Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde yetişen mehşur Umurbey Şeftalisi sezonda meyve suyu şirketlerine 2 TL’den satılmış, şeftali üreticileri tescilli şeftaliler için 2TL fiyat veren meyvesuyu şirketlerine tepki göstermişti. tepkilere aldırmayan meyve suyu şirketleri şeftali sezonunun kapanmasına günler kala tarladan şeftalileri yine kilosu 2 TL'den alıyor.

ÇOĞRAFİ TESCİLLİ ŞEFTALİ 2 TL'DEN MEYVESUYU ŞİRKETLERİNE SATILDI
Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde yetiştirilen kalitesi ile de tüm Türkiye hatta bazı yabancı ülkelere de de tezgahları süsleyen Umurbey şeftalisi üreticisi bu sene dertli. 2022 yılı başında coğrafi işaret belgesi alarak farklı ve kaliteli olduğunu ispatlayan Umurbey şeftalisi bu yıl tam bir hüsran yaşadı. coğrafi işaret belgesi alınması ile artık yurtdışına da Umurbey şeftalisine olan talebi çok artacağı beklentisi içine giren Umurbeyli şeftali üreticisi deyim yerindeyse tam bir şok yaşadı. şeftali hasat dönemi geldiğinde şeftalilerini satamayan hatta alıcısı olmadığı için memehsür şeftalileri ağaçlarında bırakarak çürümeye tert eden şeftali üreticisi adeta yıkıldı. Şeftali üretiminin çok olması nedeni ile büyük bir emek ve ciddi bir maliyet ile ürettikleri ürünlerini satamayınca meyve suyu şirketleri devreye girdi. Üreticinin bu durumundan faydalanan meyve suyu şirketleri hasat döneminin başlaması ile Umurbeyin coğrafi tescilli şeftalisinin tarla fiyatını 2 TL olarak belirledi. Ürettiği ürünü ağaçta kalan üreticide meyve suyu şirketlerinin bu teklifini en azından uğradığı zararın bir kısmını çıkarmak için kabul etti. Şeftali üreticisinin durumunu bilen meyve suyu şirketleri şeftali toplama döneminde bu fiyatı hiç değiştirmedi ve umurbeyli şeftali üreticilerinden çoğrafi işaretli şeftalileri kilosu 2 TL’den almaya devam etti. Sezonun son günlerine geldiğimizde ise şeftalinin 2 TL'lik fiyatında değişiklik olmadı.

BÜYÜK ZARARA UĞRAYAN ŞEFTALİ ÜRETİCİLERİ ÜRETİM YAPMAYACAK
Bu yıl Büyük Umutlar ve ciddi maliyetler ile coğrafi İşaret alan Umurbey şeftalisini alın teri ile üreten üreticiler bu sene uğradıkları büyük zarar ile adeta şok oldu. Üreticiler meyve suyu şirketlerinin neredeyse bedava denebilecek tekliflerini kabul ederek ürettikleri şeftalileri maliyetinin çok altına satmaları üreticileri pes ettirdi. Coğrafi işaretli şeftalilerini yok parya meyve suyu şirketlerine satan şeftali üreticileri tam bir hayal kırıklığına uğradı. Bu nedenle Umurbey'de birçok şeftali üreticisi yeni sezonda şeftali üretmeme kararı aldı.
Enishan Keskin