Biga ilçesinin Turizm için önemli bir yıldızı haline gelen Nilüfer gölü, son zamanlarda isminden oldukça söz ettiriyor. Bu eşsiz doğa harikasını Çanakkale turizmi için önemini gazetemize özel değerlendiren Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu (ÇARO) ; ‘’Bölgemizin saklı cennet olduğunu vurguladığımız değerlerimizden biriside Biga Kalafat bölgesinde bulunan Nilüfer Gölü’dür’’ dedi.
 
Bu eşsiz doğa harikasını Çanakkale turizmi için önemini gazetemize özel  değerlendiren Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu (ÇARO) ; ‘’Bölgemizin saklı cennet olduğunu vurguladığımız değerlerimizden biriside Biga Kalafat bölgesinde bulunan Nilüfer Gölü’dür.’’ diye konuştu.

Biga’da bulunan göl ile ilgili değerlendirme yapan Cihan Müşterioğlu; ‘’Biga'ya çok yakın mesafede bulunan Nilüfer gölü, yetkililerin ve ilgililerin gayretleri ile her geçen gün ziyaretçilerin daha da ilgisini çekiyor. Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak 2 yıl önce korumaya yönelik çalışmalara destek vererek çıktığımız yolculukta, Sayın AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın çok kıymetli girişimleri ile bu güzel doğa köşemiz artık daha güvende olacak şekilde koruma altına alınması sağlandı. Bölgemizin saklı cennet olduğunu vurguladığımız değerlerimizden biriside Biga Kalafat bölgesinde bulunan Nilüfer Gölü’dür. Şehrimize gelen ziyaretçiler kadim tarihi dışında muhteşem doğasıyla yeşilin bin bir tonuyla etkilenmekteler. Şehrimizin ve tarihimizin sesi olarak mesleğini icra eden Turist Rehberleri olarak mesleğimize ve şehrimize borç olarak bildiğimiz sahip olduğumuz güzelliklerimizi, tarihimizi, değerlerimizi yarınki kuşaklara aktarılmasında katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bugüne kadar gerek şehrimizde gerek bölgemizde turizmin daha sürdürülebilir ve marka değer yaratarak daha katma değerli yapılabilmesi için bir çok çalışma yürütmekte ve çalışmalarda yer almaktayız. En çok değer verdiğimiz konulardan biri de dünden gelen doğal değerlerimizin korunarak yarına aktarılabilmesidir. Biga ilçesi ekonomiye katkıları noktasında Çanakkale’nin en önemli ilçelerinden biri ve artık turizmde de ismini duyurmaya başlayacak’’ şeklinde konuştu.
 
Gölün Eko turizm için de çok  idela olduğunu vurgulayan Müşterioğlu  bu konu hakkında da; ‘’Biga Nilüfer Gölünde eko turizme yönelik hangi çalışmalar yapılabileceği titizlikle incelendi, Biga’nın tarihimizden gelen diğer kültür ve turizm değerleriyle nasıl bir bütünlük sağlanabileceği ve birbirlerine hangi yönleriyle sinerji katabilecekleri üzerinde duruldu.1+1: 2 yerine nasıl 3 eder?  Farkı fark yapanın farkından tam kendisidir mottosundan yola çıkarak tüm Bigalıların desteğiyle Biga Turizmde de adından söz ettirecek bir noktaya geldiğini yakın gelecekte görmeye başlayacağız. Biga Nilüfer Gölüne ziyarete gelenlerin yanı başındaki Bahçeli köyündeki Bigalı Mehmet Çavuş’u ziyaret ettiğini, Kuzey Troas bölgesinin incisi olan Parion antik kentini ziyaret ettikten sonra Karabiga ilçesine geçtiklerini hep beraber göreceğiz. 2022 yılında Çanakkale boğazının bir diğer incisi olan Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yollarınında  tamamlanmasıyla Biga İstanbul’a çok daha yakın olacak ve şehrimize gelen yabancı gruplarında parion antik kentini ziyaret etmeye başladıklarını göreceğiz.’’ dedi.
 
 
Doğal güzelliklerin lezeet yolu ile daha da etkinliğin arttırabileceğini vurgulayan Müşterioğlu gastronomik değerlere de ilgi çekti ‘’Turizm hareketliliklerinde en önemli unsur değerler bütünü yaratabilmektir. Elinizde tarihi değerlerinize vardır, doğal güzellikleriniz vardır ancak gastronomik değerlerinizde var ise daha da anlamlıdır. Biga bu noktada sahip olduğu lezzetleriyle de fark yaratacağına gelecek olan ziyaretçilerin tekrar gelmelerine sebebiyet vereceğine eminiz. Biga’nın sahip olduğu diğer bir değer ise sürdürülebilirlik ve kültürel değerlerin sahiplenilmesi  noktasında yerel dinamiklerin bir bütün halinde hareket edebilmesinde gizli. Biga’da bulunan sivil toplum kuruluşlarının Biga Kent Konseyi çatısı altında özverili çalışmaları hazırladıkları önerileri tüm kurumlarla paylaşmaları güzel bir enerji yaratmakta.’’ şeklinde ifade etti.
 
 
Biga’da bulunan Nilifer gölü için de; Bu güzelliği yaşatmak, devamlılığını sağlamak istediklerini ifade eden Müşterioğlu; ‘’Çok değerli katkı ve destekleriyle eko turizm çalışmalarından nilüfer gölü çalışması çevre düzenlemeleri çalışmalarına başlandı. Kalafat bölgesinde iki dönüm büyüklüğündeki Nilüfer Gölü, sadece bu bölgede görülebilecek olan beyaz lotus çiçeğinin eşsiz güzelliğiyle bölge turizmine katkı sunarken, Lotus Çiçeği olarak da adlandırılan Nilüfer Çiçekleri herkesin büyük ilgisini çekiyor. Göldeki nilüfer çiçekleri, Güney Marmara bölgesinde sadece Biga'da bulunan doğal ve endemik bir tür olarak buraya özel bir renk olan beyazdır. Geceleri kapanıp suyun altına inen Nilüfer Çiçekleri güneşin doğuşuyla yeniden yüzeye çıkıyor. Bu güzelliği yaşatmak, devamlılığını sağlamak istiyoruz. Koruma altına alınan bölgede yapılan çevre düzenlemesinde son aşamaya gelindi, çalışmalar %90 seviyesinde. Proje kapsamında yapılan imalatlar;, yolların daha ulaşılabilir hale getirilmesi, özel ahşap yürüme yolları, seyir terasları, 3 adet kamelya, 1 adet kafeterya binası, 1 adet oyun alanı vb. düzenlemelerin yanı sıra göl etrafında yaklaşık 7 km özel yürüyüş yolunun hazırlanarak gelen ziyaretçilerin deneyimlerine sunulması amaçlanıyor. Çalışmaların tamamlanması sonrasında herkesi güzel ilçemizin cennet köşelerini keşfetmeye davet edeceğiz. Tüm bu çalışmalarda bizlere düşünce ve deneyimlerimize değer veren Sayın AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Sayın Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Sayın Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Sayın Biga Kaymakamı Mustafa Can, Sayın Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı ve eko turizm çalışma grubuna, Orman Bölge Müdürlüğümüze, Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.’ ’şeklinde konuştu.
 
 
İbrahim Akın Kazancı