Bu mağduriyeti en çok yaşayan esnaf kesimlerinden biri de düğün salonları işletmecileri oldu. Yaşadıkları zorlu süreci ağır yaralarla atlatmaya çalışan legal düğün salonları ruhsatsız hizmet veren düğün salonlarından ise şikayetçi. Bizim Düğün Salonları İşletmecisi Oktay Çakar lokanta ve kafelerin düğün organizasyonu yapmasına tepki göstererek,  “Her işletme kendi faaliyet alanında işini yapmalı” dedi.

 Çanakkale merkezde ruhsatlarının faaliyet alanı kısmında “Düğün Salonu“ yazan neredeyse tek  işletme olan Bizim Düğün Salonları işletmecisi Oktay Çakar bu konuda yıllardan beri mücadele ettiklerini, işletmelerin ruhsat faaliyet alanı doğrultusunda hizmet vermeleri gerektiğinin altını çizerek, “Yıllardır bu mağduriyetimizin giderilmesi için mücadele ettik. Her işletmenin ruhsatında yazan faaliyet alanı doğrultusunda hizmet verilse mağduriyet ortaya çıkmayacak” dedi.

Çakar gazetemize yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: Biz işletmemizde sadece düğün organizasyonu yapıyoruz. İşletmemizin ruhsatının faaliyet alanı bölümünde de “Düğün Salonu” yazıyor. Ancak ruhsatlarının faaliyet konusu alanında restaurant, çay bahçesi, lokanta yazan işletmeler düğün organizasyonu yapıyorlar, tabii bizim kimsenin işinde, kazancında gözümüz yok. Çok zor bir pandemi süreci atlattık ve bu süreçte düğün salonlarımız neredeyse hiç çalışmadı. Giderleri karşılayamaz olduk ve giderleri karşılamak işletmemizin ayakta kalmasını sağlamak için borç yapmamak zorunda kaldık, çünkü bizim başka faaliyet alanız yok. Ancak cafe, restaurant, çay bahçesi, lokanta gibi yerlerin ana faaliyet konusu zaten yaptıkları iş. Bunun yanında düğün organizasyonlarını ekstra olarak yapıyorlar. Ancak bizim işletmemiz resturant, cafe, çay bahçesi, lokanta değil biz sadece tek bir faaliyet alanında çalışıyoruz oda düğün organizasyonu. Bu nedenle de ruhsatlarının faaliyet alanında “Düğün Salonu “ yazmayan işletmelerin düğün organizasyonu yapmasını doğru bulmuyoruz ve bunun içinde yıllardan buyana mücadele ediyoruz. Amacımız kimsenin ekmeği ile oynamak değil ancak düğün organizasyonu yapması yasal açıdan mümkün olmayan işletmeler düğün organizasyonu yaparak bizleri ve işletmemizi mağdur ederek zarar uğratıyor. Biz de düğün salonu olarak restaurant, cafe çay bahçesi yada lokanta hizmeti versek ve bu nedenle bu işi yapan işletmeler zarara uğrasa onlar da isyan eder ve haklarını aramak isterlerdi.”

“Her işletme kendi faaliyet alanında işini yapmalı”
Çakar yıllardan buyana düğün salonlarında ruhsatlı işletmeler tarafından düğün organizasyonlarının yapılmasından yana olduklarını ifade ederek, “Çanakkale’ de uzun yıllardan buyana ben ve ailem düğün salonları işletmeciliği yapıyoruz. Çanakkale’ye bu alanda en iyi hizmeti yıllardan beri veriyoruz. Çanakkale’de herkes tarafından bilinen bir işletme ve aileyiz. Biz şirket olarak Çanakkale’de uzun yıllardan bu yana düğün salonu işletmeciliği yaptığımız için işyeri ruhsatımızın faaliyet alanında sadece  “Düğün Salonu” yazar. Biz düğün salonu işletmecisi olarak’ da tüm yasal mevzuat ve kurallara uyarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Biliyorsunuz Çanakkale’de özellikle yaz aylarında neredeyse her açık alanda ki bun alanlardaki işletmelerin ruhsat faaliyet alanlarında çay bahçesi, restoran gibi faaliyet konuları olmasına rağmen düğün organizasyon faaliyetleri var. Bu düğün organizasyon faaliyetleri işletmelerin faaliyet alanı dışında olduğu için yapılması yasaktır. Ancak düğün organizasyon faaliyeti yapan işletmeler denetlendiğinde bu işletmelerin düğün organizasyonu yapmasının yasal olmadığı ortaya çıkacaktır. İşletmemiz Bizim Düğün Salonları olarak uzun yıllardan buyana bu durum ile ilgili mücadele ediyoruz. Biz her işletmenin faaliyet konusuna göre çalışmasından yanayız. Yani bu sadece düğün salonu ile ilgili değil, tüm faaliyet alanları ile ilgili geçerli olmalı. Her işletme faaliyet alanı dışında bir iş yapmamalı” dedi.

“Faaliyet alanı dışında düğün yapılmasına karşıyız”
Bizim Düğün salonları işletmecisi Oktay çakar, “Ruhsatlarında düğün salonu yazmayan birçok işletmenin düğün organizasyonu yapması nedeni ile zarara uğruyoruz. Bu nedenle hakkımızı korumak için mücadele başlattık. İşletmemiz “Bizim Düğün Salonları” olarak uzun yıllardan buyana bu durum ile ilgili mücadele ediyoruz. Biz her işletmenin faaliyet konusuna göre çalışmasından yanayız. Yani bu sadece düğün salonu ile ilgili değil, tüm faaliyet alanları ile ilgili geçerli olmalı. Her işletme faaliyet alanı dışında bir iş yapmamalı. Tekrar ifade etmek istiyorum. İşletmemizin faaliyet konusu düğün salonudur ve biz işletmelerin faaliyetleri dışında düğün organizasyonu yapmasına karşıyız. Her işletme kendi faaliyet alanında çalışmalarını sürdürsün. Bu konudaki mücadelemize yıllar önce başladık ve mücadelemize hala devam ediyoruz. Bu süreç içerisinde değişen mevzuatlar doğrultusunda yeni mevzuatlara uyduk. Örneğin 2008 yılı öncesinde 2 katlı olan düğün salonumuzun üst katı açık olduğundan dolayı gürültü olduğu gerekçesi ile Çanakkale Valiliği Çevre ve Orman müdürlüğü tarafından işletmemize kesilen cezayı da ödedik ve mevzuata uygun şekilde düğün salonlarımızın üst kısmını kapattık. Bu süreçte de şirketlerin faaliyet alanına göre çalışmaları sürdürmeleri konusunda da mücadelemize devam ettik” ifadelerine yer verdi.  

“Yanı başımızda düğün yapması yasak olan işletme düğün yapıyor”
Çakar, ruhsat faaliyet alanında “Düğün Salonu” yazmayan işletmelerin yasal olarak düğün yapmaması gerektiğini ifade ederek, bu konuda mücadele ettiklerini ancak sonuca ulaşamadıklarını bu yetmezmiş gibi işletmelerinin yanında da düğün organizasyonu yapması yasal olarak mümkün olmayan bir işletmenin düğün organizasyonu yapmaya başladığını ifade ederek, “Biz işletme olarak faaliyet alanı dışında düğün organizasyonu yapılmaması için mücadelemizi sürdürürken işletmemizin yanı basına 2017 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından “Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Tesisleri” yapılmış ve bu binanın lokanta, restaurant kısmı Çanakkale Belediyesi tarafından kısa adı “Tüm Bel Sen” olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası Çanakkale şubesine kiraya verildi, ruhsatının faaliyet alanında “Düğün Salonu” yazmadan düğün organizasyonları yapıyor. Bu işletmenin kira kontratında da faaliyet alanı olarak, restaurant, lokal, mutfak alanı ve zemin terasının kullanımına izin verilmesine rağmen geniş bahçe alanında yıllardan buyana düğün organizasyonu yapılıyor. Kira sözleşmesinde “kiracının işyeri amacı dışında kullanılmaması maddesi de bulunmasına rağmen işletmeci geniş olan bahçe alanında düğün organizasyonu yapıyor. Bu durumu defalarca zabıta müdürlüğüne de bildirdik. Ancak bir sonuca ulaşamadık. İşyerinde faaliyet alanı dışında düğün organizasyonu yapılması ile ilgili şikayetimizi Çanakkale Valiliğine de ilettik. Valilik ve Çanakkale Belediyesi arasında yapılan yazışmaların ardından zabıtalar gelip işyeri ile ilgili tutanak tuttular. Ancak bu tutanak Coronavirüs döneminde “16/07/2021” tutulduğundan dolayı düğün organizasyonu tespit edilemedi ve bu şikayetimizden de diğer şikayetlerimiz gibi bir sonuç alamadık. Ama tekrar söylüyorum mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“Mücadelemize yasal zeminde devam edeceğiz”
Bizim Düğün Salonları işletmecisi Oktay Çakar son olarak, “An itibari ile hemen yanı başımızda bulunan lokanta, restaurant ta düğün organizasyonları devam ediyor. Hatta 25 Haziran 2022 Cumartesi günü saat 20.00’ de ilgili alanda düğün organizasyonu var.  Bizim kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Ancak kimsenin de bizim ekmeğimizde gözü olmasın. Biz sadece tüm işletmelerin ruhsatlarında yazan kendi faaliyet alanlarında faaliyetlerini sürdürmesini ve bu faaliyetlerin denetlenmesi, kural ihlali varsa da bu ihlalin cezalandırılarak adaletin sağlanmasını talep ediyoruz.  Hemen yanı başımızda mevzuata ve ruhsatına aykırı faaliyet gösteren denetim yapılmayarak çifte standart uygulanan, haksız rekabete neden olan ve ana faaliyet alanı  düğün salonu olan işyerlerimizi maddi kayba uğratan faaliyet alanı dışında açık alanda kapalı alanda düğün organizasyonu yapan işyerlerinin denetlenmesi ve usule aykırılıkların tespit edilmesi halinde  cezai işlem uygulanması ve yasal olmayan faaliyetlerin sonlandırılmasını bir işletmeci olarak talep ediyoruz” dedi.    

Özel Haber: Ogün İnal