İLK TÖREN CUMHURİYET MEYDANINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çelenk sunma töreninin ardından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan Çanakkale Bölge Liman Başkanvekili Cüneyt Aydemir şunları söyledi.  “1935 yılından itibaren kutlamaya başladığımız “KABOTAJ BANKAMI” 2007 yılından itibaren Denizcilik müsteşarlığı tarafından alınan bir kararla “DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI" olarak kutlanmaya başlanmıştır. Denize dönen her yüzün ve her gönlün bu ülke için kazanç olması için Denizcilik ve kabotaj Bayramını, bütün halkımızla beraber kutlamaktayız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizcilikle ilgili birçok çalışmalarımız mevcuttur. Kıyılarımızda seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin arttırılması amacıyla takip ve kontrol sistemleri oluşturulmuştur. Gemi Trafik Yönetim Sistemi hali hazırda İstanbul, Çanakkale, İzmit, İzmir ve Mersin VTS birimleri olarak görev yapmaktadır. Diğer sandan gemilerin uzak mesafeden tanımlanması ve izlenmesi sistemi 2009 yılında kurulmuş olup, bu sistemle dünyanın neresinde olursa olsun Türk bayraklı gemilerin takibi sağlanmaktadır. Ankara'da bulunan Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi ile Türk karasularında, arama kurtarma sahası içerisinde seyir yapan gemiler anlık olarak izlenmektedir. Bakanlığımız tarafından 2022’de Tekirdağ’da kurulan Ulusal Deniz Emniyeti Merkezi çalışmalara başlamış olup bu merkezde Boğazlarımızda ve Limanlarımızda görev yapan Kılavuz Kaptanların eğitimleri gerçekleştirilecektir. Üç  tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafyaya sahip cennet vatanımızın üstüne inşa ettiğimiz Limanlarımız, marinalarımız ve tersanelerimiz dünya klasmanında hak ettiği yere gelmiştir. Bakanlığımızın 37 ülke ile yapmış olduğu antlaşmalar sayesinde Türk gemi insanlarının yabancı bayraklı gemilerde çalışma imkânı sağlanmıştır. Cumhuriyetimizin 100 üncü kuruluş yılı olan 2023 yılma kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denizcilik kültürünü aşılamak, denizci Millet denizci Ülke hedefine ulaşmak, vatandaşlarımızın ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla 1 milyon kişiye amatör denizci eğitim programı projesi başlatılmış olup şimdiye kadar Türkiye genelinde 902,018 kişiye eğitim ve sınav yapılarak Amatör Denizci belgesi düzenlenmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ülkemize ve Türk denizcilerine hayırlı olmasını diler, bayramımızın kutlanmasında maddi ve manevi destek sağlayan tüm kuruluşlara ve fedakâr denizcilerimize şükranlarımı sunarım. Tüm denizcilerimizin pruvaları neta olsun. Allah selamet versin. Denizcilik ve Kabotaj bayramımız kutlu olsun.”

DENİZ ŞEHİTLERİ İÇİN ÇANAKKALE BOĞAZINA ÇELENK BIRAKILDI
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile ilgili günün ikinci töreni Çanakkale Boğazı'nda GESTAŞ’a ait “Bayramiç” isimli feribotta gerçekleşti. Feribotta düzenlenen törene Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, İl Emniyet Müdür Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tahsin Saruhan, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Sahil Güvenlik Yüzbaşı Ercan Oran, Liman Başkanı Onur Şimşek, Milli Eğitim İl Müdürü Ferhat Yılmaz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Gestaş Genel Müdürü Mahir Sevinç, kurum müdürleri ve ilgili kurum personelleri katıldı. Törende Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay Çanakkale boğazına deniz şehitlerini anmak için çelenk bıraktılar.

DENİZ DİPİ BALIKADAMLAR TARAFINDAN TEMİZLENDİ
Günün üçüncü etkinliğinde ise yat limanının balıkçı teknelerin bağlandığı alanda gerçekleştirildi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş önderliğindeki protokol buradaki deniz dibi temizleme etkinliğini de başlattı.  8 balık adam deniz dibini temizleme çalışması başlattı. Denizden otomobil lastiği, metal içecek kutuları ve içecek şişeleri çıktı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri gün boyu yarışmalar ve konserler ile devam etti.

Ogün İnal