün deprem bölgesine yardım için yola çıktılar. Akabinde Bayramiç Kaymakamlığımızla beraber AFAD’la görüşerek yardım toplamaya başladık. Yardımlar toplanmaya devam edilirken Ayvacık Belediye Başkanımız Mesut Başkan aradı ‘ Ben orayı aşevi ve çadır kent kurmak istiyorum. Gel beraber yapalım. Birlikten kuvvet doğa’ dedi. Ben de seve seve kabul ettim. Onlarla birlikte yardımları topladık ve bölgeye hareket ettik.  Orada çadır kentimizi ve aşevimizi kurduk. Kurduğumuz bu alanda depremzedelerimize yardım etmeye başladık. Aşevi kurmakla da kalmadı oradaki çocuklarımızın artık bu kötü günleri unutması için mücadeleye de başladık. Gönüllü arkadaşlarımız orada çocukları eğlendirmek için mücadele etti. Her şey Bayramiç Belediyesi ve Ayvacık Belediyesi'nin personelinin ve gönüllülerin mücadelesiyle oldu. Ben hem belediye personelimize, hem de Ayvacık ve Bayramiç halkına çok teşekkür ederim. Bayramiç halkı duyarlılığını bu yardımlarda gösterdi ve yaklaşık 32 tır yardım toplandı. Bu tırlarda neler vardı? Elektrik ısıtıcı, çadır, gıda kolisi, battaniye, tüp ve Bayramiç elmasına kadar her şey vardı. Ben Bayramiç halkını bu duyarlılığından dolayı onlara da çok teşekkür ediyorum. Bayramiç halkı yardımseverliği ile farklılığını gösterdi diye düşünüyorum” dedi.  

DEPREM BÖLGESİNE HAZIRLIKLI GİTTİK
Deprem felaketinde en büyük yıkımın yaşandığı Hatay’ın defne İlçesine kurdukları ekiple başarılı ve koordineli bir şekilde çalıştıklarını, ifade eden Uygun “Ayvacık Belediyesi ve Bayramiç Belediyesi'nin personeli sayesinde biz zorlukla karşılaşmadık. Buradan çünkü jeneratör ne kadar her şeyi düşünmüştük. Başkan yardımcılarımıza özellikle Bayramiç Belediye Başkanı Ahmet Karadeniz'e çok teşekkür ediyorum çünkü iyi bir ekip kurdu.  Elektrik yoktu, su yoktu ama onların aşabileceğimiz problemleri baştan düşünmüştük. Orada hatta başka belediyelere de yardımcı olduk.” dedi.  

HIZLI BİR ŞEKİLDE ÖNLEMLER ALACAĞIZ
 
Olası bir deprem Bayramiç’in depreme hazırlıklı olması için yapılan çalışmalar konusunda da bilgiler veren Uygun  “Üniversitemizi bir ziyaret ettik. Orada profesörlerimizle bir toplantı yaptık. Onlar bize zemin hakkında bilgi vererek Zemindeki iyileştirme çabaları ne olabilir? Önce bir zeminimizi tanıyalım dedik. Bir an önce bunların matematiğini yapalım dedik. Bir bütçe çıkardılar bizde. Biz de onun finansını şu an ayarlamaya çalışıyoruz. Önce zemini tanımamız lazım ve imar durumumuzu ona göre yönlendirmemiz lazım geleceğimiz için. Mevcutta eski binalar var. Bunlarla ilgili tespitleriyle ilgili ne yapabiliriz toplantısını bu hafta içi yapmayı düşünüyoruz” dedi.

DEPREM BÖLGESİNE YARDIMLAR DEVAM EDECEK
Deprem bölgesinden geçici barınma sağlamak için Bayramiç’te de depremzede misafirleri ağırladıklarını belirten Uygun  “Çanakkale halkı yardım etmeye devam edebilirler biz de destek oluyoruz ve ihtiyaçlar devam ediyor. Onun dışında zaten araçlarımız, iş makinelerimiz bölgede yardımlarına devam ediyor. Biz de herkes gibi her belediye gibi mevcutta Bayramiç'te yaşayan depremzedelerimizle ilgileniyoruz. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.   Bazı sporcu arkadaşlar bulduk deprem bölgesinde Bayramiç Belediyespor' u katmaya çalışıyoruz. Onları burada ağırlayarak sporlarına devam etmelerini sağlayacağız” dedi.

DEPREM ÖNLEMLERİ İÇİN BÜYÜK BÜTÇELİ BAKANLIK KURULMALI
Türkiye’nin fay hatlarının bolca bulunduğu bir coğrafyada olduğunu hatırlatan uygun bu tür büyük felaketlerin yaşanmaması için çok ciddi ve hızlı önlemler alınması gerektiğini, bunun içinde büyük bütçeli bir bakanlık kurulması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi. “Bu depremin yaşanmaması gerekiyordu, olmasaydı keşke ama oldu. Bundan sonra artık devletimizin deprem konusunda mücadeleye girmesi lazım. Bunlar benim şahsi fikrim. 6 Şubat'tan bu yana devletimizin yapabilecek orada pek bir şey yoktur. Ben gittim gözlüğümle gördüm. Çünkü çok büyük bir deprem. Ama 24 yıldan beri devletimiz ne yaptı diye düşünmek lazım.24 yıldan beri ne yapıldı?   Acilen Türkiye'de Deprem Bakanlığı mı olur adı? Afet Bakanlığı mı olur?  Bütçeleri olan bir bakanlık kurulması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin birbirine kenetlenip mücadele ettiği bir ortamda Kızılay'ımızı keşke o çadırları satmasaydı da biz de buruk olmasaydık o burukluğu ömür boyu ben unutabileceğime inanmıyorum. Bundan Üç sonra eee Bayramiç Belediyesi olarak ben Kızılay'dan çadır satın alabilirim. Gayet normal bir şey, ihtiyacım vardı. Stok yapacak. Tabii ki devletim Kızılay'ıma yardımcı olayım. Onlardan satın alayım. Ama deprem döneminde çadır satmak hepimize çok büyük bir burukluk verdi. Keşke böyle olmasaydı. Ama biz Türkiye olarak bütün yaraları saracağımıza inanıyorum. Türkiye olarak ve bu konuları da aşacağımıza inanıyorum” dedi.
Murat Çağlayan