Adana'dan Çanakkale'ye bisikletle gelen gazeteci Kemal Yücel, Çanakkale Savaşında yer alan Adanalı hemşerileri ile anılan Adana Bayırını ziyaret etti. Kemal Yücel, Çanakkale’de Tarihi Gelibolu yarımadasında yer alan şehir ismi ile anılan tek yer olan Adana Bayırında şehit olanlara vefa ziyaretini yaptığını söyledi.
 
Adana'dan Çanakkale'ye bisikletle gelen gazeteci Kemal Yücel 'kök hücre ve organ bağışı' konusunda lösemi hastası çocuklara dikkat çekmek amacı ile 'Her Pedal Bir Umut Olsun, Şehitlere Saygı Bisiklet Turu' adını verdiği bisiklet turuna çıkan gazeteci Kemal Yücel geçtiğimiz günlerde kent genelinde bir çok organizasyona katılmıştı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın da kendisini kabul ettiği Kemal Yücel, Kent genelinde olabildiğinde farkındalık için çalışmalar yürüterek bir çok organizasyona katılmıştı. Kemal Yücel’e ayrıca Çanakkale’den de bir çok bisiklet kullanıcısı farkındalık için destek olmuştu. En son olarak da şehirden ayrılmadan kendi memleketi olan Adanalı askerlerin 1915 Çanakkale Savaşlarında şehit olarak bölgenin isminin Adana Bayırı ile anılmasına sebep olan tarihi yarımadadaki mekana giderek vefa ziyaretinde bulundu. Ziyaret ile ilgili değerlendirme yapan Kemal Yücel; ‘’ Bu topraklara gelerek bize bu vatan topraklarını, bugün huzur ile yaşamamızı sağlayan başta Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimize minnet sunmak için geldim. Adana bayırında ise bu topraklara çok uzaklardan Adana'dan buralara gelen memleket için vatan için istiklal ve istikbal için geldiğim hemşerilerimize ziyarette bulunmanın manevi huzuru içindeyim. Tekrar söylüyorum, Adanalılar olduğu sürece Türkiye olduğumuz sürece Çanakkale Geçilmez’’ dedi.
 
Adana Bayırı
 Adana Bayırı; Conkbayırı yükseltisinden güneybatıya doğru alçalan ve Kaba Tepe’de son bulan, muharebeler sırasında üstünde ve doğusunda Türk topçusunun mevzilendiği sırt olması dolayısıyla “Topçular Sırtı” olarak adlandırılan sırtın orta bölümünde yer alır. Kemalyeri olarak bilinen tepeden doğan Mersin Dere ile Keklik Dere arasında bulunan Adana Bayırı kabarıntısı, güney doğuya doğru 1300 metre gittikçe alçalarak Karayörük Dere’de son bulur. Türk askeri Çanakkale'de dünya ecdadına diz çöktürürken tarihler 1915'i gösteriyordu. Adanalılar savaş esnasında bir bayırda konuçlanarak siperlerine küçük mavi bir plaket takmışlardı. Bu onların düşman askerleri karşısında birbirlerini tanıyıp kamufle olabilmeleri adına dahiyane bir sırdı. Adanalılar akıl almaz bir şekilde gizlenip, usul usul düşman askerlerini öldürüyor, sonrasında da öldürdükleri askerleri onlara nazire yaparmışcasına düşman askerlerine doğru atıyorlardı. Bir süre sonra, yüzlerce askerlerini esrarengiz bir şekilde kaybeden Anzak ve İngilizler, Adanalıların, savaştıkları bayır boyunca siperlerinde mavi plaketin bulunduğu bu askerlerin, olağanüstü şekilde kendi askerlerini öldürerek; kendilerine göz dağı verdiğini fark edınce şok oldular. Hal böyleyken, Adanalı askerlerin bulunduğu sipere yaklaşmaya korkan düşman, " O tarafa sakın gitmeyin, onlar Tanrı'nın adamları " diyerek geri çekilmeye başladılar. O gün 900 küsür Adanalı asker kahramanca şehit olmuş, bayırın adı " Adana bayırı " olarak anılmış, bu efsane de yıllar boyunca dilden dile anlatılarak, " Tanrı'nın adamları " sözü Türkçemize " Adanalılar Allah'ın adamları " şeklinde uyarlanmıştır. " Adana bayırı " Çanakkale dolaylarında il ismiyle anılan ilk ve tek yer olarak tarihe geçer. Çanakkale savaşının kazanılmasında Conk bayırı, Arı burnu kadar Adana bayırı da hayati önem taşır. şimdilerde o efsanevi hikayeyi yamaçlarında gizleyen bu yer, unutulmaya yüz tutan ve zaman zaman ziyaretçilerinin kendisini hatırladığı köhne bir mekan. ‘’Adanalıyık Allah’ın Adamıyık ‘’ 900 Adanalı şehidin kanı ile yazılmış bir kahramanlık destandır.
 
İbrahim Akın Kazancı