Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü tarafından önceki gün yapılan ve 4500 personeli ilgilendiren 3 yıllık maaş promosyonu ödemesi ihalesi, bankalardan gelen tekliflerin çok düşük kalması nedeniyle Rektörlük tarafından ihale iptal edildi.
 
Yetkili Sendika temsilcisi Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şubesi tarafından konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapılarak şu bilgilendirmelerde bulunuldu, “Bilindiği gibi ÇOMÜ Rektörlüğü Temmuz 2021’de Ziraat Bankası ile kişi başı 6,700 TL ödeme esaslı bir 4 yıllık maaş promosyon protokolü imzalamıştı. ÇOMÜ personeline kişi başı 6,700 TL promosyon ödemesi yapılmıştı.  Maaş protokolünün 1 yılı geride kalırken ülkedeki ekonomik gelişmelerle birlikte diğer kurumlar bankalarla yüksek rakamlı anlaşmalar yapması üzerine ÇOMÜ maaş protokolünün güncelliğini yitirdiği düşüncesi oluştu. Bunun üzerine Rektörlük Ziraat Bankası ile yapılan maaş ödeme protokolünü feshetmiş ve yeni bir ihale süreci başlatmıştı. İlgili ihale önceki gün AK Bank, QNB Finansbank, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası ve İş Bankasının katılımıyla Rektörlük senato salonunda gerçekleştirildi. ÇOMÜ adına görüşmelere Genel Sekreter Ayhan Monus, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ömer Erdem Kodal ve yetkili sendika olan Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Mesut Kasap katıldı. Diğer sendika temsilcileri de gözlemci olarak salonda yer aldı. Bankaların ilk teklifleri kapalı zarf şeklinde verilirken, AK Bank 7.500 TL, QNB FinansBank 11,973 TL, Halk Bankası 7.000 TL, Yapı Kredi Bankası 14.400 TL ve İş Bankası da 10.500 TL olmak üzere 3 yıllık teklif sundu.  İhalenin 2. turunda AK Bank ve QNB Finansbank ihaleden çekildi. Halk Bankası’nın ikinci teklifi 14.500 TL, İş Bankası’nın 14.600 TL, Yapı Kredi Bankası’nın ise 15.000 TL oldu. 3. Turda da Halk Bankası ihaleden çekildi. İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası arasında devam eden çekişme 7. Teklifler sonrası İş Bankası 17.000 TL, Yapı Kredi Bankası 18.000 TL şeklinde oldu. Son olarak Yapı Kredi Bankası 25.200 TL teklif verirken İş Bankası 25.250 TL teklif verdi. Ziraat Bankası’na geri ödenecek 7.703 TL düşüldüğünde İş Bankası önümüzdeki 3 yıllık maaş ödemesi karşılığında kişi başı 17.547 TL teklif etmiş oldu. Personel sayıları ÇOMÜ’nün gerisinde kalan birçok kurum yeni yaptıkları anlaşmalarda 35.000 TL-45.000 TL aralarında anlaşmalar imzalarken, ÇOMÜ’ye bankalar tarafından yapılan maaş promosyonu tekliflerinin çok düşük kaldığı görüldü.”
 
Yetkili Sendika temsilcisi Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Mesut Kasap konuyla ilgili yaptığı açıklama da “ÇOMÜ’de yetkili sendika olarak maaş promosyon ödemesi ihalesine katıldık. Fakat bankaların tekliflerinin üniversite personelinin beklentilerinin altında kalması nedeniyle ÇOMÜ Yönetimi promosyon ihale süreci sonuçlandırmadı. Sendika olarak, bankaların tekliflerinin günümüz ekonomik koşullarında beklentileri karşılamaması, diğer kurumların bankalarla yaptıkları anlaşmalardaki yüksek tutarların çok altında kalması nedeniyle, üyelerimizden gelen tepkileri de dikkate alarak, ÇOMÜ Yönetimi’ne sözleşme yapılmaması hususunda görüş bildirdik. Yetkili Sendika olarak üyelerimizin ve üniversite personelinin haklarını sonuna kadar savunacağız. Personellerin yapılacak anlaşma sonunda en yüksek tutarı almaları için mücadelemizi sürdüreceğiz” İfadelerini kullandı.