Çarşıda, pazarda, alışverişlerde zamları hisseden emekliler, bu olumsuz durumun giderilmesi için önümüzdeki yılbaşında çifte maaş ile yüklü bir zam beklentisi içine girdiler.
Son bir yılda hayat pahalılığı ve enflasyonun etkileriyle açıklanan açlık sınırının altında maaş alarak etkilenen kesimlerin başında gelen asgari ücretliler ve emekliler yılbaşı öncesi yapılacak zamma bel bağladılar. Günümüzde emeklilerin büyük bir kısmı asgari ücretin de aşağısında olmak üzere 3500 lira maaş alıyor.
Bu maaşın yoksulluk ve açlık sınırının çok altın kalması ile başta kira olmak üzere ulaşım ve faturalara maaşı yetmeyen milyonlarca emekli, hayat mücadelesi vermeye başladı. Çanakkale’de yaşayan nüfusumuzun büyük bir kısmını teşkil eden emekliler bu durumdan oldukça rahatsız. Alınan bilgiye göre Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı’ğının çalışmaları doğrultusunda bu hayat pahalılığına karşı büyük bir iyileştirme yapılacağı, bunun da ocak ayı başında gerçekleşeceği bekleniyor. Daha önce 1500 liranın altında olan maaş en düşük 1500 liraya , daha sonra 2500 ve son olarak 3 bin 500 liraya yükseltilmişti. Edinilen bilgilere göre 2023 yılı Ocak ayında bu şekilde bir zam uygulaması yapılması ve üzerine enflasyon zammının yapılacağı öğrenildi.  
 
2023 'ün seçim yılı olması nedeniyle maaşlara yüksek oranda bir zam yapılması planlanıyor. Geçen sene olduğu gibi bu sene de önce emekli maaşlarına bir zam yapılması, zamma ek olarak enflasyon zammının yapılması bekleniyor. Bu kapsamda belirlenecek asgari ücrete göre en düşük emekli maaşının önce 4500 civarına yükseltilmesi ve buna ek olarak yüzde 20 enflasyon zammının yapılması bekleniyor.

Enishan Keskin