VELİLERE OKUL AİLE BİRLİĞİ KISKACI
2022-2023 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte ailelerim okul masrafları da aile bütçesini sarstı.  Eğitim öğretim yılı öncesinde okula hazırlık olarak yapılan giyim ve kırtasiye masrafları aile bütçelerine ağır darbe vurdu. Eğitim yılının başlamasının ardından da velilere bir şokta okullardan geldi. Veliler önce giyim sonrasında kırtasiye masraflarının ardından öğretmen, okul idarecilerinin bilgisi dâhilinde okul aile birliği, sınıf temsilcisi ya da sınıf annelerinden gelen taleplerle karşı karşıya kalıyor. Veliler bugünlerde herkesin bildiği ama ses çıkarmaktan çekindiği, eğitim sendikalarının dile getiremediği talepler ile mücadele etmek durumunda bırakılıyor. Okula yeni başlayacak bir öğrencinin eğitme başlangıç masrafı %200 artarken eğitim yılının başlaması ile okulların velilerden talep ettiği talepler de aynı oranda arttı.

VELİLER TALEPLERİ KARŞILAMAK ZORUNDA KALIYOR
Geçtiğimiz yıllarda lap-top- yazıcı talepleriyle başlayan Covid-19 döneminde hava temizleme cihazı- 1 yıllık maske- hijyen malzemesi alımı gibi daha da çoğaltılacak birçok özel taleplerle devam eden süreç bu yıl bazı ilkokullarda velilerden toplanan paralarla sınıf tefrişatı boyutuna kadar vardı. Asgari ücretin 5.500 TL. Olduğu günümüzde asgari ücretlilerinin yaşamsal ihtiyaçlarını bile zorlukla karşıladığı ortada iken velilerden para taleplerinin gelmesi aileleri zor durumda bırakıyor. Durumu olan veliler bu ödemeleri yaparken durumu olmayan aileler iki arada kalıyor. Çocuklarının onurunun zedelenmemesi için veliler gıda ve giyecek harcamalarından kesintiye giderek okul aile birliklerinden gelen bu talepleri bin bir zorlukla karşılamaya çalışıyor. Aileler bu ağır ekonomik kriz altında bu yüksek miktarlı ve özel taleplere çözüm bulmaya çalışıyor.

VELİLER ÖĞRENCİLERİNİN RAHAT VE SORUNSUZ EĞİTİM GÖRMESİ İÇİN TALEPLERİ YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR
Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerden bu tür isteklerin olmaması gerektiği ve bu tür isteklerin yasak olduğunu belirtirken okul aile birliği, sınıf temsilcisi ve sınıf annesi gibi ünvanlar altında velilerden okulların eksiklerinin giderilmesi için taleplerim olduğu herkes tarafından biliniyor. Ancak veliler okullarda çocuklarının eğitim gördüğü sınıflarındaki eksiklikleri gidermek için talepleri yerine getirmeye çalışıyor. Veliler bu talepler ile her eğitim yılının başlangıcında karşı karşıya kalıyor. Eğitim öğretim yılı içerisinde de galen talepleri de aile bütçesini zorlayarak yerine getirmeye çalışıyor. Ancak zaten ekonomik açıdan ciddi zorluk çeken öğrenci velileri gelen talepler ile ilgili duruma tepkili.

Ogün İnal