Türkiye gündeminde uzun süredir yer alan EYT’lilerin hak mücadelesinde somut bir çalışma yapılmamasına ilişkin Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (ÇEYTD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan’dan değerlendirme geldi. Çağlayan, ‘’Günlerce gündemde tutup nabız yokladıktan sonra, sabah başka, akşam başka açıklamalar yaparak artık kimse Emeklilikte Yaşa Takılanların aklıyla dalga geçmeye kalkmasın. Bizler ortalama 50 yaş civarı, yıllardır bu mağduriyetin getirdiği sıkıntıları iliklerimize kadar hisseden, her şeyin farkında olan, çoluk çocuk, torun torba sahibi insanlarız. Karşınızda çocuk yok’’ dedi.

Uzun süredir ülke gündeminde olan EYT mağdurları hakkında yapılan çalışma olduğunu yönelik haberler ve duyumlar sonunda hükümetin somut bir çalışması olmadığının anlaşılması ile hayal karıklığına uğrayan EYT Mağdurları yasa beklentileri, ileri bir tarihe ertelendi, Bu gelişmeler üzerine  Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar (ÇEYTD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan gazetemize özel açıklamalar yaptı.

 ‘’EYT meselesini kimse görmezden gelemeyecektir’’
ÇEYTD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan, ‘’EYT ile ilgili yaklaşık 10 gündür sabah akşam TV kanallarında, yazılı ve görsel medyada bu mağduriyetin tekrar tekrar anlatılmaya başlanması, Programlar yapılarak çözüm önerilerinin gelmesi, formüllerin havada uçuşması ve yapılan açıklamalara karşın temkinli bir yaklaşım sergilemiş ve yapmış olduğumuz açıklamalarda Dikkate alacağımız tek unsurun "Resmi Gazete" olacağını ifade etmiştik. Haklı olduğumuzu ve maalesef tarihin tekerrürden ibaret olduğunu gördük. Yine EYT başta olmak üzere dar gelirli vatandaşların emekleri üzerinden siyaset yapıldığını, yine hayallerin sömürülüyor olduğunu gördük. TBMM' de Cumhur ve Millet ittifakı üyesi parti milletvekillerince paylaşılamayan bir EYT konusunun yaşanması bizleri çok gururlandırmıştır.11 Kasım tarihinde TBMM ' de yapılan görüşmelerde mecliste temsil edilen partilerin bazı milletvekilleri; grup başkan vekillikleri seviyesinde; kendi aralarında EYT çözümü yarışına girmişlerdir. Mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerin EYT mağduriyetinin giderilmesi gerektiği yönünde görüş belirtmesi üzerine oturumu yöneten Başkan Akar, “Şöyle yapalım: 3.600 ve EYT’ lilerde bir uzlaşma olduğunu görüyorum. O zaman Grup Başkan Vekilleri bir araya gelsin, Hükümete yani yürütmeye ‘Bu öneride bütün partiler mutabakat hâlinde.’ deyip bunun hızlandırılması konusunda veya artık bu sistemde iddia edildiği gibi Meclis hazırlıyorsa yasaları oturalım, hazırlayalım bu yasayı. Evet, madem bir mutabakat var. Hep birlikte çıkartalım, bütün Türkiye bizi alkışlasın. ”Demiştir. Mecliste grubu bulunan bulunmayan tüm siyasi partilerin arasında yaşanan EYT çözümü yarışı ile birlikte ve bütün bu gelişmelerin ardından artık EYT meselesini kimse görmezden gelemeyecektir’’ dedi.
 ‘’EYT meselesi siyasi bir vaat olamaz. Çünkü o bir haktır’’
Lütuf ya da ayrıcalık peşinde olunmadığını ifade eden, ve EYT’nin siyasi bir vaat olmadığını, Çünkü onun bir hak olduğunu ifade eden Çağlayan; ‘’Günlerce gündemde tutup nabız yokladıktan sonra, Sabah başka, akşam başka açıklamalar yaparak artık kimse Emeklilikte Yaşa Takılanların aklıyla dalga geçmeye kalkmasın! Bizler ortalama 50 yaş civarı, yıllardır bu mağduriyetin getirdiği sıkıntıları iliklerimize kadar hisseden, her şeyin farkında olan, çoluk çocuk , torun torba sahibi insanlarız. Karşınızda çocuk yok! EYT ; Erken Yaşta Emeklilik değil , bir hak iadesi , bir Adalet meselesidir. Kanayan bir sosyal yaradır. Dün ne diyorsak bugün de aynı şeyi söylüyoruz.8.9.1999 tarihindeki 4447 sayılı yasanın geriye aleyhte yürümesinin iptali,5510 sayılı yasadaki aylık bağlama oranlarının düzeltilerek insan onuruna uygun emekli maaşlarının bağlanması EYT Marmara Federasyonu Genel Başkanı Sayın Gönül Boran Özüpak Çalışma Bakanımız Sayın Vedat Bilgin'den yazılı olarak randevu talep etmiştir. Bu hak mağduriyetini, şimdiye kadar olduğu gibi, her türlü platformda, yasaların bize sunduğu imkanlar ve demokratik haklarımız çerçevesinde anlatmaya; her geçen gün daha da büyüyen bir kamuoyu farkındalığı yaratmaya devam edeceğiz. Çünkü biz her zaman söylediğimiz gibi bir Lütuf ya da ayrıcalık peşinde değiliz. EYT meselesi siyasi bir vaat olamaz. Çünkü o bir haktır.’’ şeklinde konuştu.
 
Kaç kişi etkilendi? Bugün düzenleme yapılsa kaç kişi emekli olur?
8 Eylül 1999’da 11 milyon sigortalı vardı. 6 milyon 200 bin kişi emekli oldu. 4 milyon 800 bin kişi kaldı. Hizmet süresi ve primi doldurmuş olan yani sadece yaş bekleyen 750 bin ila 1 milyon kişi var.
 Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı