İmzalanan sözleşme kapsamında atık yönetimi entegre biçimde yürütülecek, toplama, taşıma, ön işlem, geri kazanım ve bertaraf süreçlerinden şirket sorumlu olacak. Bu tesis ile depolama sahasının ömrü 20 yıl uzayacak,  geri kazanım yüzde 8’den yüzde 65’e çıkacak.

Çanakkale Belediyesi,  Katı Atık Yönetim Birliği ile SUEZ-ALTAŞ ortaklığı, katı atıkları entegre biçimde yönetmek üzere 29 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi imzaladı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri Şirket Genel Müdürü Metin Suadiyeli’nin katılımı ile bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Çanakkale, Kepez, Çardak ve Umurbey Belediyeleri ile İl Özel İdaresinden oluşan ve 184 bin nüfusa hizmet veren Çanakkale Katı Atık Birliği’nde toplanan atıklar on yıldır Türkiye’deki ilk Avrupa Birliği destekli Katı Atık Yönetimi yatırımlarından olan Çanakkale Düzenli Depolama Tesisi’nde bertaraf ediliyor.  Projenin uygulanması ile Türkiye’deki sıfır atık hedefleriyle uygun olan atık miktarı azalacak ve depolama tesisinin uzun yıllar kullanılabilmesi için geri kazanım sağlanacak. Tasarım- Yapım-İşletme ve Finansman sorumluluğu yüklenici de olan bu sözleşmeyi yürütmek üzere Özel Amaçlı Şirket olarak SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş kuruldu.  Proje kapsamında atık yönetimi entegre biçimde yürütülecek, toplama, taşıma, ön işlem, geri kazanım ve bertaraf süreçlerinden şirket sorumlu olacak. Proje yatırımları kapsamında, Mekanik Ayırma, Alternatif Yakıt,  Kompost Tesisi, Sızınıt Suyu Arıtma Tesisi, Depolama Sahalarının İyileştirilmesi, Depo Gazı Enerji Tesisi, Toplama Araçları,  Getirme Merkezleri, konteynırlar bulunuyor.  Bu tesis ile depolama sahasının ömrü 20 yıl uzayacak. Proje ile atıkların ikincil hammadde, alternatif yakıt, depo gazından enerji ve kompost üretilecek ve elde edilen gelir ile atık yönetiminin finansmanına katkı sağlanacak.  Proje kapsamında geri kazanım oranı yüzde 8’den yüzde 65’e çıkarılacak. Depolanan atık oranı yüzde 92’den yüzde 35’e indirilecek.

“DEPOLAMA SAHAMIZIN ÖMRÜ 20 SENE UZAYACAK
Belediye Başkanı Gökhan yaptığı bilgilendirme toplantısında,  “ÇAKAP bizlere uzun yıllardır hizmet veriyor. Bunun kuruluşu sadece her bir yerel yönetimin ve özel idare dâhil atıkların depolanma sürecinde kurulmuş bir birliktir ve şu an da Çanakkale belediyesi, Lâpseki belediyesi, Kepez belediyesi, Umurbey belediyesi olarak bir de İl Özel İdaresi olarak bu ÇATAP birliğimiz devam ediyor. Çöplerimizin depolanması için yeni depolama alanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu tesis ile depolama sahamızın ömrü 20 sene uzayacak. Dünden beri bu sistem faaliyete geçti. Çöpler artık SU-EZ Çanakkale firması tarafından toplanıyor. Çöp depolama alanları bu firma tarafından dizayn ediliyor, yenileniyor ve yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar tamamlandıkça yine burada basın mensuplarıyla bilgilendirme gezileri yapabiliriz. Sonuç itibariyle bu farklı bir sistem Türkiye’de bir bütün olarak toplama da dahil olmak üzere ilk defa Çanakkale belediyesi hayata geçirmiş oldu. Bunun için ben SU-EZ firmasına ALTAŞ firmasına teşekkür ediyorum. Böyle bir işbirliği oluşturup yurtdışından da orada ki imalat yatırım bankasından da kredi imkânlarını sağladılar. Araçlarımız yenilendi, eski araçlarımızın ömrü bitti. Ekipmanlar yenileniyor sistemler farklı sistemleri oluşturuyor. Daha sonra da süreç içerisinde atıkların toplanması konusunda da ilerlemeler kaydetmeyi düşünüyoruz. Giden çöpün depolanmadan önce maksimum seviyede geri kazanımını sağlamak ve çöpün en az miktarda depolanmasını sağlamak üzere geliştirilmiş bir projedir. Çevre konusunda ÇAKAP gereğini yapmıştır ” dedi.
ÇÖPLER DAHA SAĞLIKLI TOPLANACAK
Projenin eğitim süreci ile ilgili bilgiler veren Genel Müdürü Metin Suadiyeli, “Evsel atıklar ve ambalajların ayrı bir şekilde toplanma sistemi, bunu kurmak için çalışmalarımızı arttıracağız.  Şu anda zaten Çanakkale’nin bazı mahallelerinde sadece ambalaj atıkların koyulacağı kumbaralar var. Biz bunları tabi ki genişleterek yeni kumbaralar koyacağız. Bunun üzerine halk, şu anda Avrupa Birliğinde de olduğu gibi kendi evinde geri dönüşebilir ve diğer atıkları ayırabilecek iki tane çöp kutusu olacak evlerde.  Bu kutulardan birini evsel atık olarak diğerini de ambalaj atığı olarak kullanacağız. Bu toplama sistemini iki sene içerisinde kuracağız.  Şu anda Esenler ve Barbaros Mahallelerinin yanı sıra bazı mahallelerde kumbaralar var.  Bunun yanı sıra bir de eğitim programımız var. Eğitim döneminde İlkokul, ortaokul ve liselerden başlayarak anlatacağız” ifadelerini kullandı.
“HERŞEYİN BAŞI EĞİTİM”
Çevre temizliği konusunda en büyük görevin vatandaşlara düştüğünü ifade eden Başkan Gökhan, “Her şeyin başı eğitim. Eğitimden vazgeçmeyeceğiz.  Daha fazla duyarlılığa ihtiyacımız var.  Yeni kordona gidiyorsunuz, çekirdek yiyen çöpünü yere bırakmış. Ertesi akşam geldiğinde orayı kirli bulsa rahatsız olmayacak mı? Küçükkuyu’ya giden yolun sağına soluna bakın, her yer su şişesi. Bu bir yaşam tarzı olmuş, cezaların da çözüm olacağını sanmıyorum. Çöpten kurtulmak evimden dükkanımdan çöpün uzaklaşması demek değildir. Sokaklarda bizim ve tertemiz olmalı.  Bu çöpleri atmasak ve bunun bir servet olduğunu, geri dönüşüme kazandırılabileceğini anlamamız lazım. Bu bir bilinçlenme meselesidir.  Bu konudaki eğitimleri değiştirmeli ve artırmalıyız. Televizyon kanallarında bunu sürekli döndürmek, kamu spotlarını bu işe tahsis etmek gereklidir.   Ayrıca, vatandaşlarımız atık yağları muhtarlıklara, belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne, toplum merkezlerine götürebilirler. Götürdüklerinde hediye de veriyoruz. 5 litre yanık yağa, 1 litre temiz yağ veriyoruz. Çanakkale halkına duyurmak isteriz” diye konuştu.
 Toplantının ardından yeni araçların tanıtımı da yapıldı.
Dilek Akşen