Aşure Gününde en çok tekrar edilen geleneklerin başında aşure yapmak ve yakınlarımıza dağıtmak vardır. Peki sağlıklı bir aşure için neler yapmak gerekir. Aşure konusunda neler yapmalıyız. Uzun yıllar Pasta ve tatlıcılık yapan Aynur Demir ile konuştuk. ‘’Aşure Paylaşımın Tatlısıdır’’ diyen Demir Neden çünkü aşure birlik ve beraberliği simgeler boşuna denmez Kazanlar kaynadı aşure pişti, insanlık kardeşlik yokunu seçti. Aşure kardeşliğin millet olmanın bilincini bize veren eşsiz bir araçtır.’’ dedi.

Muharrem Ayının son gününde olan Aşure günü, dün bir çok kesim tarafından aşure yapılarak başladı. Anadolu geleneğinde önemli bir yer kaplayan Aşure yapımı hakkında merak edilenleri Pastacı Aynur Demir ile konuştuk
Yemek yapmanın bir sevgi işi olduğunu ifade eden Aynur Demir, şunları söyledi ; ‘’Pasta yapmak yemek yapmakta Aşure yapmakta bence istek sevgi ve emek işidir. Emeksiz yemekte olmaz, aşurede olmaz. Aşure inanılır ki insanlık zor durumda kaldığı zaman var olan her şeyin birleşmesi sonucu yapılmış ve ağızda eşsiz bir tatlılık vermiştir. Neden çünkü aşure birlik ve beraberliği simgeler boşuna denmez Kazanlar kaynadı aşure pişti, insanlık kardeşlik yokunu seçti. Aşure kardeşliğin millet olmanın bilincini bize veren eşsiz bir araçtır.

Aşure gününün ve aşure yapmanın Müslümanlar için önemli olduğunu vurgulayan Demir; ‘’ Her ne din ırk mezhep ne olursa olsun herkesle paylaşmanın günüdür. Mazlumu hatırlama, Zalimi kınama günüdür. Onun için bugün paylaşmayı merkeze alırız. Aşure Paylaşımın Tatlısıdır. Aşure Kardeşliğin Aşıdır, Aşure yemek ve gastronomi anlamında da zengin bir besleyici bir yemektir, aştır. Aşurede önemli bir takım şeylerde var tat versin diye portakal limon araması kullanmak, bence ceviz kullanmak, nar özellikle incir ile aşure daha güzel oluyor. Fasulyeyi ıslamak zaten başta yapılması gerekir'’ dedi.

Demir; ‘’Kısaca size Aşure Tarifi Vereyim
Pratik bir aşure hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde;

  • Yarım kilo haşlanmış buğday
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 9 adet karanfil
  • 2 adet yeşil elma
  • 200 gr haşlanmış nohut
  • 200 gr haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı incir
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı gül suyu
 
Tarifte yapılması gerekenleri sıralayan  Demir; ‘’Öncelikle, bir gün önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdayı da ayrı bir tencereye alın ve üzerine kaynar su ekleyin. Buğdayı bu tencerede 10 dakika kadar kaynatın. 10 dakika sonunda suyunu süzün, tekrar aynı şekilde kaynar su ekleyip 10 dakika daha kaynatın ve süzün. Daha sonra buğdayın üstüne yeniden kaynar su ekleyin ancak bu sefer 50 dakika kaynatın.Küçük küçük doğranmış inciri ve cevizi ayrı kaplarda haşlayın. Daha sonra iyice yumuşamış olan buğdaya daha önce ayrı tencerelerde haşladığınız nohut ve fasulyeyi ekleyin. Bu aşamada yine küçük küçük doğranmış kayısıyı ve üzümü bu tencereye ekleyin. Son olarak yıkanmış pirinci de ekleyip, 15 dakika kaynatın. Aynı tencereye şeker, fındık, tuz, karabiber ve karanfil ekleyin ve bir 15 dakika daha kaynatın. İndirmeden hemen önce ayrı kaplarda haşladığınız incir ve cevizi bu tencereye ekleyin.’’ dedi.

Aşure Konusunda dikkat edilmesi gereken konularında altını Çizen Demir; ‘’Tüm aşure malzemeleri belirtilen sürelerde kaynattıktan sonra karışımı kaselere bölüştürün. Aşure ılıyınca ve üzerini süslemeye uygun hale gelince servis için kullanmak istediğiniz tarçın, nar, kuş üzümü, fındık, ceviz, portakal kabuğu rendesi, badem, susam, çam fıstığı gibi malzemeleri istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Aşure kaseleri iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve tüketinceye kadar buzdolabında saklayın .Aşure yapımı sırasında anında kaynar suya ulaşmak çok önemlidir. Bu yüzden her an kullanabileceğiniz şekilde kaynar suyunuz yanınızda hazır olsun. İncir ve cevizi ayrı kaplarda kaynatmak önemlidir çünkü aşureye rengini verebilir. Bu yüzden bu detayı atlamamaya özen göstermelisiniz. Buğdayın haşlanma işlemi de incir ve cevizde olduğu gibi önemlidir. Ayrı ayrı kaynatmanın amacı buğdayın kara suyunu akıtmak ve böylece aşurenin renginin bozulmamasını sağlamaktır. Bu yüzden bu aşamaya önem göstermek aşurenin iyi bir görüntüye sahip olması için önemlidir. Malzemelerde belirli bir miktarda su kullanıldığı söylenmesine rağmen siz damak tadınıza göre su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.Şeker için de aynı şey söylenebilir. Şekerin diğerin malzemelerin tadını bastırmaması için şeker 3 bardak kullanılmıştır ancak şekerli bir tat arıyorsanız 4 bardağa çıkarabilirsiniz. Tuz ve karabiberden şüpheniz var ise, bunları da kullanmayabilirsiniz.Aşure tatlısını servis için hazırlarken istediğiniz malzemeleri dilediğiniz şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, aşure farklı lezzetleri kaldırabilen bir tatlıdır. Aynı şekilde malzemelerde ekleme ve çıkarmalar da yapabilirsiniz. Bazı tarifler, iyi bir kıvam ve görüntü için süt de kullanır. Sütün tadını almazsınız ancak iyi bir görüntü amacıyla tercih edilebilir. Diğer taraftan, çok önemli bir kıvam ve görüntü farklılığı olmadığını da söyleyelim. Aynı kıvam ve görüntü, malzemelerin ve kaynama sürelerinin iyi bir şekilde ayarlanması ile de elde edilebilir.’’
Afiyet Olsun …
 
 
İbrahim Akın Kazancı