Çanakkale Onsekiz Mart, Aydın Adnan Menderes ve Balıkesir Üniversitelerinin ortak olduğu Probiyotiklerin Hayvancılıkta Kullanımı projesinin dördüncü toplantısı Sırbistan’da yapıldı. Belgrad Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda projenin online eğitim programları tartışıldı, görev ve iş bölümü yapıldı.
 
Toplantı başlangıcında Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cedomir Radovic, enstitü hakkında bilgiler verdi. Enstitü 1948 yılında Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti Hükümeti'nin Federal Hayvancılık Federal Enstitüsü'nün Kurulmasına Dair Kararnamesi ile kurulmuş ve 1952 yılından bu yana bugünkü adıyla faaliyet gösteriyor. Enstitünün ana faaliyeti, her türlü evcil hayvanın üretimini ve ürünlerini geliştirmek için biyoteknik bilimler alanında bilimsel araştırma çalışmaları. Kuruluşundan bu yana enstitünün temel faaliyeti değişmemiş. Hayvan genetiği, seleksiyon, üreme, fizyoloji, üreme, beslenme, hayvan yemi, üretim teknolojisi ve hayvansal ürünlerin işlenmesi alanında elde edilen araştırma ve sonuçlar, çoğu zaman pratikte kabul edilen ve uygulanan yeni teknolojilere çevriliyor.
2003 yılından bu yana, Hayvancılık Araştırma Enstitüsü, Sırbistan'da damızlık sığırların seçimi ve üreme kayıtları için yetkili bir kuruluş. Akredite bir enstitü. Yaptıkları çalışmalar, uluslararası alanda itibar görüyor. Enstitünün konularına göre 6 bölümü bulunuyor. Moleküler Genetik Laboratuvarı ile Tarım ve Gıda Endüstrisinin Yan Ürünlerinden Biyogaz Üretimi Araştırma Laboratuvarı ülkenin en önemli iki laboratuvarı. Enstitüde ekoloji ve iyi tarım uygulamaları, yerli hayvan ırklarının korunması, fonksiyonel gıda üretimi, genom tanımlamaları ile güncel konular üzerinde araştırma ve bilgi üretimi gerçekleştiriliyor.
Enstitü Müdürü Dr. Cedomir Radovic, sunumunun sonunda Türkiye Üniversiteleriyle çalışmaktan çok mutlu olduklarını, çalışmalarına yön verecek bilgiler aldıklarını, edindikleri bilgileri gelecekteki çalışmalarında kullanacaklarını dile getirerek, Türk ortaklarına çok teşekkür etti.
 
Ogün İnal