Koronavirüs vakalarının gündeme geldiği ilk günden beri Pandemi süreci boyunca yapılan çalışmaları ile yakından takip edilen Unutmaz, yeni beliren vakanın ardından da açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın geçtiğimi gün yaptığı, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” ifadelerinin ardından gündem Maymun Çiçeği hastalığı oldu.

Kronavirüs, SARS-CoV-2 ile yaptığı çalışmalarla tanınan ve Covid-19 salgınıyla yürütülen mücadeleye önemli katkı sağlayan Prof. Dr. Derya Unutmaz Maymun Çiçeği ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ilk maymun çiçeği vakası görülmesi sürpriz olmamıştır. Mayıs ortasından beri 50’den fazla ülkede binlerce vaka tespit edildi, tahmin ettiğimiz üzere. Ölen kimse olmadı, hemen herkeste hafif geçiyor, bulaşma için çok yakın fiziki temas gerekiyor. Endişeye gerek yoktur” dedi.
Hastalığın solunum yoluyla bulaştığını söylentilerine de değinen Unutmaz, “Hayır bu doğru değil. Solunum yoluyla bulaştığına dair bir veri yok. Farazi varsayımlarla insanları korkutmanın da bir anlamı yok” diye konuştu.

Derya Unutmaz kimdir?
Derya Unutmaz 1991 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İsviçre’de Novartis’te bağışıklık bölümünde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. Daha sonra İtalya’da Novartis ve Chiron’un İmmünobiyoloji Araştırma Enstitüsüne geçmiş ve 1996’ya kadar çalışmalarını burada sürdürmüştür.  1996’dan 1999’a kadar ise New York Üniversitesi Howard Hughes Medical and Skirball Enstitüsü’de doktora sonrası çalışmalar yapmıştır.
1999’da yardımcı doçent olmuş ve Vanderbilt Üniversitesi’nde çalışmaya başlamıştır. 2006 yılında New York Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden Derya Unutmaz, 2013 yılında Profesör olmuştur. 2014 yılında ise The Jackson Laboratuvarı’na geçmiş ve Genomik Tıp alanında çalışmalarını sürdürmüştür.

Derya Unutmaz’ın Çalışma Alanları
The Jackson Laboratuvarı’nda araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz’ın temel çalışma alanını normal bağışıklık cevabında, hastalıkta ve yaşlanmada, insan T hücrelerinin farklılaşma, aktivasyon ve düzenleme mekanizmaları oluşturuyor. Daha özel olarak ise HIV enfeksiyonunda ve hastalık durumunda T hücrelerinin nasıl alt üst olduklarını inceliyor. Unutmaz’ın laboratuvarında düzenleyici T hücrelerinin çeşitliliği ve bağışıklığın baskılanmasıyla ilgili pek çok buluş gerçekleştirildi.

Mine Tarım