Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı tarafında Cumhuriyet Meydanı’nda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi çelenk koyma merasiminin ardından alternatif tören düzenlendi.

Törene Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, diğer partilerin temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öğrencileri şiiri okudu. Törenin ardından konuşan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ura, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesiyle perçinlediği, Türkiye Cumhuriyetimizin 98’inci yaşı kutlu olsun. Ülkemiz, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ve eşsiz iradesiyle Milli Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla tamamlamış ve ardından “Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırma” mücadelesini de hep ileriye gidecek şekilde sürdürmüştür. Son yıllarda içinden geçmekte olduğumuz demokrasimizdeki gerileme, maalesef ülkemizin dünyadaki itibarından, vatandaşlarımızın refahından çalmıştır. Fakat Cumhuriyeti kurmuş olan Ülkemiz, bugün de içinde bulunduğu zor koşulları ortadan kaldıracak birikime sahiptir. Türkiye’miz, Cumhuriyete ve demokrasiye kalpten bağlı milletimizin verdiği güçle büyük ve kalıcı hedeflerine mutlaka ulaşacaktır. Vatandaşlarımızın kalıcı huzur ve adalet talebine ancak Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırdığımızda ulaşılabilecektir. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi,Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa, kazanılan zaferler kalıcı olmaz”. Bu uyarı, bugün de halen güncelliğini korumakta; özgürlük ve bağımsızlığımızın yol haritası niteliğindedir. Ülkemizin ekonomisinin bugün içinde bulunduğu tablo, bu uyarının aksine üretmeyen, savurgan, liyakatsiz, yandaşları koruyan ekonomi politikaları izlenilmesinin sonucudur. Tüm vatandaşlarımız, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimiz, bu ekonomi politikasının getirdiği ağır yükün altında ezilmektedir. Türk lirası her dakika değer kaybetmeye devam ediyor. Yanlış ve bir kişinin keyfine göre belirlenen akıl almaz, izahı olmayan, mantık dışı ekonomi politikaları ile paramız pul oluyor. Enflasyon, üreticimizi ayrı, tüketicimizi ayrı vuruyor. İçimiz yanıyor. Sanmayın ki bunları haber bültenlerinden takip edip de konuşuyoruz. Bizim için ekonomi rakamlardan ibaret değil. Her insan bir dünya. Ülkemizin geldiği halin, vatandaşlarımıza hayatı yaşanmaz hale getiren koşulların, ev ev, sokak sokak farkındayız. Havalar soğudu evlerde yüreklere düşen doğal gaz faturası tedirginliği, sobasında yakacak odun bulamayan kardeşlerimizin çaresizliği, pazara gidip eli boş dönen vatandaşlarımızın hali ortada. Yüreğimizde hissediyoruz, isyan ediyoruz.

Anneanneler, babaanneler pul olmuş emekli maaşlarıyla kendileri geçinemezken; bir de işsiz kalan çocuklarına, torunlarına bakmaya çalışıyor. Hakkı çalınan gencimizden, yurt bulamadığı için üniversite eğitimini bırakıp memleketine dönen öğrencilerimizden, hastane randevusu bulamadığı için muayene olamayan hastalarımıza, yaşlılarımıza kadar; hep beraber içinden geçtiğimiz kara girdabın nelere mal olduğunu çok yakından takip ediyoruz. Hepsini biliyoruz. Çözümü de biliyoruz. Her bir vatandaşımızın hak ettiği refahı sağlayacak gücümüz kudretimiz var. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz: Cumhuriyet umuttur. Kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet, geleceğe güvenle bakmaktır. Cumhuriyet, bir günlük bayram değil; her günü bayram kılabilmektir. Şunu da biliyoruz: Toplumumuz tek adam rejiminden yana değil, Cumhuriyetten yana. Güçlü bir demokrasiden yana. Cumhuriyetin coşkusundan, geleceğe güvenle bakmaktan yana. Az kaldı; Milletimizin iradesiyle, Cumhuriyetimizi yeniden demokrasi ile taçlandıracağız. Adaleti, liyakati, hakkı, hukuku getireceğiz. Gençlerimizin gözlerinde kaygı değil; umudu, heyecanı, coşkuyu göreceğiz. Güzel ülkemizde gençlerimiz özgürce, hep birlikte hayallerini gerçekleştirmenin sevincini yaşayacaklar. İşte o gün, güzel Ülkemizin her bir vatandaşı, her gününü Cumhuriyetimizin coşkusuyla yaşayacak.Bu duygu ve inançla, 98’inci yaşını kutladığımız Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve ülkemizin kurtuluş mücadelesinde şehit olan kahramanlarımızı rahmetle anıyor; gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Ogün İnal