Yaşanacak olan sıcaklıklar, “Çöl sıcakları”, “Cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlerle anılıyor. Bu sıcaklıkların özellikle yurdun güney kesimlerinde etkisini göstermesi bekleniyor.
Bilindiği üzere Türkiye bulunduğu temmuz sonu ve ağustos aylarında en sıcak günlerini yaşıyor. Halk arasında bu sıcak günlere “Eyyamıbahur” adı veriliyor.
Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki çöl sıcaklıkları kuzey bölgelere kadar taşınarak ülkemizi etkisi altına alıyor.
Alınan bilgiye göre sıcaklıklar önümüzdeki bir hafta boyunca Türkiye genelinde etkisini gösterecek. Güneyde hava sıcaklıkları yer yer 40 derecenin üzerinde olurken, İstanbul’da sıcaklıkların ortalama 32 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Geceleri ise İstanbul’da en düşük sıcaklığın 20 derecenin üzerinde olması tahmin ediliyor. Ankara ve İzmir’de sıcaklıkların ise 34 derecenin üzerinde olması bekleniyor.
Vatandaşların sıcak günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalınmamasını tavsiye etti.
Sıcak günlerde açık renkli ve bol giysiler giyilerek vücudun güneş ışınlarından korunabileceğini dile getiren yetkililer, “Ayrıca bol su içmeli mümkünse güneş altındaki yorucu faaliyetleri ertelemeliyiz. Mümkün mertebe yorucu işleri günün daha serin saatlerinde yapmalı, çalışmak zorunda isek daha sık mola vermeliyiz. Sıcak çarpması belirtilerinden birisi görülürse hemen sağlık kuruluşuna başvurmalıyız” diye açıklama yaptılar.
Nemin azalmasının orman yangınlarını arttırdığına dikkat çeken uzmanlar ise özellikle bu sıcak günlerde ormanlık alanlarda daha hassas davranılması gerektiğine dikkat çektiler.

Hasan Sami Er