Türkiye yerli aşı çalışmalarında sona yaklaşıyor. Son günlerde aşının acil kullanımı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na oyan başvurusu yapılan TURKOVAC'ın onay alması en az 3 haftalık süre bekleniyor. Yerli aşı onay alırsa bu Pandemi sürecinde mücadeleye ne gibi katkı sağlar? Doktor Çalım, ‘’Yerli Aşı Türkovac aşı hatırlatma dozu için Türkiye’ye bir katkı sağlayacaktır. Yerli olması bazı kesimlerde olumla bile algılanıyor. Yabancı şirketlerin aksine yerli aşı olurum diyenler var’’ dedi. 

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından acil kullanım talebinde bulunan Türkiye’nin yerli aşısı TURKOVAC'ın onay alması en az 3 haftalık süre bekleniyor. Yerli Aşı Türkovac aşı hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan Çalım Dr. Özgür Çalım,‘’ Hatırlatma dozu için Türkiye’ye bir katkı sağlayacaktır. Yerli olması bazı kesimlerde olumla bile algılanıyor. Yabancı şirketlerin aksine yerli aşı olurum diyenler var’’ dedi.
Aşılama sonrası hatırlatma dozu olanların durumu hakkında Çalım, “Elbette iki doz aşı olduktan sonra, bir hatırlatma dozu tüm dünyadaki bilimsel çalışmalarda gerekli olduğu tespiti yapılıyor. Bunu ortaya koyan şey ise, aşılamada büyük başarılar elde etmiş, Rusya, Çin, İngiltere gibi ülkelerde aşılama oranı yükseldikten sonra hatırlatma dozlarına geçilmesi ile bunun zorunluluğu test edildi ve işlevselliği de kanıtlanmış oldu. Özellikle bu bağışıklık sürecinin pasif olduğu kronik rahatsızlığı olan ve yaşlılar özellikle 65 üstü bu aşılamaya dikkat edilmeli’’ diye konuştu.
“Yerli aşı Türkovac eğer sahada uygulanırsa bunun önemi ne olur?” sorusuna da Çalım, “Pandemi sürecinde en etkin ve koruma yöntemi aşılama, aşılamada hız kazanmak hatırlatma dozlarını yaygın gerçekleştirmek hatta iş yükünü azaltmak için yerli aşının yaygınlaşması büyük katkı sağlayacaktır. Yerli aşı Türkovac piyasada seri üretime geçmesi, dünyada aşıya ulaşamayan kitleler içinde büyük anlam ifade ediyor. Ne kadar aşılansak da, dünya ve komşu ülkeler aşılanmaz ise bu durum tehdit bir unsur olur. Dolayısı ile bizim çalışmalarımız dünya için de bir anlam taşıyor’’ şekline ifade etti. 
Dünyada aşı çalışmaları için belirlenmiş standartlar olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun şekilde yürütülen TURKOVAC inaktif aşı geliştirme çalışmalarında, şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadı. Aşı hakkında geçtiğimiz günlerde değerlendirme yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de; "TURKOVAC'ın ülkemizdeki Faz-3 aşaması için 3 bin kişi planlandı. Bunun da şimdiye kadar yaklaşık 3'te 2'lik kısmı tamamlandı. Gönüllü vatandaşlarımız geriye kalan kısmın tamamlanması için aşı çalışması yürütülen hastanelere ilgi gösteriyor. Dolayısıyla TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmalarının biterek yaygın kullanılması için artık son 1000 kahramana ihtiyacımız var. Gönüllülerimiz, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü Faz 3 çalışmalarının bitmesini sağlayarak aslında tarihe de geçmiş olacaklar. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda özverili davranmaya davet ediyoruz. Son 1000 kişinin yerli aşının çalışmalarına gönüllü olmasıyla aşının Faz-3 çalışmalarının bu yıl tamamlanmasının planlandığını dile getiren Şener, böylece 2022 içinde de seri üretime geçilebileceğini vurguladı.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı