AgriEco AB Projesi kapsamında Bulgaristan’ın Eski Zağra kentinde eğitim programlarına devam ediliyor. Eğitime Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eski Zağra Trakya Üniversitesi, Filibe Üniversitesi ve Selanik Makedonya Üniversitesi’nden yaklaşık 45 öğrenci katıldı.
 
Eğitim Programının ikinci gününde Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin, peynir altı suyunun işlenmesi, kullanımı ve yaygınlaştırılması ile küçük aile işletmelerinde sürdürülebilir üretim sistemlerini geliştirilmesi konularında eğitim gerçekleştirdiler.

Prof.Dr. Kemal Çelik, Türkiye’de 6 milyon ton peynir altı suyu ortaya çıktığını, bunun önemli bir kısmının değerlendirilemediğini, oysa çok değerli ürünler elde edilebileceğini, gençler için girişim fırsatları içinde ön sıralarda bulunduğunu dile getirdi. Avrupa’da peynir altı suyunun her gramının değerlendirildiğini, çok kıymetli protein içerdiğini, el ve yüz kremlerinden gıda katkılarına kadar çok geniş kullanım alanlarına sahip olduğunu, peynir altı suyundan ÇOMÜ Teknoparkta kurulu İdapolis firmasıyla AB patenti alacakları özel içecekler geliştirdiklerini, gençlerin girişimcilik alanında önlerini açmaya çalıştıklarını anlattı.

Prof.Dr. Harun Baytekin, Avrupa’da kırsalda yaşamın daha rahat ve konforlu olduğu halde gençlerin kırsaldan kaçtığını, Türkiye’de ise kırsalın geçim sorunları nedeniyle çok göç verdiğini, oysa dünyada ve Türkiye’de gıda üretiminin yüzde 80’ini küçük aile işletmelerinin gerçekleştirdiğini, gıda üretiminde çiftçilerin yaşlandığını, gençlerin kırsalda istihdamının artırılması gerektiğini, bunun için önemli fırsatlar bulunduğunu, yerel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesinden, özel ürünler yetiştiriciliğine kadar çok geniş yelpazede gençlerin yatırım yapabileceğini dile getirdi.

Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin, gençlerin hayata atılmaları ve kırsalda yeni girişimcilik fırsatları yakalamaları için gerçekleştirilen mükemmel organizasyon için Doç.Dr. Darina Zaimova ve ekibine çok teşekkür ettiler.
 
Mine Tarım