Şubat ayı meclis toplantısı gündem maddelerine geçmeden önce yapılan gündem dışı konuşmalarda Çanakkale Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, CHP Grup Başkanvekili Avukat Erdal Gezen’in TOKİ Kuralarını eleştirdiği basın açıklamasına cevap verdi. Yüksel değerlendirmesinde TOKİ’nin Çanakkale’de yaptığı yatırımlara değinerek  Başkan Ülgür Gökhan’ın sosyal konutlardaki başarısızlığını eleştirdi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise  TOKİ’nin yeri belli olmayan projeler için kuralar çekerek insanlara hayal sattığını ifade edince Meclis toplantısında TOKİ üzerinden hararetli tartışmalar yaşandı.

TOKİ ÇANAKKALE’YE ŞEHRİN MERKEZİNE 370  OLMAK ÜZERE TOPLAM 1. 290  KONUT YAPACAK
Çanakkale Belediyesi Şubat Ayı Belediye Meclisinde Gündem dışı konuşma yapan Çanakkale Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel, TOKİ’nin Çanakkale’de yaptığı yatırımlara değinerek  “Bu hafta TOKİ ile yattık, TOKİ ile kalktık ve birçok haber paylaşıldı TOKİ ile ilgili.  Bir konu hakkında eleştirme yapmak için benim düsturum kaynağından aldığım bilgilerden sonra eleştiririm ya da ulumlu ifadeler kullanırım.  Hükümetimizin Sosyal Devlet ilkesi ile hareketle yaşamımızın kalitesini arttırma yolunda attığı en ciddi adımlardan bir tanesi de TOKİ’nin hayata geçirdiği projelerdir.  TOKİ ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın kir öder gibi uzun vadede ev sahibi olmaları toplu konutları  kredilerle teşvik etmek  kentsel  dönüşüm yoluyla kentlilerimizin  sağlıklı  çehreye kavuşturmak için çok farklı misyonlar üstlenmiştir.   Tüm bu hedeflerin ortak paydası düzenli kentleşmeye katkı ağlayarak halkımızı plansız, çarpık, sosyal imkanlardan ve sağlıksız altyapıdan yoksun yerleşim alanlarından kurtarmaktır. TOKİ aynı zamanda diğer devlet kurumlarıyla iş birliği içinde ülkemizin ihtiyaç duyulan her yerinde okullar, hastaneler, sosyal ve kültürel amaçlı tesisler inşa ederek bu alanda da büyük yatırımlara imza atmaktadır.  TOKİ'nin kırsal alanda altyapı Konut, sosyal donatıları götürmekten, afetzedelerin yaralarını sarmaya kadar farklı sorumlulukları bulunmaktadır. 20 yıl boyunca TOKİ neler yapmış? Kısaca söylemek istiyorum. TOKİ yirmi yılda 1 milyon 17 bin konut, 1.395 okul, 20 üniversite, 997 spor salonu, 44 kütüphane, 215  yurt, 340 kamu binası,269 hastane, 99 sağlık ocağı, 1.485  ticaret merkezi, 922 cami, 20 adet stadyum Yapmıştır. Şimdi baktığımızda da hükümetimizin tüm Türkiye'de 250 bin konut projesi kapsamında şehrimizde 1. 290 il genelinde. Şehrin merkezine 370 konut  haberi vardı. Bununla ilgili önceki gün kura çekildi. Biz de o kuraya katılan, katılmaya hak kazanan vatandaşların heyecanına, mutluluklarına tanık olduk. Hatta bir şehit ailemizin kurasını da ben çektim. Hayırlı olsun diyorum “dedi.

“KURA ÇEKİMİNDE 370 KİŞİ TOKİ ÇANAKKALE PROJESİNE HAK KAZANDI”
AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel Hak sahiplerinin ne zaman evlerini teslim alabileceği ile ilgili de bilgiler vererek “Bu kuralara kimler katılabiliyor? Bazı kafalar karışık oluyor. Kendi senaryolarındaki gibi katıldığını düşünüp çok da anlamlı olmayan açıklamalar yapılıyor.  Adından da anlaşılacağı üzere ‘İlk Evin İlk İş Yerim’ kapsamındaki projeye kimler katılıyor? Şehit ve gazi yakınlarımız, engelli vatandaşlarımız,   emekliler, belli bir gelirin altındaki gençler katılıyor. Hepsinin toplam yapılacak olan adet sayısında belli bir kotası var. Bu kriterlere uygun olanlar başvuruda bulunuyor. Onlar arasından yapılan kura ki, kurada vardır, üçüncü noter huzurunda. Canlı yayında Vali Bey'in huzurunda yapıldı. Gayet şeffaf bir şekilde kurada çıkan isimler belirleniyor. Önceki gün İÇTAŞ'ta yapılan kurada 370 kişi hak kazandı.  Diğer bir konu Arslanca'da Atatürk Mahallesi'ne sınır, hazineye ait bir arazide Roman vatandaşlarımızın için 60 konut yapılıyor. Bir diğeri de Eski SGK hastanesinin karşı tarafındaki alanda daha önce kuraları çekildi, sahipleri belli. Fakat halede kovit ve benzeri gecikme oldu. Fakat şu an ihale tamamlanmış, yer tas tahsisi yapılacak.  SGK hastanesinin oradaki karşısındaki yerin sahipleri belliydi. Onun yer teslim yapıldı. Müteahhiti sonuçlanmış ihale 600  gün içinde de bitirilmesi planlanıyor” dedi.

ADA PARSEL NUMARASI BİLE BELLİ OLMAYAN BİR YERİN KURA ÇEKİMİNİ YAPTINIZ
Esra Yüksel’in ardından söz alan Çanakkale Belediye Meclisi Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen de TOKİ’ye yönelik eleştirisini dile getirerek “Basınla paylaştığım konu, mevcut olan TOKİ'nin Çanakkale'de yapmış olduğu ihaleye bağlı olarak basından bir arkadaşımızın bu konudaki görüşümüz boyutunda.  Bir kentte yaşayan bir birey olarak, bir avukat olarak belediye meclisi üyesi ve partinin grup başkan vekili olarak tabii ki düşüncelerimi söyleyeceğim, paylaşacağım. He bunlarda veri hatası olabilir mi? Olabilir. Olmaz diye bir şey yok. Ama bunda yok. Bunda yok. Bakın 2020 yılında bir kura çekmişsiniz. Bu kurada 509 konut, 25 de iş yeri var. Dünkü hak sahipleri çekilişine bağlı olarak basında çıkan haberlerde altı yapılan yorumlara bir bakın. Bir bayan diyor ki ‘mezarda mı alacağız biz bu evleri’ diye yazmış? Bakın öncelikle yerini dahi bilmediğiniz ada parsel numarası olmayan bir yerin kura çekimini yaptınız. TOKİ dar gelirli ve yoksullukla mücadele eden kişilere, halkımıza, ailelere nitelikli bir konut yapmak için kuruldu. Tabii ki çok önemli bir eee yapı,  idari bir birim. Sorumlulukları var ve Kesinlikle yerinde olan çalışmalar. Yapmak zorundalar. Çünkü bizim halkımız az önce söyledim size. Asgari ücretin aldığı zaman geçimini sağlayamayan, bırakın TOKİ'nin aidatlarını normalde bakkala olan taksitini ödeyemeyen bir duruma geldi. Biz bunları söylüyoruz, elektriğini ödeyemiyor diyoruz, kirasını ödeyemiyor. Tabii ki herkes ailesinin sıcak bir yuvada nitelikli bir yuvada yaşatmak istiyor. Bu son derece doğal. Çanakkale'ye umut vadediyorsunuz diyorum. Bu da güzel ama umutları gerçekleştirin. Söz verdiklerinizi yapın. Bakın 2020 yılında ihalesini yapmışsınız, yeri de belli diyorsunuz, 2025  yılında bitecek diyorsunuz. Böyle bir projeyi hayata geçiremeden seçimlere dört ay kala yine halkımıza bir umut Ama umutsuzluğa sevk ederek. Çünkü beş yılda gerçekleştireceğini düşündüğünüz bir projenin daha adımını atmadan şu anda gerçekleşmesi neredeyse mümkün olmadığını düşünüyorum.  Bir projeyi hayata geçirmekle övünüyorsunuz. Biz de bu kenti yaşayanlar olarak lütfen bize umut vaat etmeyin. Bizi umutsuzluğa sevk etmeyin diyoruz. Kent halkı olarak seçimlere 4 ay kala oy devşir oyunuzu korumak adına bu tür vaatli vaatlerde bulunmuyor diyoruz” dedi.

ARSASI OLMAYAN 370 KİŞİYE KONUT ÇIKAN BİR PROJE VAR
Erdal Gezen’in ardından Söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Esra Yüksel Arasında tartışma yaşandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Daha önce daha önce bir TOKİ alanı vardı bu bizim garajın orada. Hatta bu mahallelilere yüz elli lira falan taksit paralar toplamışlardı diye hatırlıyorum ben. O ne oldu? O da yok. Toki. O da duruyor. O da TOKİ alanı olarak da duruyor. Şimdi arsası olmayan ve 370 kişinin başvurduğu bir proje var” dedi. Esra Yüksel ise yeri belli olmayan konutlar açıklamasına karşılık olarak “Takıldığınız şey bu mu? Başlayıp bitmeyen projeler konusunda sizin kadar sorumlu bir ekibin sosyal sosyal Konutlardaki insanları vaatte bulunarak hayal uğruna beklettiğiniz insanları ortada bıraktınız. Burada bu kentte 370 tane konut yapılacak. Tamam, 509 anladık. O yeri belli. Bu 3870’in yeri belli mi diye sordum. Ada parsel pafta yok dedi. Ben de onu sordum. Bilmiyoruz. Tabii öğreniriz. Varsa öğrenirsin.  Konumuz TOKİ. Yani vatandaşın kandırılma süreci. Çünkü daha önce de burada TOKİ alanı yaptınız. Yüzer lira para topladınız, yapmadınız. Konuştuk. Şimdi, 509 konutu da bakalım, ihale yaptınız. Kime vereceksiniz o konukları zenginlere?  Çanakkale'de dar gelirlilere TOKİ inşaatı yapan Cumhuriyet Halk Partisi belediyesidir. Manzaralı, boğaz manzaralı, barışken barış kenti. TOKİ projesi. Ve ilk defa TOKİ'yi Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesi yaptı bu kentte. İsmail Özay zamanında.  Biz ve projeleri hepsini gerçekleştirdik. Siz burada hayal satıyorsunuz” dedi.

Ogün İnal