Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da birçok binanın yıkımına ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Deprem felaketinin ardından Tüm Türkiye deprem Bölgesi’nin yaralarını sarmak için seferber oldu. Büyük deprem felaketinin ardından deprem fay hatların yakın illerde alarma geçti. Çanakkale’de Saroz fayı ve Yenice fayları arasında yer alması nedeni ile deprem riskinin fazla olduğu iller arasındaki yerini alıyor. Çanakkale’de ve deprem konusunda sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile uyarıda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Bozcaada’ya dikkat çekti. Son yaptığımız çalışmalarda öncekilerine ilave olarak faylar gözlemledik ve haritaladık. Bu faylar birinci haritada kımızı çizgi ile gösterilmiştir. Adanın batı kesiminde açık sarı ile gösterilen birim içinde killi katmanlar bulunmaktadır. Bu killi seviyeler adanın batı, kuzey ve güney kıyılarında görülen heyelanların nedenidir.  Heyelanları tetikleyen diğer bir unsurda ada yakınında olan depremlerdir.” dedi.

“BOZCAADA FAYI 2019’DA ÇOK DEPREM ÜRETTİ”
Perinçek paylaşımının devamında “Ada dolayında ve kuzeybatısında farklı yıl ve aylarda depremler olmaktadır (iki ve üçüncü haritalar). Bu depremlerin odak noktalarının dizilimi Güneybatı Kuzeydoğu bir fayı işaret etmektedir. Bu fay Bozcaada Fayı olarak adlandırılmıştır. Bozcaada Fayı Çanakkale Boğazı girişinde 2019 Ekim ayında çok sayıda deprem üretmiştir. Bu fay önceki yıllarda çalıştığımız boğaz içindeki faylara bağlanmaktadır. Fay üzerinde Yunan adaları yakınında yıkıcı olabilecek depremler yaşanmıştır. Bozcaada kuzeybatısındaki Agios Efstratios (Bozbaba) adası yakınında 1968 yılı Şubat ayında olan 7,1 büyüklükteki deprem adadaki çoğu evi yıkmıştır. Bu depremin Bozcaada kıyılarında heyelanları tetiklediği düşünülmektedir. Dördüncü sırada verilen heyelan fotoğrafı adada haritaladığımız onlarca heyelandan sadece bir tanesidir. “ ifadelerine yer verdi.
HEYELAN ALANLARINDA YAPI İZNİ KESİNLİKLE VERİLMEMESİ GEREKİR
Perinçek paylaşımının sonunda Bozcaada’da heyelan olabilecek alanlara yapı izni verilmemesi gerektiğinin altını çizerek “Bazı heyelanlar üzerinde ve yakınında yapılaşma görülmektedir. Bu yapılar zaman içinde heyelanın tekrar harekete geçmesiyle tahrip olacaktır. Heyelan alanlarında yapı izni kesinlikle verilmemesi gerekir. Ayrıca heyelan alanlarındaki bazı yollar heyelanların etkisiyle tahrip olmuş ve olmaya devam etmektedir. Bozcada dışında bir deprem olduğunda heyelan alanlarındaki yapılar ve yollar tahrip olacaktır. Bu nedenle şimdiden tedbir alınması ısrarla önerilmektedir. Son Fotoğraf adanın batısındaki Habbele Koyu iki yanında bulunan fayları göstermektedir. Faylar havadan çekilmiş fotoğraf üzerine kırmız ile işaretlenmiştir.” uyarılarına yer verdi.
Ogün İnal