Son bir yılda şekerin kilosu 6.5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı yaklaşık 220-250 TL’den 1.100 TL’ye yükseldi. Özellikle nisan ayından mayıs ayına yansıtılan 2 kat fiyat artışlarını aşağı çekebilmek için geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı. Zamma tepki gösteren vatandaşlar sosyal medyada, “Şeker yüzde 67 zamlandı. Zam gelince artık yüzde 50 yüzde 30 filan geliyor, yüzde 3 yüzde 5 zam bile tarih oldu. Ne tat bıraktılar ne tuz. Önce ihracatı açtılar ülkedeki şekeri dışarı sattılar, ardından ithalatı açtılar şeker ucuzlayacak diye. Şekere yapılan fahiş zam insafsızlıktır” dediler.
Vatandaşlar sosyal medyada şu değerlendirmelerde bulundular:

O.S:
“Ne tat bıraktılar ne tuz. Önce ihracatı açtılar ülkedeki şekeri dışarı sattılar, ardından ithalatı açtılar şeker ucuzlayacak diye. Geldiğimizde nokta da son bir yılda şekere %206 ila %253 arasında zam geldi. Vatandaşımızın sofrasından elinizi çekmeniz için derhal sandığı getirin.”
 
B.Ç:
“Şekere yüzde 66'ya yakın zam geldi. "Şeker fabrikaları stratejiktir, çalışmıyorsa çalışır hale getirin. Yokluk zamanlarında kıymeti daha iyi anlaşılır" diyenlere "Geri kafalı, ekonomiden anlamaz, bu fabrikalar çürük" diyorlardı. Şimdi Cargill işletiyor.”

A.A:
Şekere yüzde 67 zam geldi. Böylece son 10 ayda şeker yüzde 540 zamlanmış oldu. Daha bunlar iyi günler. Savaş yok ama ülkede şeker kıtlığı var.

O.A:
“Şeker fabrikalarını satan talancı akıl şimdi %67 zam yapıyor.”

M.V:
“İlk önce şeker fabrikalarını sattılar. Sonra "şeker krizi yok" dediler. Daha sonra şekere yüzde 85 zam yaptılar. Şimdi ise 20 yılın ardından ilk kez 400 bin ton şeker ithal edilecek.”

C.Ç:
“Şekere %67 zam geliyormuş. "1 kilosu 1.95 ? olan şekeri 15 tane şeker fabrikasını satarak, 28 ?'ye dış güçler mi çıkardı?" Çok haklı bir soru.”

N.C:
“Şekere yapılan fahiş zam insafsızlıktır, AK yandaş stokçuların marifetidir. Bu sene 2.520.000 ton şeker üretilmişken, şeker kıtlığı da, zammı da AK Parti ürünüdür.”

L:
“Gemiler dolusu şeker getirip limanda bekletsinler, aynı gece vergiler sıfırlansın, mallar çekilip depolara konsun ondan sonrada %67 zam gelsin. Hangi ticarette 20 günde %200 kar var? Peki Aynı Gece limanlara gemiler dolusu şekeri getiren firmalar kimler? Tabii, ticari sırdır.”

V.O:
“Hükümet şeker hastalığının önüne geçmek için şekere %37 zam yaptı.”

Ö.Ö:
Şeker %67 zamlandı. Zam gelince artık yüzde 50 yüzde 30 filan geliyor, yüzde 3 yüzde 5 zam bile tarih oldu.

F.T:
Enflasyonun %73.5 olduğu ülkemizde, şekere %67 zam gelmiş. Ben bu zamların “siyasi bağlantılar sayesinde fırsatçılık” olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünyada şeker fiyatları aylardır sabit, hatta düşüyor grafikte. Çoğu emtia da durum böyle. Evet ekonomi kötü ama burada mevzu başka.

R.D:
“Şeker sağlığa zararlı olduğu için %67 zam gelmiş. Şeker tüketmeyiverin çok önemli değil. Ekmek de kilo yapıyor zaten. Ayçiçekyağı, zeytinyağı, et, süt, peynir, tüketmeyiverin. Halka, ‘Taş yiyin, taş’ diyorlar resmen.”

Mine Tarım