Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, önemli gelişmelerden biri olan dış ticaret rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Okyay, “Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 13,2 oranında artışla 21 milyar 341 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 oranında artışla 32 milyar 618 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 18,3 oranında artışla 165 milyar 672 milyon dolar olarak gerçekleşirken ithalat ise yüzde 40,7 artışla 239 milyara yükseldi. İhracattaki bu yükseliş hepimizin yüzünü güldürürken, dış ticaret açığımızdaki artış, ihracatı destekleyen sektörlerde yerlileşmeye olan ihtiyacı da net bir şekilde göz önüne seriyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale önemli bir fuara ev sahipliği yaptığını anımsatan Okyay, “Çanakkale Tarım Fuarı, 7-10 Eylül tarihlerinde beşinci kez ziyaretçilerini ağırladı. Kepez Belediyesi ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın da destekleriyle gerçekleşen fuarda hedefimiz, gelecek yıllarda Türkiye’nin en büyük 5 tarım fuarından biri olmak ve bu hedefte emin adımlarla ilerlediğimiz görmek mutluluk verici. Ayrıca kentimiz T.C. Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen Troya Kültür Yolu Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Konserler, sergiler ve başka etkinliklerin gerçekleşeceği festival şehrimizin tarihi ve kültürel güzelliklerini sanat ile birleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Bu yaz çiftçilerin mücadele ettiği çayır tırtılı istilasında yaşanıla endişenin son bulduğunu aktaran Okyay şöyle devam etti; “Yapılan açıklamalara göre çiftçilerimizin erken müdahalesi ve mücadelesi başarıyla sonuçlandı ve tırtıl istilasında sanıldığı kadar büyük bir verim düşüşü yaşanmadı. Yaşanan kaybın sadece yüzde 3 ila 5 arasında olduğu bildirildi. Bir tarım kenti olan Çanakkale’mizin bu sorunu da başarıyla aşması hepimizi mutlu etti. Bu arada Eylül ayının gelmesiyle balıkçılık sezonu da açıldı. Bu sezonun hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Son olarak değinmek istediğim bir husus daha var. Çanakkale turizmde, sanatta olduğu gibi sporda da gelişmelerde ön sıralarda yer almayı sürdürüyor. Çanakkaleli sporcularımız hem kentimize hem de ülkemizin göğsünü kabartıyor. Çanakkaleli milli yelkenci Artun Şenol’un İsviçre'de düzenlenen Gençler ve Küçükler Dünya Şampiyonası'ndaki dünya şampiyonluğunu buradan kutluyorum. Bunun yanında su sporlarında başarıları ile Çanakkale'nin gururu olan Çanakkale Yelken Kulübü sporcularından Derin Mine Çelik de, 29-31 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Zafer Kupası yarışlarında, optimist sınıfı genel ve kızlar klasmanında birincilik kazandı. Sporcu kızımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”
Meclis açılış konuşmasının ardından Meclis ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Ağustos mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Ağustos ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Gündeme gelebilecek konuların görüşülmesinde söz alan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç da söz alarak 4,5 yılık süre içinde Çanakkale’ye değer katmak için birçok projeye imza attıklarını bildirdi.
Haber Merkezi