Yunanistan'daki yangın dumanları toz salınımı ve rüzgar ile birlikte Çanakkale, İzmir ve Manisa çevresinde havanın sarı ve turuncu renk olmasına neden oldu. Bölgede yapılan Azot ölçümünün yüksek olmasından ötürü vatandaşlar bunun sağlık açısından bir risk teşkil edip, etmediğini merak etti. Bu konuda İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan ve Azot miktarının artması ile ilgili konuşan Çalım, “Bu havalarda astım rahatsızlığı nefes darlığı solum hastalıkları olanlar dışarı çıkmasalar ve ilaçlarını yanında bulundursalar daha iyi olur elbette’’ dedi.

Dün sabah saatlerinde görülen havanın kapalı bir şekilde güneşi kapatması ve kül bulutlarının havayı kaplaması nedeniyle birçok vatandaş sabah saatlerinde şaşkınlık yaşadı. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bu durumun sebebinin orman yangınları olduğu ifade edildi. Edinilen bilgide, orman yangını nedeniyle meydana gelen yoğun duman ve partiküllerin güneyli rüzgâr akışlarıyla taşındığı, bu sebeple atmosferdeki parlaklığın bozulduğu bildirildi. Peki ama bu sağlık için ne ifade ediyor? Sağlık açısından bu zararlı mı böyle bir durumda dışarı çıkmanın ne gibi etkileri olabilir? Merak edilenleri Doktor Özgür Çalıma sorduk,
Doktor Çalım, ‘’Görülen o ki yangınlardan gelen dumanın rüzgarın etkisi ile beraber batıya taşınması ile oluşan bir durum, bu durum herkeste tedirginlik şaşkınlık ve merak yarattı ama, bu bizim ülkemizde ilk defa bu kadar etkili görüldüğü için korkutucu oldu. Bu durum çok ülkede yaşandı Azot miktarının fazla olması merak ediliyor. Dünya'nın atmosferinde yaklaşık olarak yüzde 78 oranında azot, yüzde 21 oranında oksijen bulunuyor. Geriye kalan yaklaşık yüzde 1'lik kısım ise başka elementlerden ve moleküllerden -örneğin argon, karbondioksit, metan- oluşuyor.  Bu durumun rahatsızlık olması ile bir bilimsel veri olmasa da, elbette bu durum demek değil ki bunun bir etkisi olamaz olabilir ama tahmin edildiği gibi olmaz bu havalarda astım rahatsızlığı nefes darlığı solum hastalıkları olanlar dışarı çıkmasalar ve ilaçlarını yanında bulundursalar daha iyi olur elbette’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı