Çanakkale’de uzun bir süredir devam eden ilhamının da milattan önce 7.yüzyılda Çanakkale’nin iki yakasını birbirine aşk ile bağlayan Hero ve Leandros’un hikâyesinden yola çıkarak, her yıl binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Çanakkale Rotary Kulübü Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması bu yı 34’üncüsü gerçekleştirilecek. Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışı Komite üyesi Selçuk Aslan yaptığı basın açıklamasında yarış ile ilgili; “Yarışa 7 gün var ve biz hala çıkış noktası arıyoruz.  Bakan yardımcısı ile görüşülüyor.  Olmazsa Bakanla irtibata geçilecek ve biz yedi gün sonra yapılacak yarışın Finish noktasının Çimenlik Kalesi olması için koşturuyoruz” dedi.
 
 Korona virüs nedeni ile geçtiğimiz yıl yapılmayan yarışma için bu sene Çanakkale Rotary Kulübü Aralık ayında başvuru yapıldı. Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Çanakkale 1915 Köprüsünün alışmalarını engelleyecek gerekçesi ile izin çıkmadı. Yüzme Kumitesinin AK Parti İl Başkanı ve Grup Başkan Vekilini devreye sokması ile izin çıksa da yarışa yedi gün kala bu kez de 25 yıldır Finish noktası olan Çimenlik Kalesinde Milli Savunma Bakanlığı Korona virüs tedbirleri kapsamında izin verilmediği belirtildi. Sorunun çözümü için komite yine iktidarın kapısını çaldı.  Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışı Komite üyesi Selçuk Aslan “Yarışa 7 gün var ve biz hala çıkış noktası arıyoruz.  Bakan yardımcısı ile görüşülüyor.  Olmazsa Bakanla irtibata geçilecek ve biz  yedi  gün sonra yapılacak yarışın Finish noktasının Çimenlik Kalesi olması için koşturuyoruz” dedi.
 
Milattan önce 7.yüzyılda Çanakkale’nin iki yakasını birbirine aşk ile bağlayan Hero ve Leandros’un hikâyesinden yola çıkarak, her yıl binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Çanakkale Rotary Kulübü  Çanakkale Boğazı  Yüzme Yarışması bu yı 34’üncüsü gerçekleştirilecek. 30 Ağustosta gerçekleştirilecek yarışma ile ilgili bilgiler veren Boğazı Yüzerek Geçme Yarışması Komite Başkanı  Soykan Özer “Uluslararası Rotary 2440. Bölge 5.Grup kulüplerinden Çanakkale Rotary Kulübümüzün en önemli Toplum birliği projesi olan ve her yıl 30 Ağustos günü büyük emekler verilerek yapılan Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmamızı 33 senedir gerçekleştirmiş olmanın haklı gurunu yaşamaktayız.  Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması ; Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramımızda, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak, kahraman Türk Ordumuzun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık meydan Muharebesinin kutlandığı anlamlı günde,  Çanakkale Rotary Kulübünün dönem ve gelecek dönem başkanı ile üyelerinin yarışma tarihinden yaklaşık dokuz ay önce başlattıkları özverili çalışmalarını sonucunda yaklaşık 7000 saatlik bir zaman diliminde hazırlanarak gerçekleştirilmektedir. Çanakkale ili sınırlarında yer alan STK lar ile bölgemiz kulüpleri içinde 30 yılı geçkin bir süre içinde kesintisiz gerçekleştirilen bu boyutta başkaca bir etkinlik bulunmamaktadır. 30 Ağustos günü ve öncesi Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı katılımcılar , refakatçileri ile yarışmayı izlemeye gelen misafirlerin sayısı yaklaşık 2000 kişiyi bulmaktadır. Bu katılım Çanakkale’mize sosyal ve ekonomik açıdan son derece ciddi katkı yaptığı gibi başta Rotary değerleri olmak üzere barışın kenti Çanakkale’nin tarihinin, doğasının tanıtımı açısından önem arz etmektedir. Yarışmamız tüm unsurlarıyla gerçek bir Rotary Toplum Hizmetleri Projesi’dir.
 
Sağlık İçin Yüzüyoruz
Özer “Geçen sene Türkiye ve tüm dünyada spor, kültür, sanat etkinliklerinde erteleme ve iptaller yaşanmasına neden olan Covid-19 pandemisi nedeniyle etkinliğe katılan yüzücülerimizin, ailelerinin ve yarışma görevlilerinin sağlığı açısından Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması Komitesi olarak 2020 yılında Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmamızı yapmama kararı almıştık. Bu sene hala etkisi devam eden Covid 19 pandemisi nedeniyle en çok dikkat ettiğimiz konu bildiğiniz üzere sağlık  olduğu için biz de bu sene Çanakkale Rotary Kulübü 34. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmamızın sloganı olarak ‘Sağlık İçin Yüzüyoruz’ diyoruz. 30 Ağustos 2021 Pazartesi günü bu heyecanı Üyelerimiz, Eşlerimiz ve Rotaractör kardeşlerimiz ile birlikte yaşamak için maske ve mesafeye kurallarına dikkat ederek  tüm Türkiye’ yi yarışmayı izlemeye davet ediyoruz” dedi.
 
Engeller Çıkıyor Zorlanıyoruz
Geçtiğimiz yıl Koronavirüs nedeni ile yapılamayan ancak bu yıl zor da olsa yapılmasına karar alınan Boğazı yüzerek geçme yarışmasında yaşanan engellere değinen Boğazı Yüzerek Geçme Yarışmasının Komite Üyesi Selçuk Aslan  “Çanakkale Rotery Kulübü olarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak hala devam eden  en uzun spor serisini yapıyoruz Çanakkale’de. 765 yerli misafirlerle bin 500 kişiyi bir gece, normal dönemlerde sayısı 300’e çıkan yabancıları 4 gece kadar arkadaşlarla birlikte konaklatıyoruz.  Bununla beraber Turizme ve yerel esnafa çok büyük bir bütçe geliyor.  Biz Bunu Valiliğin koordinesinde , Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz.  Yarışmamız, Yüzme Federasyonunun yüzme takviminde bulunuyor. Ancak biz bunu yaparken her geçen sene daha da zorlanmaya başladık.  Bu sene Aralık ayında ilk izin başvurusunu yaptığımızda Ulaştırma Bakanlığından Ret çıktı.  Mart ayında tekrar başvurduk yine ret çıktı.  Bu aşamada  İl Başkanı Naim Makas ve Bülent Bey’i devreye soktuk.  Çanakkale için bunun gereksinimi veya şu dönemde   ihtiyacını anlattık ve kendilerinin sayesinde çözdük. Yoksa  biz Çanakkale Rotary Kulübü olarak onayı alamıyorduk.  Bahanesi olarak bire Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü dediler.
 
Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışı Komite üyesi  Selçuk Aslan,  Yarışmaların yapılmasına izin verilmesine rağmen 25 yıldır Finish noktası olan Çimenlik Kalesine bu kez izin çıkmadığını belirterek konunun çözülmesi için yapılan çalışmalara değinerek  “Şu anda aynı problem Çimenlik Kalesinde mevcut.  25 seneden beri  Finish noktası Çimenlik Kalesi Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği  ret verdi.  İkinciye başvurduk yine ret verildi.  Olimpiyatların yapıldığı, kapalı alanlarda düğünlerin yapıldığı, etkinliklerin açık olduğu dönemde, kapalı alanlarda bile rahat rahat etkinlikler yapılırken, Çanakkale’nin poyrazı meşhur olduğu açık havada Koronavirüs nedeni ile izin vermiyorlar.  Biz isterdik ki bu iş olan şekilde çözülsün ama mecburen sayın Vekilden rica ettik ve onu çözmeye çalışıyoruz.  Yarışa 7 gün var ve biz hala çıkış noktası arıyoruz.  Bakan yardımcısı ile görüşülüyor.  Olmazsa Bakanla irtibata geçilecek ve biz yedi gün sonra yapılacak yarışın Finish noktasının Çimenlik Kalesi olması için koşturuyoruz” dedi.
 
Hasan Sami Er