Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Yerel Gazetelerde Dijital Reklamcılığın Geliştirilmesi’ Eğitimi Kolin Otel’de gerçekleştirildi. Dijital dönüşüm sürecinde yerel basının durumunun ele alındığı eğitimde yazılı basının mevcut değerlerini koruyarak çağa ayak uydurmasının ise kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Çanakkale’de merkez ve ilçelerde yerel basında çalışanlara yönelik düzenlenen eğitime Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, Balıkesir Şube Müdürü Gökhan Eren ve gazetelerin yazı işleri müdürleri katıldı. Eğitim Danışmanı ve Gazeteci Cihat Zafer Demirel’in sunumunda resmi ilan gelirlerinin yanı sıra gazetelerin internet sitelerini doğru ve etkin kullanarak dijital reklam gelirlerini artırmaları yönünde izleyecekleri yollar ve entegre sürecinin anlatıldı.

“Sadece resmi ilanlarla çark dönmüyor”
Açılışı konuşmasını yapan BİK Balıkesir Şube Müdürü Gökhan Eren gazetelerde dijitale geçiş sürecini kolaylaştırmak ve resmi ilanla ayakta kalamayan sektörün reklam gelirlerini arttırmak için bir süredir on-line devam eden eğitimlerin yüz yüze yapılmaya başlandığını belirterek, reklamın önemine vurgu yaptı. Eren, “Sadece resmi ilanlarla çark dönmüyor” dedi.

“Yerel basını yaşatmak istiyoruz”
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç ise kurumun merkezden yönetim yerine, sahada olma misyonu ile sorunları çözme odaklı çalışmalar sürdürdüğünü belirterek, “Yerel basını yaşatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Erkılınç, “ Yeni dünya düzeni içindeyiz. Hem şanslıyız, hem şanssız. Bu dönemde her şey dijitalleşmeye geçiyor. Yerel basında dijitalleşmeli. Patates, soğan bile on-line satılıyor, bizler bu duruma isyan etmiyoruz, ayak uydurmaya çalışıyoruz” dedi.

Eğitim Danışmanı ve Gazeteci Cihat Zafer Demirel de, tarihsel süreç içinde tüm değişimlerin sancılı olduğuna dikkat çekerek, zamanında matbaanın bile kullanılmasına bir kesimin karşı çıktığını hatırlatarak, vizyonel bakışın ve öngörünün önemine dikkat çekti. Yazılı basının devam etmesi gerektiğinin altını çizen Demirel, dijitale entegre yolunun mutlaka bulunması gerektiğini söyledi. Reklamın ne olduğunu, Türkiye’de reklamcılık alanında yapılan çalışmaları ve reklam sektöründeki duayen isimlerin yaptığı katkıları anlatan Demirel, “Reklam ihtiyacın olduğu değil, ihtiyacın oluşturulduğu bir olgudur. İzlediğimiz her reklam zihnimizde madenci teorisi ile iz bırakır. Habercilikte de iyi başlık ve doğru görsel önemlidir. Gazete beş bin satmasa da, beş bin tıklanabilir” dedi.

Gelecekte robot muhabirlerin de işlevsel olacağını belirten Demirel, “O zamana kadar insan kaynağını en donanımlı bir şekilde kullanmalıyız” dedi. Reklam gelirlerini arttırmak için takibin önemli olduğunu da söyleyen Demirel, “İlinizin adını arama motorlarında aratın. En çok Çanakkale’de ne aratılıyor? Truva Atı, Şehitlik gibi ise bu konuları işleyin” dedi.      
Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Mine Tarım