Çanakkale'nin en çok ziyaretçi alan yazın gözde diyarı Bozcaada’da sezon boyunca devam eden kalabalık Eylül hatta ekime kadar devam etmesi bekleniyor.
 
Çanakkale’nin gözde tatil yeri olan kentin iki adasından birisi olan Bozcaada ilçesinde sezon boyunca kalabalıkların devam etmesi bekleniyor. Özellikle İstanbulluların geldiği bayram ve uzun tatil süreçlerinde kent genelinde artan kalabalığın, özellikle Ağustos sonlarında da devam ettiği görülüyor. Adaya geçişlerin geçtiğimiz yılın bu zamanlarına göre azaldığı fakat bu sezonda pandemi’den sonra geç başlayan sezonun Eylül’ün hatta hava sıcaklıklarına göre Ekim ayının sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.
 
Bozcaada
Bozcaada, Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi’nde ise Gökçeada‘dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Türkiye'nin (büyukşehir merkez ilçeleri hâriç) köyü olmayan tek ilçesidir. Yüzölçümü 40 km2, anakaraya uzaklığı 6 km'dir. 2020 yılı verilerine göre ilçe nüfusu 3,052' dir. İlçede kışları nüfus düşmekte, yazları ise tatilcilerle artmaktadır. Bağcılık, deniz turizmi ve rüzgâr santralleriyle ön plana çıkar.Ada, İngilizce'de hem Tenedos (Yunanca adı) hem de Bozcaada (Türkçe adı) olarak bilinir. Yüzyıllar boyunca birçok başka isim kullanılmıştır.[Belgelenmiş eski Yunan adları, Leukophrys,[Calydna, Phoenice ve Lyrnessus' tur.(Pliny, HN 5,140).Adanın resmi Türkçe adı Bozcaada'dır. Tenedos adı Atina Apollodorus 'a göre Truva Savaş sırasında adayı yöneten Yunan kahramanı Tenes' den türetilmiştir ve Truva Savaşı ‘nda Aşil tarafından öldürülmüştür. Apollodorus, adanın aslında Tenes adaya çıkıp hükümdar olana kadar Leocophrys olarak bilindiğini yazar. Ada, Osmanlı İmparatorluğu'nun adayı ele geçirmesiyle Bozcaada olarak tanındı.[Genellikle Yunan ile Türk nüfusu adaya farklı isimler kullanırken Bozcaada adı, adanın Osmanlı tarafından fethedilmesinden sonra Bozcaada ile birlikte adanın ortak adı olarak kaldı.
 

Hasan Sami Er