İRFAN ŞAHİN ER MEYDANINDA 430 PEHLİVAN GÜREŞTİ
Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan himayelerinde ve Güreş Ağası Hasan Karabiber'in destekleriyle gerçekleşen Bigalı Mehmet Çavuş Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin üçüncüsü hafta sonunda Kıspet Ustası İrfan Şahin Er Meydanı’nda yapıldı. 35’i altın kemer sahibi 66 başpehlivan olmak üzere 430 pehlivanın kol bağladığı güreşler saat 10:00’ da başladı. Er meydanında güreş tutan pehlivanlar, rakibinin sırtını yere getirmek için kıyasıya mücadele etti. Gün boyu tribünleri boş bırakmayan güreş severler güreşlere yoğun ilgi gösterdi. Güreş severler  Başpehlivanlık güreşlerini büyük bir heyecan ile takip etti. Başpehlivanlık güreşleri final karşılaşmasında Mustafa Doğan Özkaya ile Ali Gürbüz karşı karşıya geldi.

BAŞPEHLİVANLIK ALTIN KEMERİ ALİ GÜRBÜZ’ ÜN
Başpehlivanlık güreşleri öncesinde güreşlerde kendi kategorilerinde dereceye giren pehlivanlara madalyaları düzenlenen tören ile verildi. Başpehlivanlık final müsabakasında rakibi Mustafa Doğan Özkaya’ yı mağlup eden Ali Gürbüz 3.’sı düzenlenen geleneksel Bigalı Mehmet Çavuş Yağlı Pehlivan Güreşleri 2022 Başpehlivanı oldu. 2022 Yılı Başpehlivanı Ali Gürbüz’e altın kemeri, altın madalyayı ve kupayı AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu takdim ederken, ikinci Mustafa Doğan Özkaya, üçüncü olan İsmail Balaban ve Mustafa Arslan ile Biga Engelliler Derneği’nden Biga’nın başpehlivanı Burak Kahraman’a ise altın madalya ve kupalarını Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, MHP Çanakkale İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve Güreş Ağası Hasan Karabiber verdi. Başpehlivanlık Altın kemerini  ve birincilik kupasını alan Başpehlivanı Ali Gürbüz “Güreş işi sadece boy pos fizik değil yürekle olur. İnanç ve azim olmadıktan sonra hiçbir şey olmaz. Mustafa kardeşimiz bizim elimizde yetişti bizim çırağımızdı. Kapasitesinin üstünde bir performansı oldu. Maşallahı var ve çok güzel bir güreş yaptı. Kardeşimizi gönülden tebrik ediyorum. Biga artık güreş denilince adından söz ettiren bir yer oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

100. YILA YAKIŞIR BİR GÜREŞ ORGANİZASYONU YAPTIK
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise yaptığı konuşmada, “Kıspet ustası İrfan Şahin Er Meydanımızda yine müthiş bir güreşe ev sahipliği yaptık. 66 başpehlivanımızla birlikte 400’ü aşkın güreşçimiz sahada kol bağladı. Hocalarımız hep diyor ya öyle güreşler yapın ki sizi alkışlamayan eller utansın. Bugün yoğun katılım gösteren halkımız ve güreş severlerimizin alkışlamaktan elleri yoruldu. Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü bir asrı bulan kurtuluşumuza, Biga’mıza yakışır bir güreş organizasyonu yaptık. Bugün çok gururlu ve mutluyuz. Er meydanında ter döken tüm pehlivanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyoruz. Hepsinin emeklerine, bileklerine ve ayaklarına sağlık. Güreş ağamız Hasan Karabiber ve güreşlerimize katkıda bulunan tüm sponsorlarımızı şahsım ve kurumum adına selamlıyorum. Katılımlarından ve yoğun ilgilerinden dolayı tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Başpehlivanımız Ali Gürbüz’ü ve tüm pehlivanlarımızı kutluyorum” dedi.

Ogün İnal