Çanakkale Belediye Meclisi, 2019 Mayıs ayı toplantısında, Macaristan Tapolca ile Çanakkale’nin kardeş kent olmasını sağlayan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar’a fahri hemşehrilik unvanı verildi.  Başar yaptığı konuşmada, “Çanakkale ve Tapolca kardeş kent olmasında benimde bir emeğim geçmiş ise ne mutlu bana. Çanakkale'nin fahri hemşehrisi olmaktan büyük gurur duyuyorum" dedi.

Türkiye ve Macaristan tarihi miras kardeşliği, Çanakkale ve Tapolca şehirleri arasında da kardeş kentliğe taşıyan sürecin ilişkileri kuran ve iki kent arasında gönül bağı oluşturmak adına yoğun çabalar sarf eden Fadıl Başar’a, belediye meclisinin oybirliği ile alınan kararı gereğince Fahri Hemşerilik unvanı verildi. Başar’ın Çanakkale adına Macaristan’da önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan , “Türkiye Macaristan arasında birçok iş insanına ciddi destekler sundu. Bütün bürokrasiyi tanıyan bir kardeşimiz. Sonunda Çanakkale ile Macaristan Tapolca arasında kardeş kent durumunu sağlamış oldu. Kabul ederse kendisine bu rozeti takdim etmek istiyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın Fahri Hemşerilik beratını vermesinin ardından konuşan  işadamı Fadıl Başar; "Gerçekten çok mutlu ve gururluyum. Şu anda yaşadığım hisleri ve gurur anlatacak kelime bulamıyorum. 1995 senesinde Macaristan'a ticaret amacıyla gittim. Tekstil üzerine ticarete başladık, ardından da mali müşavirlik bürosu kurduk. O tarihten bu yana faaliyetlerimize devam ediyorum. 2014 tarihinde Macaristan'ın MÜSİAD temsilciliğini almış bulunmaktayım. 2016 yılı itibariyle de Dünya İş Konseyi Avrupa Yönetim Kurulu üyesiyim. Avrupa da seçilmiş 29 işadamından biriyim. Türkiye'den Macaristan'a gelen yatırımcılarımıza kılavuzluk hizmeti veriyoruz. 49 şirket kuruluşu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 2015 yılın Macaristan'da kendisini Türk olarak gören ve Türkçülüğü savunan parti ana muhalefet partisi oldu. Genel başkanları Türk-Macar parlamentoları arası dostluk birliği eş başkanlığı yapıyordu. Tapolca'nın Türkiye ile kardeş şehir olma arzuları olduğunu ifade etmişlerdi. Aklıma ilk gelen ise Çanakkale'miz gelmişti. Girişimlerimizi başlattık; 2015 Aralık ayında Çanakkale'ye gelerek başkanımızı ziyaret ettik. Böyle bir düşünce varsa ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz dediler. Önce Macaristan'da temaslar oldu, ardından Çanakkale'de bir ziyaret gerçekleşti ve kardeş kent protokolü imzalandı. Şu anda Çanakkale ve Tapolca kardeş kent olmasında benimde bir emeğim geçmiş ise ne mutlu bana. Çanakkale'nin Fahri hemşerisi olmaktan büyük gurur duyuyorum" dedi.

Dilek Akşen