Deniz ulaşımın önemli firmalarından Gelibolu Çardak deniz hattında 40 yıldır hizmet veren GELÇAR Denizcilik büyümeye devam ediyor.

GELÇAR Denizcilik Genel Müdürü Suat Berinbe Deniz Ulaşımı sektöründe verdikleri hizmetin kalitesini arttırmak ve çağın gerektirdiği profesyonellikle yola devam etmek için gemi filolarını büyüterek yenilemeye devam ettiklerini belirterek, yolcu taşımacılığında kapasite artırımına gittiklerini ifade etti.

GELÇAR hakkında bilgi verir misiniz?
GELÇAR Gelibolu- Çardak (Lapseki) arasında, idari liman seferi bölgesinde, 24 saat esasına göre, düzenli feribot seferleri yaparak yolcu, araç ve yük taşımacılığı yapan, hatta çalışan gemi sahipleri tarafından kurulan ve onları her platformda temsil eden yerli ve özel bir şirkettir.

Sektörde çok eskiye dayanan bir tecrübeniz var, GELÇAR’ın kurulma hikayesini anlatır mısınız?
Büyüklerimiz; Gelibolu - Çardak arasında 40 yıl önce deniz taşımacılığına ahşap teknelerle, yük ve yolcu taşımacılığı yaparak başlamıştır. O zaman iki, üç araçlı kapasite ile başlayan serüven bugün her aşamada, üzerine biraz daha emek ve sermaye konularak devam etmiştir. Zamanla üç beş araç taşıma kapasiteli tekneler derken 1997 yılından itibaren daha profesyonel, çağın gereklerine uygun motorlu feribotlarla bugünkü halimize gelmiş bulunmaktayız ve gemilerimizi büyüterek sektörde varlığımızı devam ettireceğiz.

Mevcut gemi potansiyelinizi ve yeni yatırımlarınızı anlatır mısınız?
Şuan aktif olarak hatta çalışan 5 adet gemimiz var. Geçtiğimiz aylarda Mustafa Ersin EKEN’e ait olan GELBA - 8 isimli 73 metre uzunluğunda yeni bir gemi ekleyerek, çok ciddi maliyetlerle yatırım yaparak filomuzu ve taşıma kapasitemizi artırdık. Her şeye rağmen(?) deniz taşımacılığı üzerine yatırımlarımızı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

GESTAŞ gibi bir kurumun tek rakibi olarak süreç içinde yaşadığınız olumsuzlukları kamuoyu yakından takip etti. Kapak atma sözleşmesi ve iskelelerin kullanımı noktasında bir dayatma ile ilgili yaşadığınız rahatsızlıkları anlatmıştınız, süreç mahkemeye taşınmıştı. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?
Mahkemeler devam ediyor, bununla beraber sıkıntılarımız da... Ne gibi sıkıntı derseniz, şöyle izah edeyim: Bu yaz özellikle 1 Temmuzdan itibaren pandemiden dolayı kısıtlamalar kalktıktan sonra bölgemizde dehşet bir kalabalık, araç yoğunluğu ve bunun getirdiği gemi geçiş sıkıntıları yaşandı. GESTAŞ sektörde hem rakibimiz hem de iskele işletici kuruluşu (Gelibolu iskelesinin 2025 yılına kadar geçici işletme hakkına sahip) olduğu için bizim fazla sefer yapmamıza mani oldu. Kendi gemilerini doldur-boşalt şeklinde, doldukça kaldırdı ama bizim gemilerimizde saat uygulaması şartı koydu. Bu şu demek: gemimiz 20 dakikada doluyor ama kalkış zamanı 40 veya 45 dakika ise onu bekliyor. İçerisinde yolcusuyla, saatlerce sırada çile çekerek gemiye ulaşan yolcu bir de GESTAŞ’ın ticari hırsı için beklemek zorunda kaldı. Hala da bu problemimiz devam ediyor. Bugünler de bu bekleme zamanını daha da kötüleştirerek gündüz 45 dk. gece ise 1 saate çıkardılar. Ortada çok ciddi bir haksız rekabet ve hakim durumu kötüye kullanma var. Bizler gemi sahipleri, işgaliye ücreti alan belediyelerimiz ve en önemlisi sırada saatlerce beklemek zorunda kalan vatandaşlarımız müthiş mağdur oluyor ve inanın gemi içerisinde artık kavgalar oluyor, "gemi doldu niye kalkmıyor’’ diye. Yazımızı okuyanlar hak vereceklerdir. Gerekli yerlere/kurumlara durumu izah ederek şikayet ve başvurularımızı yaptık umarım GESTAŞ Yönetimine birisi dur diyecek. Vatandaşın, kamunun zarar görmesini engelleyecek.

Tüm Dünya’yı ve Türkiye’yi olumsuz etkileyen Covid-19 salgını deniz taşımacılığı sektörünü nasıl etkiledi, ne gibi önlemler aldınız? İstihdam kaybı yaşandı mı?
Tabiki bizde maddi olarak çok etkilendik işlerimiz, cirolarımız nerdeyse yarı yarıya düştü bunun yanında maliyetlerimizde çok arttı. Ama asla istihdamımızı düşürmedik. Yine en büyük darbeyi maalesef GESTAŞ tan gördük. Kapak atma birim fiyatlarımıza yüzde 100’ün üzerinde zam yaparak sağ olsun Pandemi’nin acısını unutturdu. Ama asla istihdamımızı düşürmedik. Gestaşın tamamen keyfii vermediği bir yazıdan dolayı GELBA - 7 isimli gemimiz tam 100 gün sefer yapamadı, çalışamadı. Bu zaman zarfında bile Gemi sahibimiz Mustafa Ersin EKEN beyefendi hiçbir personelini işten çıkarmadı.

Pandemi sonrası normalleşme sürecinde yaz sezonu turizm açısından hareketli geçti, sektörünüzde bu aşamada ne tür bir ivme yakalandı?
Az öncede söylediğim gibi biz pek bir ivme yaşayamadık. Maalesef engellendiğimiz için verimli çalışamadık. Bunun da sorumlusunu biliyorsunuz.
 
Eylül ayının ve sonbaharın gelmesi ile birlikte taşımacılık anlamında yeni planlamalarınız olacak mı?

Vazifemizi, deniz taşımacılığı işimizi, emniyetli ve güvenli bir şekilde, yapabildiğimizin en iyisini yaparak sektöre hizmet etmeye devam edeceğiz.

Çanakkale’de denizcilik sektöründe ulaşım ücretlerinin yüksek olmasını neye bağlıyorsunuz, yaya ve özellikle araçla geçişte astronomik rakamlarla ilgili şikayetler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Uygun, hukuki ve adil bir rekabet ortamının olmamasına bağlıyorum. Rekabetin olduğu yerde yarış vardır, kaliteli hizmet vardır, uygun fiyat vardır. Dolayısıyla rekabet, firmaların müşterilere daha düşük fiyatlarla, daha yüksek kalitede, daha çeşitli ve yeni ürün ile hizmetler sunmasına yol açar. Çanakkale de deniz ulaşımında maalesef bu yok. Biz de (GELÇAR) olmazsak tamamen tek el piyasa oluşacak. Ve bu günler, bu fiyatlar mumla aranacak.

Pandemi sonrası yeni Delta Virüsü ve bu konuda sektörel bazda yaşanan endişe ve kaygıları siz de taşıyor musunuz?
Teknik bir soru oldu ama temennimiz; tekrar kapanma veya kısıtlama gerektirecek bir durumun olmaması. Olursa tabii ki olumsuz etkileneceğiz ama üstesinden de yine geleceğimizi düşünüyorum. Lojistik durmayacaktır ve bizler var olduğumuz sürece iki yakayı birleştirmeye, kavuşturmaya devam edeceğiz.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz.

Röportaj: Mine Tarım