CHP Çanakkale Milletvekili konuşmasında AK Parti Kükümetinin Ekonomi ve tarım politikalarını eleştirdi ve "çiftçiler üretemez hale geldi" eleştirisini yaptı. Ceylan'dan kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan"Bu kürsüden polemik yaparım hem de en kralını yaparım ama girdi fiyatlarının arttığını nasıl biliyorsak ürün fiyatlarının da o kadar arttığını bilmemiz lazım. Girdi fiyatları yüksek ama ürün fiyatları da para etti, çiftçimiz üreticimiz para kazandı" dedi.

Çiftçiyi Üretemez Hale Getirdiniz
16. Biga Tarım ve Hayvancılık  Teknolojileri Fuarı fuarının açılışı geniş bir katılım ile gerçekleşti. Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ticaret Borsası, Biga Ziraat Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin katkıları ile gerçekleşen Fuar 2 Ekim'e kadar devam edecek. Bu yıl da Tarım Gıda ve Hayvancılık üretimi yapanlar ile bu üretimler ile ilgili ekipman ve teknolojiler üreten firmaları bir araya getiren Fuara ilgi yoğundu. Fuarın açılış konuşmaları kısmında kürsüye gelen CHP Çanakkale Mİlletvekili Özgür Ceylan tarımın çok önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasına tarımın önemi konusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Milli Ekonominin Temeli Zıraattır " sözünü hatırlatarak başlayan Ceylan, AK Parti Hükümetinin ekonomi ve tarım politikalarını eleştridi. Geldiğimiz noktada çiftçi üretemez duruma geldi diyen Ceylan  Cumhuriyet Kurulduktan sonra Atatürk en fazla tarıma ve tarımın geliştrilmesine önem vermiştir.  O dönemde gelişen tarımın bir neticesi olarak birçok tarımsal ürünleri işleyecek fabrikalşar kurulmaya başlandı. ve bu fabrikaların büyük bölümünün parasıda tarımsal ürünler yada yaş sebze meytve vererek ödendi. Gazi Mustafa Kemasl Atatürk'un ardında bu vizyonda birçok fabrika ülkemize kazandırılmıştır. bigalı çiftçi cumhuriyet vizyonu doğrultusunda üretmek ister. Ancak bugün içinde bulunduğumnuz koşullarda Çifçimiz esnafımız sayayicimiz çok zor koşullar attındadır. Ağır bir enflasyon altındayız. Malesef bunu üzülerek söylüyorum, ülkeyi yönetenlerin yanlış tercihleri sebebi ile dünyadaki diğer ülkelerin çok çok üzerinde bir eflasyon boğuşuyoruz. mazot 1 yılda %200' den fazla artış, yem 1 yılda %110 üretimde çok önemli olasn gübre ise %300'e yakın artmış.tarımsal üretime bukadar önem vermeemiz gerekirken bu çiftçi bu maliyetler altında nasıl üretim yapacak? vatandaşlarımız bir yandan çiddi artan hayat palalılığı ile mücadele etmeye çalışırken çüftçilerimizde inanılmaz derecede artan girdi maliyetleri ile üretmneye çalışıyor ve bazende ürettiğini zararına satıyor. bu şartlarda çifçi üretimini nasıl sürdürecek. peki çözüm nedir çözüm havza bazlı planlama ile toprak analizi ile desteklenen alım garantili, girdi masliyetlerinin düşürüldüğü planlı tarım ekonomisine geçmektir. dedi"

Girdi Fiyatları Arttı Ama Ürün Fiyatlarıda Arttı
CHP Çanakkale Mİlletvekili Özgür Ceylan'ın konuşmasından son açılış konuşmasını yapmak üzere  Kürsüte gelen AK Parti Grtup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan' da Tüm Dünyada kriz var tüm üretimlerde girdi fiyatları inanılmaz artı. bu kursü polik yapmak için uygun. bu kürsüden polemiğin kralını yaparım, ama derdimiz polemik yapmak değil. iş yapmak istiyoruz, üretmek istiyoruz. Türkiyeyi üreterek büyütmek istiyoruz. şu an bakıyoruz yanıbaşımızda bir savaş, karışıklıklar birde hç bildediğimiz bir pandemi süreci yaşandı. çip krizi,Enerki krizi,  ekonomik kriz derken enflasyon arttı. Enflasyon sadece Türkiyede değil tüm dünyada arttı.   tarımsal üretimde Avrupada birinci, Dünyada 7.'yiz. çanakkalede 2002'de 500 Milyon dolar tarımsal üretim varken, bugün 12.5 milyar dolar tarımsal üretim var kaç kat artmış hesaplayın. Mazot pahalı , gübre pahalı. tamamda buna hayır diyen yok. mazot pahalı çünkü Türkiye'nin mazotu yok. dünyada belirlenen fiyatlar ile mozat alıyoruz. ama tebbirler aldık vergileri indirdik.bu sene 3 kilo buğday ile 1 litre mazot alınıyor. evet mazot pahalı, ama çiftçimizin ürettiği buğdayda pahalı. tarımsal ürünlerde girdi pahalı ama üretilen üründe para etti. Bugün 3 kilo buğday ile 1 Litre mazot alındığını bilmemiz lazım"dedi.

Ogün İnal