Üniversite sınavlarında baraj puanı düştü. Planları değişen öğrenciler için tercihler konusunda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık PDR öğretmeni Zeki Dönmez İşte Çanakkale Gazetesi’ne özel açıklamalar yaptı. Dönmez, “Önemli olan puanının sonuna kadar kullanmak ve onu seçmek değil, Bir öğrenci tıp puanı alabilir, ama hayali veteriner olmaksa onu doktor olmaya zorlamak sadece bir dayatma, hukuk kazanan birisinin de hayali eğer mühendis olmak ise o mesleğinde sadece zorlu süreçler yaşar’’ dedi.

2021 üniversite sınav sonuçlarında, sınav barajını bile geçemeyen yüzbinlerce öğrencinin tercih yapamaması ve üniversite kontenjanlarının bazı alanların boşta kalacak olması nedeniyle “YKS
barajı düşer mi?” sorusu akıllara gelmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli salgın dönemi nedeniyle baraj puanının aşağı çekilmesi yönünde çalışmaların yapılmasını talep etmesinin ardından YÖK'ten gelen çalışmalar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır" diyerek barajları düşürdü. Bu sıcak gelişme ile tercih yapacak milyonlarca üniversite öğrencisi yeniden tercih heyecanına başladı.

“EĞİTİMDE BAŞARI VERİLERİNDE BİR DÜŞÜŞ VAR”
Zeki Dönmez, ‘’Yüzbinlerce öğrenci barajı geçemedi, bu birçok öğrenci için düşündürücü bir durum, aslında hepimiz için biraz düşündürücü bir durum. Bu ülkede hiç olmadığı kadar eğitimde başarı verilerinde bir düşüş var. Barajı geçmek isteyen ama geçemeyen öğrencilerin büyük bir kısmı zaten tercih yapma isteyen ve meslek yüksekokulları temelli düşünen öğrencilerdi. Ondan dolayı bunu olumlu düşünüyorum, ama lisan tercihi yapmak isteyen öğrencilere tavsiyem burada düşünmeliler. Barajı aşamamış bu güncelleme il tercihlerini analiz edeceklerse seneye girsem istediğim üniversite ve bölüme yaklaşabilir miyim? sorusuna cevap aramalılar ve ardından da kararlarını gözden geçirip en doğru şeyi kendi kararlarını vermeliler’’ diye konuştu.

“GENÇLERİ SERBEST BIRAKIN”
 Ailelerin tercihler noktasında etkilerine de değinen Dönmez, bu konuda da temel bir takım uyarılarda bulunarak, “Öncelikle yapmamız gereken, gençleri serbest bırakmak rahat düşünmesini sağlamak,  bu süreçte çok stresli olanların rahat karar verilmesi gerekiyor’’ dedi.
“Önemli olan puandan çok istenilen ve yapılacak meslek” diyen Dönmez, ‘’Geçtiğimiz süreçte de bunu konuştuk. Önemli olan puanının sonuna kadar kullanmak ve onu seçmek değil, Bir öğrenci tıp puanı alabilir, ama hayali veteriner olmaksa onu doktor olmaya zorlamak sadece bir dayatma, hukuk kazanan birisinin de hayali eğer mühendis olmak ise o mesleğinde sadece zorlu süreçler yaşar’’ dedi.

BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ İLE İLGİLİ YÖK AÇIKLAMASI
YÖK, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı'yla toplantı yaptı. YKS'de barajın düşürülmesi konusunda çalışmalarını tamamladı. Tamamlanan çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunuldu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS ile ilgili alınan kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Erdoğan şu ifadeleri kullandı; Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum. Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır.
 
YÖK Başkanı Erol Özvar da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “YÖK olarak, 2021-YKS sonuçlarını değerlendirerek yükseköğretim kurumlarımızın mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla merkezi ve ek yerleştirme işlemleri sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” yapılmasını kararlaştırdık. ”Merkezi ve ek yerleştirme” işlemlerindeki baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek, boş kalan kontenjanlar için yapılacak “ikinci ek yerleştirme” işlemleri esnasında TYT Puanı 140; AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için tercihte bulunma imkânı tanıdık. İkinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar “önlisans programlarında”, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar “lisans programlarında” boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabilecekler. Kararımız adaylarımız açısından hayırlı olsun.’’

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı