2014 yılında 47 Milyon muhammen bedelle ihalesi yapılan ve 2015 yılında temelleri atılan Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi, 2019 yılında bitmesi gerekirken yaşanan ekonomik zorluklar sebebiyle 2023 yılında bitme noktasına geldi. Belediye birimlerinin yavaş yavaş taşınacağını açıklayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tam taşınmanın ise 18 Mart 2023 Cumartesi günü tamamlanacağını açıkladı.
 
Yapım hikâyesi oldukça uzun
Zaman zaman siyasi polemiklere de sahne olan Yeşil Binanın yapım hikâyesi oldukça uzun. 47 milyon liraya ihaleye çıkarılan bina zemin problemi sebebiyle müteahhidine oldukça uzun bir zaman kaybettirdi. Daha temel aşamasında gecikmeye başlayan bina 2018 yılında yaşanan ekonomik kriz ile dövize endeksli malzemelerin değerlenmesi ile bir kez daha engele takıldı. Müteahhidin dayanamaz hale gelmesi ile iflas etmesi karşısında dünyayı sarsan Koronavirüse takıldı. Koronavirüs sürecinin sona ermesiyle birlikte, tespit çalışmalarıyla hayli vakit kaybeden bina yeniden ihaleye çıktı. Yeni müteahhidi ile hızlı bir yapım süreci başlatılan bina nihayet Şubat Ayı Belediye Meclisinin toplantısı ile gayrı resmi olarak açılış yaşadı.
 
Bina önünde hatıra fotoğrafı çekildi
Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetimler Binası ve Kültür Merkezindeki ilk toplantı öncesinde düzenlenen kokteyle Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Kokteyle katılanlarla tek tek görüşen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, misafirlere yapı hakkında bilgiler verdi. Kokteyl sonrası Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Meclis üyeleri bina önünde hatıra fotoğrafı çekildikten sonra çalışmak üzere meclise geçildi.
 
“Çanakkale halkı beğendi”
Yeni binada yapılan Belediye Meclisinde yaptığı ilk konuşmasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Bugün ne kadar mutlu olduğumu tahmin edemezsiniz. Eminim siz de mutlusunuzdur. Çünkü Çanakkale halkının kaynaklarıyla 2015 senesinde yapımına başlamış olduğumuz yerel hizmet binamızı inşallah bugün Şubat ayı meclis toplantısıyla kullanmaya başlamış oluyoruz. Bu çok sevindirici çünkü çok güzel bir bina oldu. Çanakkale halkı tarafından da beğenildi. Bir iki eleştiri olabilir doğaldır ama genel anlamda Çanakkale’ye yakışan bir bina olduğu konusunda herkes hemfikir. Özellikle ön taraftaki meydan, bu binayı daha çok öne çıkarıyor. Cumhuriyet Meydanı’ndan bu yöne geldiğinizde güzel bir meydan ve çağdaş bir bina il karşılaşıyorsunuz. İlk ihale tarihi, 2014 senesinin 12’inci ayında yapıldı. Müteahhide yerin teslimi 18 Şubat 2015’te gerçekleşti. Ve o zaman işin bitişi 2019 olarak belirlenmişti ve maliyet 47 milyon 17 TL olarak belirlenmişti” diyerek meclis üyelerine geriye dönük bilgileri hatırlattı.
 
“2019’da binanın yüzde 50’si bitmişti”
Bilgiler vermeye devam eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “2015 yılının Ekim ayında temeli atılan bina, toplam 27 bin 83 metre kare kapalı alana sahip. 2019’a geldiğimizde inşaatımızın oluş ve bitiş süresi yüzde 50 idi. Bitecekti ancak bitemedi. Çünkü zemin iyileştirme ve zemindeki suyun emilmesi noktasında büyük bir çaba harcandı. Yandan gelen suyun taşıdığı kumun engellenmesi için mücadeleler verdik. Aynı zamanda da 2018 yılında ortaya çıkan ekonomik kriz nedeniyle 2019’a geldiğimizde binamızın yüzde 52’sinin bitmiş olmasına rağmen o zaman onlara tanınan bir imkân ile ihaleyi iptal etti. Ekonomik kriz nedeniyle vazgeçti. İkmal inşaatı için yeniden 6 Nisan 2020’yi bekledik. Neden? Çünkü yapılan inşaatın bilirkişiler tarafından incelenmesi gerekiyor. Tam ihale yapılacağı zaman pandemi vardı. İhale günü pazartesi. O hafta sonu şehirlerarası ulaşım yasağı geldi. Dolayısıyla ihale için Çanakkale’ye gelecek olanlar gelemedi. Burada bir itiraz olmaması için ihale iptal edildi. İkinci kez ikmal ihalesi başladı, o da 19 Ekim 2020 tarihini buldu. Bu süreçler yeniden baştan başlıyor. CANİZ İnşaat bunun yapımını üstlendi. Aralık 2020 tarihinde yüzde 48’lik bölümünün yapımı için 9 Aralık 2020’de sözleşme yapıldı” dedi.
 
“Finansman konusunda sıkıntımız vardı”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Binası ile uyum sağlamaları için çevredeki binalara estek olacaklarını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Aşağı yukarı 2 yıl geçti. Çalışmalar yüzde 90 seviyelerine geldi. Daha pahalı şeylerin temini için bekliyoruz. Herhangi bir ilave maliyet söz konusu değil. Burası bize 49 milyon 917 bin TL’ye, yuvarlak hesap 50 milyona mal oldu. İlk ihaleye çıktığımız zaman 47 milyondu. Şimdi yarısını 50 milyona mal ettik. Yani 50 milyonluk ihale, 147 milyon TL’ye bitmiş olacak. Bu enflasyon, malzemelerin pahalanması, ihaleden vazgeçilmesindeki zaman kaybı ve tabii bir de finansman konusunda sıkıntımız vardı. Çünkü biz 47 milyona ihale yaparken tamamını temin etmiştik İller Bankası’ndan. Daha sonra orada da işler tıkanınca kısmen nakit alabildik, kısmen teminat alabildik. Kamu bankalarında bozduramadık ve Belediyemizin kendi bütçesinden artırıp, birtakım yatırımlardan vazgeçerek yaptık. Şu an müteahhidimize kalansız ödeme yapmış olduk. Yüzümüzün akıyla bu borçlanmadan çıktık. Şu iyi tarafı da var Yeşil Yerel Yönetim Binası, yeni bir teknoloji ve anlayışla başladı. Güzel bir bina ortaya çıktı. Çanakkale gibi bir kente yakışan bir bina ortaya çıktı. Önümüzdeki süreçte etrafımızdaki binaların da cephe iyileştirmelerini sağlayacağız. Bina ile uyumlu olmasını istiyoruz. Bina sahipleri ve boyacılarla anlaşarak. Bu bina ve çevresinin Çanakkale’ye yakışır durama gelmesi için çalışmalarımız devam edecek” dedi.
 
“Bu binaya karar verenler bir önceki arkadaşlar”
Birimlerin yavaş yavaş binaya taşınacağını hatırlatan Başkan, yeni belediyeye tam taşınmanın 18 Mart’ta tamamlanacağını da dile getirdi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Sadece meclisin değil belediyenin de hizmet vermesi için nihai hedefimiz 18 Mart’a kadar taşınmak. Birim birim taşınacağız. Herhangi bir sorun gözükmüyor, süreç devam ediyor.” dedi. “Doğal gaz çalışmaları da sürüyor. Bu süreci hayırlısıyla tamamlayacağız. Bir önceki arkadaşlara da teşekkür etmek istiyoruz. Bu binaya karar verenler, bir önceki dönemki meclis arkadaşlarımız. Onların da katkıları büyük. Sizin de katkılarınızla tamamladık” dedikten sonra Meclis toplantısı, gündem dışı konuşmalar ve gündem maddelerinin konuşulmasıyla devam etti.

Hasan Sami Er