Çanakkale’de Bayramiç İlçesinde 1800’den bu yana gelen yöresel lezzeti tahin helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi işaret Tescili aldı.
 
Çanakkale’de Bayramiç ilçesinde 1800’lerden  bu yana gelen yöresel lezzeti tahin helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi işaret Tescili aldı. Bayramiç Ziraat Odası tarafından 04.02.2021 tarih, C2021/055 başvurusu numarası ile müracaatı yapılarak koruma altına alınan “Bayramiç Tahin Helvası” Türk Patent ve Marka Kurumu ile ilgili kurumlar nezdinde 09.08.2021 tarihinde tescillendi. Bu sayede Bayramiç Tahin Helvasının tescillenmesi ile coğrafi işaretli ürünlerinin sayısı Çanakkale’de 8’e yükseldi.
 
Bayramiç Helvası
Adı Bayramiç ile özdeşleşen tahin helvasının geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Türklerin Bayramiç’e 1400’lü yıllarda yerleştikleri ve bu yıllardan itibaren yetiştirmeye başladıkları susamlar, Kazdağları’nın iklim değerleriyle sağladığı avantaj sayesinde ayrı bir yağ oranı ve lezzete sahip. Susam ise bu lezzeti dönüştürüldüğü tahin helvasına veriyor. Bayramiç’in tahin helvası da asırlardır bu lezzetini koruyor.
 
Hasan Sami Er