Çanakkale ve bölgesinde yetişen tarım ürünleri açısından oldukça önemli olan Ayçiçek üretimi için hasat dönemi başladı. Ayçiçek hasadı ile ilgili değerlendirme yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, üreticilerin fiyatların belirlenmesini sabırsızlıkla beklediğini vurgulayan Kaya; ‘’Bütün gözler Trakya Birliğin açıklayacağı fiyatlarda.’’ dedi.  Kaya fiyat beklentileriyle ilgili olarak da; ‘’Ayçiçeği fiyatlarının, 5 TL olması üreticiyi sıkıntıya sokar, 7-8 TL olması da tüketiciyi sıkıntıya sokar.’’ dedi.

Çanakkale ve bölgesinde yetişen tarım ürünleri açısından oldukça önemli olan Ayçiçek üretimi için hasat dönemi başladı. Ayçiçek hasadı ile ilgili değerlendirme yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Ayçiçeği hasadına başlamasının ardından üreticiler fiyatların belirlenmesini merakla bekliyor. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, hasat dönemi ile ilgili son durumu değerlendirdi.  Kaya, ayçiçeği fiyatları ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadığını ifade ederek “Bütün gözler Trakya Birliğin açıklayacağı fiyatlarda. Biz onlara görüşlerimizi aktardık. Üreticinin beklentisi olan 6 TL fiyatını verirler diye düşünüyoruz” diyerek, Ayçiçeği hasadının başlaması ile üreticilerin yoğun bir döneme girdi. Üreticilerin merak ettiği konu ise ayçiçeği fiyatları oldu. Ayçiçeği fiyatları konusunda son durumu değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Ayçiçeğinden beklentimiz 6 TL civarında.  Ayçiçeği fiyatlarının, 5 TL olması üreticiyi sıkıntıya sokar, 7-8 TL olması da tüketiciyi sıkıntıya sokar. Üreticiyi düşündüğümüz kadar, tüketiciyi de düşünerek, bir beklenti içine giriyoruz” şeklinde belirtti.   Üreticiye faydası olacak her türlü çalışmanın yapılması gerektiğini söyleyen Kaya, “Ürününü pazarlarken üreticiyi üçkâğıtçı diye tabir edilen emek hırsızlarından koruyacak çalışmalar yapılması, bu yönde adımlar atılması üretici için çok kıymetli ve önemlidir” şeklinde konuştu.   Kaya ayrıca, arpa ve buğday üretimi hakkında da konuşarak, verimin bölgede iyi olduğundan ama ülkede durumun iyiye gitmediğinden bahsetti.
 
‘’Üreticinin beklentilerini karşılayacak verim bölgemizden çıkıyor’’
 
Ayçiçeği hasadının başlaması hakkında konuşan Başkan Kaya, “Bu dönemde de ayçiçeği hasat dönemine girmek üzereyiz. Hatta bazı bölgelerde hasat, ufak ufak biçimlerde başladı. Verime baktığımız zaman ayçiçeğinde, üreticinin beklentilerini karşılayacak verim bölgemizden çıkıyor. Fiyat noktasında, üreticinin geçmiş yıllara bakarak düşündüğü rakamlar var. Bu durumda üretici, 2021 yılında girdi fiyatlarının yükselmesi ile birlikte ciddi şekilde fiyatların beklentileri karşılamaması durumunda üreticinin üretimden çıkması bile söz konusu. Bizim iyi niyetli üreticinin, girdi maliyetlerini düşürecek, işçiliğini kolaylaştıracak, verimini yükseltecek, hastalık ve zararlılarla mücadelesinde başarılı olmasını sağlayacak, ürününü pazarlarken üreticiyi üçkâğıtçı diye tabir edilen emek hırsızlarından koruyacak çalışmalar yapılması, bu yönde adımlar atılması üretici için çok kıymetli ve önemlidir”  dedi.
 
‘’Beklentimiz 6 TL civarında oluyor’’
 
Ayçiçeği fiyatları ile ilgili beklentilerinin nasıl olduğunu ve neleri etkileyeceğinden bahseden Başkan Kaya, “Bizim beklentimiz olan fiyat, piyasada bulunan market fiyatlarını değiştirmez ”şeklinde konuştu.  Kaya, “Bölgemizdeki ve Trakya Bölgesi’ndeki üreticimiz ile birlikte konuştuğumuzda, ayçiçeğinden beklentimiz 6 TL civarında oluyor.  Ayçiçeği fiyatlarının, 5 TL olması üreticiyi sıkıntıya sokar, 7-8 TL olması da tüketiciyi sıkıntıya sokar. Üreticiyi düşündüğümüz kadar, tüketiciyi de düşünerek, bir beklenti içine giriyoruz. Bu beklenti de 6 TL civarındadır. Marketlerde raflara baktığımız zaman Ayçiçek yağlarında kilogramı 25 ila 30 TL arasında değişen fiyatlar var. Dolayısı ile fiyatlara baktığımızda piyasanın kabul etmiş olduğu fiyatlar bunlar. Bizim beklentimiz olan fiyat, piyasada bulunan market fiyatlarını değiştirmez. Fiyat ile ilgili bir açıklama hala yapılmadı. Ayçiçeği fiyatını açıklayacak en büyük faktör Trakya Birlik. Edirne bölgesinde ciddi şekilde yatırımları olan bir kooperatiftir. Ciddi miktarlarda ayçiçeği alıyor. Yağ işleme ve birçok iştiraki olan, üretici lehine duruşu ile en büyük aktördür. Üreticinin lehine çalışan, ender kuruluşlardan biridir. Bütün gözler Trakya Birliğin açıklayacağı fiyatlarda. Biz onlara görüşlerimizi aktardık. Üreticinin beklentisi olan 6 TL fiyatını verirler diye düşünüyoruz.  Ayçiçeği üretiminin büyük bir kısmını, Trakya Bölgesi karşılıyor” dedi.  
 
Üretici sorunlarının görmezden gelindiğini söyleyen Başkan Kaya, “Ayçiçeğinde de diğer üretimini yaptığımız ürünlerde de, Konunun muhataplarının samimiyetleri çok kıymetli. Ağızlarının söylediği ile kalplerinin vicdanlarının söylediği bir olmalı. Ama bakıyoruz üretici çok kıymetli diyenlerin üreticinin yaşadığı sorunları görüp de görmezden gelmelerini, sorunların üzerine gitmesi gerekenlerin, yön değiştirdiklerini fark etmediğimizi sanmasınlar. Bu ve buna benzer samimiyeti olmayan bakış açıları, sorunları bitirmez. Daha çok sıkıntılı seviyelere gelmesine sebep olur. Geçmiş yıllardan alınan tecrübe ile zamanı boşa yaşamamak çok kıymetli. Alınan tecrübe ile günümüzde atılacak yanlış adımların önüne geçilebileceğini düşünmekteyim” açıklamalarında bulundu. 
 
Oğün İnal